Θεσσαλονίκη, 14/ 02/ 2007


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “Τιμητική εκδήλωση στην αίθουσα «Αριστοτέλης» του ξενοδοχείου  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ,  Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2007, Ώρα 11 π.μ”

Η Διεθνής αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου  από τους Νεότουρκους και το κεμαλικό καθεστώς αποτελεί πάγιο και επίμονο αίτημα του ποντιακού ελληνισμού καταγεγραμμένο μάλιστα ως κύριος σκοπός όλων σχεδόν των συλλογικών φορέων.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε) ως δευτεροβάθμιος φορέας έκφρασης των 325 ποντιακών σωματείων που είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα επεδίωξε συστηματικά μεθοδικά και σταθερά να συσχετιστεί το αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου .

Στα πλαίσια αυτά και εν όψει της εξέτασης  του αιτήματος της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώχθηκε επίμονα η αναφορά στη Γενοκτονία των Ποντίων  ως προϋπόθεση για την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Στη σχετική έκθεση που συνέταξε ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής Κάμιελ Έρλινγκς ως εισηγητής και ψηφίστηκε ομόφωνα από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε περιληφθεί η σχετική αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ως προϋπόθεση  συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στο τελικό κείμενο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  της 27ης  Σεπτεμβρίου 2006  όπου είχε εισαχθεί προς ψήφιση η έκθεση Έρλινγκς, ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία η αναφορά στις γενοκτονίες των Αρμενίων,  Ποντίων και  Ασυρίων όχι όμως  ως προϋπόθεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας αλλά ως σύσταση και προτροπή του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  προς μια χώρα που ακολουθεί προενταξιακή πορεία να συμφιλιωθεί και να  αναγνωρίσει το παρελθόν  της.

Τις καταγραφές αυτές σε επίσημη έκθεση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και στα πρακτικά της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου η Π.Ο.Ε  χαιρέτισε ως ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την προώθηση του παμποντιακού αιτήματος για την διεθνή αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας. Η  απόφαση αυτής της πλειοψηφίας  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  αποτελεί έμπρακτη απόδειξη σεβασμού της ιστορικής αλήθειας  των αρχών του διεθνούς δικαίου και της δικαιολογημένης  ευαισθησίας των λαών που συνθέτουν την ευρωπαϊκή οικογένεια. Για τον λόγο αυτό η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στο πρόσωπο των Ευρωβουλευτών  Έλμαρ Μπροκ, Κάμιελ Έρλινγκς, Αντώνη Τρακατέλη, Γεώργιο Δημητρακόπουλο, Σταύρο Λαμπρινίδη και  Αθανάσιο Παφίλη τιμά την στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο θέμα αυτό  σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει στις 17 Φεβρουαρίου 2007, ημέρα Σάββατο και ώρα 11 π.μ.  στην αίθουσα «Αριστοτέλης» του ξενοδοχείου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ».