Ολοκληρώθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία οι  εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Κεντρικοί ομιλητές στην Πλατεία Αγίας Σοφίας ήταν ο Βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου κ. Νίκος Παπαδόπουλος και η πρώην προέδρος του αριστερού κόμματος της Σουηδίας κα. Ulla Hoffmann.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν, με την επίδοση ψηφίσματος στο Τουρκικό Προξενείο.

ΨΗΦΙΣΜΑ 19 ΜΑΪΟΥ 2010

19 Μαΐου 1919. Ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στην Σαμψούντα ως δήθεν ειρηνοποιός και αντί να προστατέψει τους Έλληνες κατοίκους από την δολοφονική μανία των Τσετών συμμαχεί με αυτούς και τον  αδίστακτο υποκινητή τους  Τοπάλ Οσμάν. Υιοθετεί το σύνθημα της εθνοκάθαρσης  «Η Τουρκία στους Τούρκους» και θέτει σε συστηματική εφαρμογή με ειδεχθείς γενοκτονικές πράξεις  το σχέδιο ολοκληρωτικής εξόντωσης του ελληνικού πληθυσμού σε όλο τον Πόντο,  που εμπνεύστηκαν οι Νεότουρκοι.

Η σύγχρονη Τουρκία  αρνείται επίμονα να συμφιλιωθεί με την ιστορία, επιχειρεί να την παραχαράξει και προκαλεί την διεθνή κοινότητα, αρνούμενη πεισματικά να αναγνωρίσει το έγκλημα της γενοκτονίας που διέπραξαν σε βάρος των χριστιανικών λαών της Ανατολής οι Νεότουρκοι και το Κεμαλικό καθεστώς.

Εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 19 Μαΐου 2010 στην Πλατεία Αγίας Σοφίας της προσφυγομάνας Θεσσαλονίκης, απαιτούμε την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας  που διαπράχθηκε σε βάρος του ελληνισμού του Πόντου και διαδηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μεθοδικά και σε συνεργασία με όλες τις οργανώσεις σε όλο τον κόσμο μέχρι την τελική δικαίωση.

Καλούμε την Τουρκία να ομολογήσει το διαπραχθέν έγκλημα της γενοκτονίας και να υποβάλλει αίτηση συγγνώμης .

Ζητούμε από τους συνταγματικούς θεσμούς της πατρίδας μας (Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα) να αναβαθμίσουν το ηθικό και ιστορικό αίτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας σε πολιτικό.  Να θέσουν το ζήτημα και να κινήσουν τις διαδικασίες για την διεθνοποίηση και διεθνή  αναγνώριση της γενοκτονίας.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και ο οικουμενικός ποντιακός ελληνισμός  θα είναι  συνεχώς  η δυνατή ζωντανή φωνή των θυμάτων της γενοκτονίας που ζητά δικαίωση.