Θεσσαλονίκη, 25/ 01/ 2013

                                                                                        Αρ.Πρ.: 5743


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Απάντηση του Προέδρου Γεωργίου Παρχαρίδη στις δηλώσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη σχετικά με την Π.Ο.Ε.”

Έχω διαβάσει τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Μπουτάρης σχετικά με την Π.Ο.Ε. Επειδή η πλειονότητα των σχολίων του δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και την αλήθεια και για να αποφευχθεί η παραπλάνηση και η ψευδής πληροφόρηση του υπερήφανου λαού της Θεσσαλονίκης δηλώνω τα κάτωθι:

Η αλήθεια είναι ότι η Π.Ο.Ε. επί 10 συνεχή χρόνια πραγματοποιεί ειρηνικά και με μεγάλη επιτυχία λαϊκή συγκέντρωση στην Πλατεία Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια ειρηνική πορεία στο Τουρκικό Προξενείο, διεκδικώντας έτσι την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος πραγματοποιώντας ένα μεγάλο ατόπημα αρνήθηκε την παραχώρηση της Πλατείας Αγίας Σοφίας και με την πράξη του αυτή ουσιαστικά αρνήθηκε το δικαίωμα στη μνήμη των 353.000 νεκρών μας. Στη συνέχεια λέει ότι ήθελε να κάνει μια ενωτική εκδήλωση των Ποντίων, δεν μας λέει από πού αντλεί ο ίδιος το δικαίωμα αυτό, εάν πιστεύει στη δημοκρατία πρέπει να ξέρει ότι η ενότητα δεν είναι 100% πουθενά, όπως δεν είναι στο κράτος, όπως δεν είναι στην Βουλή, όπως δεν είναι στους Δήμους, όπως δεν είναι στους διάφορους φορείς.

Η Π.Ο.Ε. αποτελεί τον ενιαίο φορέα του Ποντιακού Ελληνισμού πανελλαδικά, συσπειρώνοντας ενεργά 410 πρωτοβάθμια ποντιακά σωματεία και αντανακλά τις επιθυμίες και τη θέληση του 95% του ποντιακού ελληνισμού, άρα είχε και το δικαίωμα και την υποχρέωση να πραγματοποιήσει αυτή τη συγκέντρωση.

Πράγματι πήγα στο γραφείο του μετά από τηλεφωνική του πρόσκληση και μια εβδομάδα μετά από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Πλατεία Αγίας Σοφίας. Στο γραφείο του με ζήτησε συγγνώμη, είπε ότι έφταιξε γιατί «Έκανε συνάντηση με τους άλλους, παρουσία 30 ατόμων» (υπάρχει σχετικό βίντεο) είπε ότι η Πλατεία θα είναι πάντα δική σας και θα δημιουργήσουμε ένα πάρκο Γενοκτονίας. Με ζήτησε να κάνουμε δήλωση, την οποία αρνήθηκα διότι τις ίδιες υποσχέσεις μου έδωσε και άλλες φορές και τις οποίες φυσικά δεν πραγματοποίησε. Του είπα ότι το θέμα θα συζητηθεί με το Δ.Σ της Π.Ο.Ε. και να στείλει ο ίδιος ο δήμαρχος μια επιστολή με αυτά τα οποία νομίζει. Δυστυχώς παρά τις  επανειλημμένες ενοχλήσεις μου η επιστολή αυτή δεν ήρθε ακόμα. Θα πρέπει να πω ότι στο γραφείο του πήγα πρόθυμα παρότι ο ίδιος δεν ήρθε σε τρεις σημαντικές εκδηλώσεις που έγιναν στην πόλη της Θεσσαλονίκης για να κάνει χαιρετισμό : 1) Στην Πλατεία Αγίας Σοφίας για την Εκδήλωση Μνήμης ενώπιον 10.000 πολιτών για να κάνει χαιρετισμό. 2) Δεν ήρθε να κάνει χαιρετισμό στο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο που για πρώτη φορά το έφερα στη Θεσσαλονίκη, με ότι συνεπάγεται οικονομικά λόγω της κρίσης παρουσία 3.000 καρδιολόγων από όλη την Ελλάδα. 3) Δεν ήρθε στο 2ο Ελληνοτουρκικό Καρδιολογικό Συνέδριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη και παρότι ο ίδιος εμφανίζεται ως ένθερμος υποστηρικτής της ελληνοτουρκικής φιλίας. Και για ποια συμφιλίωση μιλάει ο κ. Δήμαρχος όταν στις 25 Φεβρουαρίου στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει ο Γ.Γ. της Π.Ο.Ε. και Δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης με κατήγορο τον Δήμο για την αυθαίρετη κατάληψη της Πλατείας Αγίας Σοφίας.

Κύριε Δήμαρχε, η συμφιλίωση δεν γίνεται με μονομερείς αναληθείς δηλώσεις αλλά αυτή πρέπει να στηρίζεται στην αλήθεια και μόνο στην αλήθεια και με την δήλωση μου προσπαθώ να κάνω ακριβώς αυτό χωρίς να έχω κάτι προσωπικό με τον κ. Δήμαρχο.

Και επίσης κύριε Δήμαρχε, επειδή σας αρέσει να λέτε ότι η Θεσσαλονίκη βλαχοκρατείται, σας δηλώνω ότι η Θεσσαλονίκη ούτε βλαχοκρατείται ούτε ποντιοκρατείται, η Θεσσαλονίκη ελληνοκρατείται και γι’ αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η παρουσία στο χώρο αυτόν των εναπομεινάντων από τη γενοκτονία προγόνων μας. Τέλος καλώ τον Δήμαρχο με μόνο στόχο την αποκατάσταση της αλήθειας σε δημόσια συζήτηση για τα θέματα που μας αφορούν.

Γεώργιος Παρχαρίδης

Καθηγητής Ιατρικής

Πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος