Θεσσαλονίκη, 09/ 09/ 2021

Αρ.Πρ.: 10372


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Απόσυρση σχολικού βιβλίου στην Κύπρο.”

Με βαθιά ανακούφιση και αισθήματα υπερηφάνειας, πληροφορηθήκαμε την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, για την απόσυρση σχολικού βιβλίου της Β΄ Λυκείου. Πρόκειται για το βιβλίο Αγγλικών, όπου εντοπίστηκε αναφορά στην οποία εκθειάζεται και παρουσιάζεται ο Μουσταφά Κεμάλ, ως υπόδειγμα «ηγεσίας».

Το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου σημειώνει πως «το όνομα του Ατατούρκ και των Νεοτούρκων ταυτίζεται με εγκλήματα όπως είναι η Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία καταδικάζεται απερίφραστα τόσο από τη χώρα μας όσο και από μεγάλες δημοκρατικές χώρες, όπως οι Η.Π.Α, η Γαλλία και πολλές άλλες. Όπως ακόμα και με τη γενοκτονία των Ποντίων και Ασσυρίων, αλλά και την εγκληματική “εκκαθάριση” του ελληνισμού στη Σμύρνη και αλλού».

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, σταθερά και αταλάντευτα υποστηρικτής του αγώνα για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και όλων των χριστιανικών κοινοτήτων της Ανατολής (Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων), συνυπογράφει την σχετική απόφαση του Κυπριακού Υπουργείου Παιδείας και υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την αποτροπή δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων.

Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε και στην Ελλάδα παρόμοια φαινόμενα και δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουμε ανάλογες προσπάθειες και στο μέλλον. Το σύγχρονο σχολείο, που εδράζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δικαιωμάτων των λαών, δεν συμβιβάζεται με απόπειρες εξωραϊσμού τέτοιων ιστορικών εγκλημάτων.

Η Ομοσπονδία μας πληροφορεί κάθε ενδιαφερόμενο, πως τέτοιου χαρακτήρα ενέργειες, θα βρουν απέναντι τους σύσσωμο τον ποντιακό και προσφυγικό ελληνισμό αλλά και όλο τον ελληνικό λαό.

Αν κάποιοι επιλεκτικά έχουν αποφασίσει να «ξεχάσουν», εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχάσουμε. Ο ιερός όρκος προς τους 353.000 γενοκτονημένους προγόνους μας έχει ποτιστεί με το αίμα των αδικοχαμένων ψυχών τους και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από το μελάνι μερικών αράδων από τους σύγχρονους αναθεωρητές ιστορικούς.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου