Θεσσαλονίκη, 29/ 09/ 2018

Αρ.Πρ.: 8760


Προς: Όλα τα σωματεία μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

ΘΕΜΑ: “Ενημέρωση συλλόγων ως προς την παρουσίαση των χορών και την εμφάνιση των χορευτών & χορευτριών εν όψει του 14ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.”

Aγαπητοί συμπατριώτες,

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, διοργανώνει το Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών χορών, το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19.00, στο Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης Λάρισας (Ε.Α.Κ.Λ.), υπό την ευθύνη του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Χορευτές, μουσικοί, οργανοπαίκτες, μέλη των Δ.Σ. των Ποντιακών Σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, φίλοι της διοργάνωσης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα βρεθούν και φέτος στην Λάρισα για να παρακολουθήσουν το 14ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Οι χοροί που θα παρουσιαστούν είναι οι εξής:

Α. Σ.ΠΟ.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

1.Τρομαχτόν

2.Διπάτ

3.Σαρίκουζ Πάφρας

4.Εμπρ΄οπίς

5.Πατούλα

Β. Σ.ΠΟ.Σ. Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου

1.Κότσαρι

2.Ομάλ

3.Έταιρε

4.Κοτσαγκέλ

5.Αρχουλαμάς

Γ. Σ.ΠΟ.Σ. Ν.Θεσσαλονίκης

1.Σερενίτσα

2.Τυρφών

3.Σαρίκουζ Διπλό

4.Καβαζίτας

5.Τικ Διπλό

Δ. Σ.ΠΟ.Σ. Νότιας Ελλάδος και Νήσων

1.Τρυγώνα

2.Τερς

3.Τεκ Καϊτε

4.Ομάλιν

5.Τικ μονόν

Ε. Σ.ΠΟ.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας

1.Λετσίνα

2.Ούτσαϊ

3.Καλόν Κορίτς

4.Φόνα

5.Κοτς

Μετά από απόφαση της Π.Ο.Ε. οι συντονιστές των Σ.Πο.Σ. ορίζονται από τα Δ.Σ. των Σ.Πο.Σ. και έχουν την γενική ευθύνη και τον συντονισμό για την πιστή απόδοση των χορών. Από την επιτροπή χορού ορίζονται οι συντονιστές στους οποίους μπορούν να απευθύνονται οι υπεύθυνοι χοροδιδάσκαλοι για τυχόν διευκρινίσεις ως προς τους χορούς ή οτιδήποτε αφορά την παρουσίασή τους (π.χ εμφάνιση, απόδοση χορών κ.λ.π.).

Απαραίτητη προϋπόθεση η εμφάνιση των χορευτών του Σ.Πο.Σ. να συμβαδίζει με την παράδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ:

Καταρχάς όλα τα εξαρτήματα της φορεσιάς ΕΠΙΜΕΛΩΣ φορεμένα.

ΟΧΙ σκουλαρίκια στη μύτη ή άλλα εμφανή σημεία του προσώπου, πλην ενός σε κάθε αυτί και να είναι παραδοσιακού τύπου. Ενδεικτικά αναφέρεται: φλουράκι, μαργαριτάρι, χρυσό ή ασημένιο σκαλιστό κρεμαστό.

ΟΧΙ κρίκοι, φω μπιζού ή άλλα σύγχρονα κοσμήματα. Στην περίπτωση αυτή καλύτερα η κοπέλα να μην φέρει σκουλαρίκια.

ΚΟΜΜΩΣΗ σε κάθε περίπτωση ΠΕΡΙΠΟΙΗΜΕΝΗ και ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ, δηλαδή μαλλιά μαζεμένα σε απλή πλεξούδα ή κότσο παραδοσιακό (χαμηλό).

ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΝΤΑΙ μαλλιά απεριποίητα, λυτά, κουρεμένα ασύμμετρα, βαμμένα σε εκκεντρικό χρώμα πέραν των φυσικών χρωμάτων. Στις παραπάνω περιπτώσεις η χορεύτρια προτιμότερο είναι να καλύψει το κεφάλι με μαντήλι.

Η χορεύτρια φέρει τάπλα με ή χωρίς μαντήλα, ή μόνο μαντήλα, πάντα παραδοσιακά δεμένη.

Το κοντό μαλλί σε καμία περίπτωση δεν απαντάται στην παράδοση και σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να καλύπτεται με μαντήλα.

ΜΑΚΙΓΙΑΖ σε κάθε περίπτωση ΕΛΑΦΡΥ. Ας προτιμώνται τα «φυσικά» χρώματα που απλώς τονίζουν ελαφρά τα χαρακτηριστικά του προσώπου και ΟΧΙ έντονα χρώματα που «ταιριάζουν με τη ζουπούνα».

Η περιοχή του στήθους όσο το δυνατόν καλυμμένη (αφορά τις χορεύτριες με «ανοιχτό» καμίσ’) και μπορεί να φέρει επιστήθια παραδοσιακού τύπου ποντιακά κοσμήματα.

Απαραίτητα πάνω από τη ζουπούνα στη μέση «λαχώρ» ή «ταραπουλούζ».

Νύχια ΑΒΑΦΑ. Πλεκτά, δερμάτινα, πλαστικά και άλλα σύγχρονα βραχιόλια ή δαχτυλίδια δεν ταιριάζουν με τη φορεσιά. ΜΟΝΟ παραδοσιακά ποντιακά κοσμήματα.

Το μήκος της «κλασσικής» ζουπούνας με όριο τον αστράγαλο της χορεύτριας και να καλύπτει το «σαλβάρ», δηλ. το σαλβάρι να μην κρέμεται κάτω από τη ζουπούνα.

ΟΧΙ παπούτσια με πολύ ψηλό και λεπτό ΤΑΚΟΥΝΙ.

ΧΟΡΕΥΤΗΣ:

Καταρχάς όλα τα εξαρτήματα της φορεσιάς ΕΠΙΜΕΛΩΣ φορεμένα.

Ομοίως και το «πασλούκ», σε κάθε περίπτωση καλό είναι να μην είναι ακάλυπτο το κεφάλι.

ΟΧΙ σκουλαρίκια στη μύτη ή άλλα εμφανή σημεία του προσώπου.

Προτιμάται πουκάμισο τύπου «ιερατικό» (χωρίς γιακά), καλά κουμπωμένο και τα μανίκια κατεβασμένα.

ΟΧΙ ωρολόγια χειρός ή καδένες εμφανείς στο λαιμό με ανοιχτό πουκάμισο.

Μόνο παραδοσιακά ποντιακά ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ, ενδεικτικά: εγκόλπιο, ώρα, φυλαχτό, αλυσίδες.

Ζωνάρι (υφαντό ή ταραπουλούζ) επιμελώς δεμένο, ώστε να μην ξετυλίγεται κατά τη διάρκεια του χορού.

Στα ΠΟΔΙΑ πέραν των παραδοσιακών υποδημάτων, ΟΧΙ ΣΠΟΡΤΕΞ, ιδιαίτερα με ΧΡΩΜΑΤΑ. Διαφορετικά, ας φορά μαύρο στρωτό παπούτσι.

Για το χορό ΣΕΡΡΑ χάριν ομοιομορφίας προτείνεται ζίπκα και πουκάμισο σκούρου χρώματος, ιδιαίτερα αν ο χορευτής δεν φορά «πανωφόρι».

Φέτος καλούνται να πλαισιώσουν τις χορευτικές ομάδες των συλλόγων, χορευτές άνω των 16 ετών.

Υπεύθυνοι για την άρτια εμφάνιση των χορευτών είναι οι συντονιστές χοροδιδάσκαλοι, οι οποίοι θα πρέπει να φροντίσουν στα σωματεία για την πιστή εφαρμογή του χορευτικού προγράμματος, της φορεσιάς και την πιστή απόδοση των χορών από τους χορευτές καθώς και μια λίστα όπου θα αναφέρεται η επωνυμία του  συλλόγου και το τηλέφωνο, ονοματεπώνυμο χορευτή και ηλικία, ονοματεπώνυμο χοροδιδασκάλου και τηλέφωνο.

Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω ώστε και φέτος να πραγματοποιήσουμε ένα επιτυχημένο Φεστιβάλ.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

          Ο Πρόεδρος Χρήστος – Δημήτριος Τοπαλίδης

        Ο  Γενικός Γραμματέας Παύλος Γαλεγαλίδης