Θεσσαλονίκη, 05/ 02/ 2022
Αρ.Πρ.: 10544

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ: “Διαμαρτυρία για τη βεβήλωση της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά, στον Πόντο.”

     Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη γείτονα Τουρκία, που αφορούν την περιοχή του ιστορικού Πόντου. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, γίναμε μάρτυρες της προκλητικής και βέβηλης συμπεριφοράς του τουρκικού κράτους προς τα μνημεία-σύμβολα του Ελληνισμού, που στέκουν σε πείσμα των καιρών περήφανα κι αγέρωχα στην πατρώα ποντιακή γη.
     Μετά την αιφνιδιαστική και παράνομη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αν και χαρακτηρισμένη από την UNESCO ως παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, μία ακόμη ασεβής και παντελώς αδικαιολόγητη ενέργεια έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των ατιμωτικών πράξεων της Τουρκίας. Με την άδεια των αρμόδιων κρατικών φορέων, στον προαύλιο χώρο της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, στήθηκε ένα άκομψο και κακόγουστο πανηγυράκι, στα πλαίσια μιας υποτιθέμενης διαφημιστικής προβολής του χώρου για τουριστικούς λόγους.
     Η πράξη αυτή θεωρούμε ότι βεβηλώνει την ιερότητα του χώρου και προσβάλλει ευθέως τόσο το θρησκευτικό αίσθημα των Ποντίων Ελλήνων, όσο και τη διεθνή αντίληψη περί σεβασμού και προστασίας των θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων από κάθε απόπειρα σπίλωσης και αλλοίωσης του χαρακτήρα τους.
     Η Ομοσπονδία μας καταδικάζει απερίφραστα το γεγονός και απαιτεί τη λήψη κάθε ενδεδειγμένου μέτρου, για τη διαφύλαξη της ιερότητας του χώρου από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον. Ας γίνει επιτέλους αντιληπτό από την τουρκική πλευρά, ότι η Ιστορία ούτε παραγράφεται ούτε παραχαράσσεται, και τέτοιου είδους ενέργειες προκαλούν περισσότερο τη φαιδρότητα, παρά επιτυγχάνουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Η παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή του Πόντου για περίπου 3 χιλιετίες, δε μπορεί ποτέ να διαγραφεί, ούτε καν να ξεχαστεί, ό,τι κι αν κάνει το απελπισμένο σύγχρονο τουρκικό κράτος! Η αμαύρωση, η απαξίωση και τέλος ο πλήρης αφανισμός της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που υποδηλώνει την ελληνική προέλευση των μνημείων, δε μπορεί ποτέ να επιτευχθεί, παρά τις όποιες σπασμωδικές και αλλοπρόσαλλες ενέργειες της Τουρκίας.
     Ταυτόχρονα, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καλεί το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην αφήσει αναπάντητη ούτε αυτήν την πρόκληση. Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά δεν αποτελεί πνευματική κληρονομιά μόνον των Ελλήνων Ποντίων, αλλά είναι κορυφαίο θρησκευτικό σύμβολο ολόκληρου του Ελληνισμού. Με αυτήν τη θεώρηση, είναι υποχρέωση του ελληνικού κράτους να αντιδράσει άμεσα, έντονα και αποφασιστικά.
Με εκτίμηση,
για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος, Γεώργιος Βαρυθυμιάδης
Η Γενική Γραμματέας, Αθηνά Σωτηριάδου