Θεσσαλονίκη, 31-10-2005
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: “1ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.”
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο πανελλαδικό φεστιβάλ ποντιακών χορών το βράδυ του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου 2005, που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και ήταν αφιερωμένο στο θρύλο του ποντιακού τραγουδιού αείμνηστο τραγουδιστή Χρύσανθο. Χίλιοι πεντακόσιοι νέες και νέοι απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας βρέθηκαν στο παλαί ντε σπορ της Θεσσαλονίκης και παρουσίασαν ποντιακούς χορούς μπροστά σε ένα κοινό 5.000 θεατών, εκπροσώπων της πολιτικής, θρησκευτικής ηγεσίας, βουλευτών, νομαρχών και δημάρχων. Κι όπως είπαν οι παρουσιαστές των χορευτικών συγκροτημάτων Αχιλλέας Βασιλειάδης και Γιώργος Συμεωνίδης, οι πρόγονοί μας δημιούργησαν κυκλικούς χορούς, δείγμα ενότητας και ισότητας, αφού ο τελευταίος χορευτής, χορεύει δίπλα με τον πρώτο. Διωγμένοι από τις εστίες τους, διαφύλαξαν μέσα από τη λαϊκή ποντιακή παράδοση την ψυχή τους. Μια ψυχή που έχει τη δύναμη να τραγουδά τους καημούς της και να στήνει χορό ανάμεσα στις μυλόπετρες, δοξάζοντας την αγάπη, την ομορφιά, τη νεότητα, τη ζωή. Οι χοροί μας αφηγούνται ζωντανά τις περιπέτειες των Μυρίων, των Αργοναυτών, των Ιώνων, των Ακριτών. Ιστορία 30 αιώνων ελληνισμού. Αιώνες ολάκεροι χρειάστηκαν για να διαμορφωθούν οι λαϊκές μας δημιουργίες. Οι πρόγονοί μας διωγμένοι από τις εστίες τους διαφύλαξαν μέσα από την ποντιακή λαϊκή παράδοση την ψυχή τους.
Καλωσορίζοντας του παρευρισκομένους ο παρουσιαστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος Αιμίλιος Σαπρανίδης τόνισε ότι «Το Δ.Σ.της Π.Ο.Ε. συγχαίρει τους περιφερειακούς συνδέσμους και τα πρωτοβάθμια σωματεία των πέντε περιφερειών –αυτά τα μοναδικά κύτταρα του πολιτισμού- για τη δουλειά που έκαναν με τους μουσικούς και τους χοροδιδασκάλους, ώστε τα παιδιά να είναι έτοιμα για να παρουσιάσουν τους ποντιακούς χορούς. Η ίδρυση της Π.Ο.Ε. δεν υπήρξε για εμάς αυτοσκοπός. Είχαμε και έχουμε μαζί με εσάς, αλλά και όλους τους συμπατριώτες μας τις ίδιες ανησυχίες. Ότι δηλαδή στις αντιφάσεις και τα παράδοξα της εποχής πρέπει να αντιπαραθέσουμε τον πολιτισμό και την παράδοση. Να ένας λόγος γιατί αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη διοργάνωση του πρώτου φεστιβάλ ποντιακών χορών. Ο χορός ενώνει μνήμες, καημούς, αλλά και όνειρα».
Μιλώντας προς τους χορευτές και θεατές της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Παρχαρίδης, τόνισε πως «είναι χαρά να βλέπεις παιδιά της τρίτης και τέταρτης γενιάς να κρατούν τις παραδόσεις. Γιατί εμείς επιμένουμε και θέλουμε περισσότερο Πόντο, Κρήτη, Ρούμελη, Θεσσαλία, Ήπειρο, Θράκη, για να δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό πάζλ που θα προσφέρει τη διαφορετικότητα στην παγκοσμιοποίηση. Η εκδήλωση αυτή είναι μια μεγάλη γιορτή για τον ποντιακό ελληνισμό, καθώς 1.500 νέοι απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδος χορεύουν και στέλνουν μήνυμα αγάπης, συμφιλίωσης, συλλογικότητας και ενότητας. Και είναι πράγματι μεγάλη γιορτή γιατί συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, να μαζεύονται τόσα ποντιόπουλα, πράγμα που σηματοδοτεί ότι το μέλλον του ποντιακού ελληνισμού αλλάζει», κατέληξε ο κ. Παρχαρίδης.
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος ανέφερε πως «η συμμετοχή των παιδιών που συμμετέχουν στους χορούς, είναι δείγμα υγείας και πνευματικής, καθαρής ελληνικής συνείδησης και είναι ένα αποτέλεσμα αγωγής από το σπίτι, την οικογένεια και την παράδοση του ποντιακού ελληνισμού. Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, στα παιδιά, στους γονείς τους και ο Θεός να μας αξιώνει πάντοτε σε τέτοιες ωραίες τελετές, παλλαϊκές, ελληνικές και χαρούμενες, να μπορούμε να τραγουδάμε όλοι μαζί τα τραγούδια και να συνοδεύουμε και οι μεγαλύτεροι, όποιοι μπορούμε τους χορούς για να κρατάμε έτσι αδιάσπαστη την παρουσία των Ελλήνων στην ένδοξη πατρίδα μας», κατέληξε ο κ. Άνθιμος.
Απευθύνοντας χαιρετισμό ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, τόνισε πως «αυτή η εκδήλωση είναι ένα ακόμα συμβολικό δείγμα της ενεργούς συμμετοχής της νέας γενιάς των Ποντίων στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Αποτελεί μία ακόμη τρανή απόδειξη, ότι ο ποντιακός ελληνισμός διακρίνεται για την πλούσια πολιτιστική του δραστηριότητα. Οι παραδοσιακοί χοροί αποτελούν την πλούσια λαογραφική κληρονομιά των Ελλήνων. Ο ρυθμός, το ύφος, η μουσική, τα τραγούδια, η ενδυμασία, οι κινήσεις, αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο που εκφράζει την ψυχή, την καρδιά και τα βιώματα των ανθρώπων». Στη συνέχεια, ο κ. Τσιαρτσιώνης συνεχάρη το προεδρείο και τα μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την πρωτοβουλία τους και ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στους συμμετέχοντες, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ακόμα μια φορά την τεράστια συμβολή και προσφορά του ποντιακού ελληνισμού στις Τέχνες, τα Γράμματα και τις Επιστήμες. Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης είπε χαρακτηριστικά: «Οι ξεριζωμένοι από την πατρίδα τους Πόντιοι πρόσφυγες, φτάνοντας στη Μητέρα Ελλάδα, ξεκίνησαν ξανά από το μηδέν και κατάφεραν με πολλή δουλειά και κόπο να ξαναγεννηθούν από τις στάχτες τους και τελικά να μεγαλουργήσουν. Το μυστικό τους είναι ότι μαζί με τα λιγοστά τους υπάρχοντα “κουβάλησαν” το μεγαλύτερο “θησαυρό” που κανείς δεν μπορούσε να τους τον στερήσει: τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις αιώνων. Αυτά τους κράτησαν “ζωντανούς” και δυνατούς. Αυτά τους έδωσαν δύναμη και κουράγιο να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή με πίστη και προκοπή. Οι Έλληνες του Πόντου, γνήσιοι φορείς και εκφραστές του Ελληνικού Πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας, συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ισχυροποίηση και διάδοση του Ελληνικού Πνεύματος».
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού Γιώργος Ορφανός επισήμανε πως «με την πρωτοβουλία διοργάνωσης του φεστιβάλ μας δώσατε την ευκαιρία να χαρούμε την πολύ δυναμική είσοδο των 1.500 χορευτών με ζωντάνια, ρυθμό, και μας έδειξαν πως οι Πόντιοι λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ της παράδοσης, του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Και κυρίως ότι αυτό το δυναμικό κομμάτι του ελληνικού λαού έχει το δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε βήμα μέσα στην ελληνική κοινωνία. Λένε ότι κρατάς ζωντανό ότι θυμάσαι. Και σεις με την πρωτοβουλία σας αποδεικνύεται ότι μπορούμε να κρατούμε ζωντανό στη μνήμη μας το κομμάτι του Πόντου, τις αλησμόνητες πατρίδες, την Ελλάδα που παλεύει να πρωταγωνιστήσει».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης ευχήθηκε «να ριζώσει αυτός ο θεσμός, οι βλαστοί να δυναμώνουν και τα άνθη πάντα να ευωδιάζουν, και να χαρίζουν σε όλους το άρωμα της ποντιακής παράδοσης. Στα ποντιόπουλα που σήμερα γέμισαν πάλι με κυκλικούς χορούς το παλαί ντε σπορ, ένα μήνυμα θέλω να στείλω. Σ’ αβούτο το μιλέτ’ απέσ’ τιδέν κι φοούμε (Σε αυτό το έθνος μέσα τίποτε δεν φοβάμαι)».
Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης τόνισε πως «ο Πόντος είναι η ψυχή μας, η ζωή μας. Είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Επιστρέφουμε νοερά στις αξέχαστες πατρίδες, τις πατρώες εστίες, στη μαρτυρική γη του Πόντου. Εύχομαι αυτό το φεστιβάλ να γίνει θεσμός για όλους τους Πόντιους, για όλους τους Έλληνες. Συγχαρητήρια σε όλους εσάς που μας ταξιδεύετε με τους λεβέντικους, υπερήφανους χορούς του Πόντου στις ρίζες μας. Η Ρωμανία κι αν πέρασε, ανθεί και φέρει κι άλλο. Έλεγε πριν λίγες δεκαετίες ο μέγιστος Πόντιος Λεωνίδας Ιασονίδης. Αξιωθείς να γεννηθώ Έλλην, ευλογώ τον Θεόν ότι είμαι Πόντιος».
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ανέφερε πως «είναι υπερήφανος ως δήμαρχος της προσφυγομάνας Θεσσαλονίκης και πως οι ποντιακοί χοροί είναι η δυναμική έκφραση του πολιτισμού των Ποντίων, που έφεραν στην Ελλάδα από τις αλησμόνητες πατρίδες εργατικότητα, επινοητικότητα και πολιτισμό».
Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ Θεόφιλος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης τονίζοντας πως με «γιορτάζουμε τα πρώτα γενέθλια της Π.Ο.Ε., που αγκάλιασε τα ποντιακά σωματεία όλης της Ελλάδας με θέρμη και αγάπη και επιτέλους πορευόμαστε στο μέλλον ενωμένοι και δυνατοί. Ας πιάσουμε νοερά ο καθένας το χέρι κάθε χορευτή, να το σφίξουμε δυνατά και να υποσχεθούμε πως από εδώ και μπρος, όλοι μας, ο ένας κρατώντας σφιχτά το χέρι του άλλου θα πορευτούμε στο μέλλον, γιατί μόνον έτσι θα πετύχουμε στόχους και οράματα».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Στέλιος Παπαθεμελής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Αναστάσιος Σπηλιόπουλος, Σάββας Τσιτουρίδης, Γιάννης Μαγκριώτης, Χρύσα Αράπογλου, Βασίλης Γερανίδης, οι δήμαρχοι Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης, Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, ο αναπληρωτής νομάρχης Ανατολικής Αττικής Χάρης Πασβαντίδης, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του έκτου παγκόσμιου συνεδρίου του ποντιακού ελληνισμού Δημήτρης Τομπουλίδης, η ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δημοσιογράφος – στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος κ.ά.