Θεσσαλονίκη, 10/ 10/ 2023

Αρ. Πρ.:11826


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “Έντονη αντίδραση Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τα δραματικά γεγονότα σε Ισραήλ και Αρτσάχ.”

Για ακόμα μία φορά γινόμαστε μάρτυρες πολεμικής ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η αιφνιδιαστική επίθεση ένοπλων ομάδων της Χαμάς στην μεθόριο με το Ισραήλ, προκαλώντας εκατόμβη θυμάτων κυρίως ανάμεσα στους αμάχους, σηματοδότησε ένα ντόμινο αντιποίνων και την πιθανότητα γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή. Ήδη ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών είναι τεράστιος και γιγαντώνεται κάθε ώρα.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, πιστή στις καταστατικές της διακηρύξεις και αρχές, καταδικάζει απερίφραστα κάθε στρατιωτική εισβολή εναντίον ανεξάρτητου κράτους που νομοτελειακά οδηγεί σε περαιτέρω πολεμική ανάφλεξη. Δεν στηρίζουμε τη βία και τον πόλεμο, υποστηρίζουμε με πάθος τη ζωή, την ελευθερία και το δικαίωμα κάθε λαού να ζει ανεξάρτητος και ισότιμα με τους υπόλοιπους, για να ορίζει ο ίδιος τη μοίρα του.

Δεν μπορούμε όμως να μην σχολιάσουμε αρνητικά τη διπροσωπία, ίσως ακόμη και την υποκρισία της διεθνούς κοινότητας συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής πολιτείας, που χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ανάλογες περιπτώσεις. Για την υπόθεση της Ουκρανίας και τώρα του Ισραήλ, ο διεθνής παράγοντας ξεσηκώθηκε και ξεσπάθωσε διαμαρτυρόμενος με κάθε ευκαιρία και σε κάθε τόνο, ενίσχυσε και ενισχύει τις πληττόμενες χώρες με οικονομική και στρατιωτική βοήθεια που υπερκαλύπτει τον ετήσιο προϋπολογισμό μιας ευρωπαϊκής χώρας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση μας ενέταξε «στην σωστή πλευρά της Ιστορίας» αφοπλίζοντας ταυτόχρονα τα ακριτικά μας νησιά προς ενίσχυση των Ουκρανών.

Την ίδια ώρα ο πολύπαθος Αρμενικός λαός βιώνει μια σύγχρονη γενοκτονία από τους τουρκικής καταγωγής Αζέρους. Η περιοχή του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), ιστορική κοιτίδα καταγωγής του αρμενικού έθνους, για δεύτερη φορά στην ίδια χρονιά δέχτηκε απρόκλητη και βάρβαρη επίθεση από το Αζερμαϊτζάν με την στήριξη και την υλικοτεχνική βοήθεια της Τουρκίας. Την ώρα που γράφονται αυτές οι αράδες, 120.000 Αρμένιοι με τις οικογένειες τους και τα ελάχιστα υπάρχοντα που μπορούν να μεταφέρουν, οδεύουν σιωπηλά τον δρόμο της προσφυγιάς, αφού είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τα πατρογονικά τους εδάφη μέχρι τέλους Οκτωβρίου.

Πού είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα υψηλά ιδεώδη και τις ανθρωπιστικές ευαισθησίες, πού είναι ο αμερικάνικος παράγοντας με τις δημοκρατικές αρχές και αξίες, πού είναι η Ελλάδα μήτρα του πολιτισμού και του πνεύματος; Κανένας δεν μιλάει για το δράμα αυτών των ανθρώπων. Κανένας δεν προσφέρει την ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια να στηρίξει τους εν δυνάμει πρόσφυγες του Αρτσάχ. Κανένας δεν μαθαίνει τίποτα, καθώς τα Μ.Μ.Ε. και στην Ελλάδα, συντονισμένα στο ίδιο μήκος κύματος με ενιαία καθοδήγηση, φαίνεται να αγνοούν το όλο θέμα γι’ αυτό και τηρούν σιγή ιχθύος.

Τελικά, ο μόνος υπεύθυνος πρέπει να είναι ο αρμένικος λαός, καθώς στην πιο κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας του, δεν βρέθηκε «στην σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου