Θεσσαλονίκη,13/05/2023

Αρ.Πρ.:14


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Ενημερωτικά Περίπτερα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εν όψει της 19ης Μαΐου.”

 Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ανακοινώνει πως, όπως κάθε χρόνο, έχοντας ως σκοπό την Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση του κοινού για το καίριο ζήτημα της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα στήσει Εκθεσιακά Ενημερωτικά Περίπτερα, στην Πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη  και στην Πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα,  σε συνεργασία με την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, από τις 14 έως τις 19 Μαΐου 2023.

Τα Ενημερωτικά Περίπτερα θα λειτουργήσουν, όπως προαναφέρθηκε για το χρονικό διάστημα 14 – 19 Μαΐου, και ώρες 08:00 – 00:00. Το κοινό θα μπορεί να ενημερωθεί μέσω του πληροφοριακού υλικού που θα εκτίθεται και θα μοιράζεται, αλλά και μέσω των  διαφόρων εκδηλώσεων που θα πλαισιώσουν τα Περίπτερα.

Αναλυτικά, το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων θα διαμορφωθεί ως εξής

Θεσσαλονίκη

Δευτέρα 15/5
20:30: “Λογοτεχνία και Γενοκτονία”

Προσεγγίζοντας τη Γενοκτονία από τη σκοπιά της Λογοτεχνίας, αναπτύσσουμε πτυχές του εγκλήματος, του ξεριζωμού, του ανθρώπινου ψυχισμού που βίωσε τα στυγερά ιστορικά γεγονότα. Το Τμήμα Ποντιακής Διαλέκτου του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης και η εκπαιδεύτριά του, Αναστασία Μαχαιρίδου, βλέπουν και παρουσιάζουν τη Γενοκτονία υπό το πρίσμα της τέχνης του λόγου, της “μαρτυρικής” λογοτεχνίας.

Τρίτη 16/5
20:30 – “Στρογγυλή Τράπεζα Νεολαίας για το ζήτημα της Γενοκτονίας”

Συζήτηση Εθνικοτοπικών Φορέων Νεολαίας για το ζήτημα της Γενοκτονίας και την ανάδειξη αυτού

Τετάρτη 17/5
21:00 – Προβολή Ταινίας: “Ρώτα την καρδιά σου”

Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης, ανάμεσα σε μία Μουσουλμάνα, την Esma και έναν κρυπτοχριστιανό, τον Mustafa. Πώς αντιδρά η μητέρα του Μουσταφά, όταν μαθαίνει ότι ο γιος της θέλει να “κλέψει” την μουσουλμάνα Esma; Πως ο μικρός της οικογένειας, μαθαίνει ότι η οικογένειά του δεν είναι μουσουλμάνοι όπως νόμιζε, αλλά…Πώς ο παππούς ενώ πηγαίνουν να τον κηδέψουν ως μουσουλμάνο, τελικά καταλήγει σε χριστιανικό νεκροταφείο;

Πέμπτη 18/5

19:30 – H κοινωνική προσφορά της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης την περίοδο 1933-1975″ – Τμήμα Νέων Ε.Λ.Θ.

Οι Έλληνες του Πόντου και της Ανατολής παρά τις τραγικές και βίαιες καταστάσεις που βίωσαν με την προσφυγιά, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στην εγκατάσταση τους στην Ελλάδα, συνέχισαν με τον ίδιο ζήλο και όρεξη να κάνουν αυτό που ήξεραν καλά. Να οργανώνονται σε συλλόγους και να προσφέρουν στον συνάνθρωπο τους. Ένα τέτοιο συλλογικό παράδειγμα είναι η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης. Στην παρουσίαση αυτή, θα γίνει γνωστή η κοινωνική και πολιτιστική προσφορά της Λέσχης στον ελλαδικό χώρο από το 1933 έως και το 1975

21:00 – Μουσικο-αφηγηματικό πρόγραμμα

Λύρα-Τραγούδι: Καλιοντζίδης Χρήστος
Αγγείο-Γαβάλ: Καμπάς Γιάννης
Νταούλι: Ασλανίδης Χρήστος

23:00 – “Ξημερώνει 19η Μαΐου”

Συγκέντρωση στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου φαναράκια θα ανυψωθούν στον ουρανό στη μνήμη των 353.00 αδικοχαμένων ψυχών

Αθήνα

Κυριακή 14/5
21:00 – Προβολή Ταινίας: “Ρώτα την καρδιά σου”

Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης, ανάμεσα σε μία Μουσουλμάνα, την Esma και έναν κρυπτοχριστιανό, τον Mustafa. Πώς αντιδρά η μητέρα του Μουσταφά, όταν μαθαίνει ότι ο γιος της θέλει να “κλέψει” την μουσουλμάνα Esma; Πώς ο μικρός της οικογένειας, μαθαίνει ότι η οικογένειά του δεν είναι μουσουλμάνοι όπως νόμιζε, αλλά…
Πώς ο παππούς ενώ πηγαίνουν να τον κηδέψουν ως μουσουλμάνο, τελικά καταλήγει σε χριστιανικό νεκροταφείο;

Δευτέρα 15/5
20:00 – Μουσικό-αφηγηματικό πρόγραμμα
Λύρα: Ναβροζίδης Χρήστος, Τραγούδι: Ταϊλαχίδης Γιάννης,
Νταούλι: Κοσμίδης Ορφέας, Κουλαξουζίδης Νίκος, Ιωαννίδης Νικηφόρος
Ούτι: Μιμίδης Αλέξανδρος

Τρίτη 16/5
21:00 – “Λογοτεχνία και Γενοκτονία”

Προσεγγίζοντας τη Γενοκτονία από τη σκοπιά της Λογοτεχνίας, αναπτύσσουμε πτυχές του εγκλήματος, του ξεριζωμού, του ανθρώπινου ψυχισμού που βίωσε τα στυγερά ιστορικά γεγονότα. Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής, βλέπει και παρουσιάζει τη Γενοκτονία υπό το πρίσμα της τέχνης του λόγου, της “μαρτυρικής” λογοτεχνίας.

Επίσης θα προβληθεί το βίντεο που έχει επιμεληθεί ο Σ.Π.Φ.Ν.Α. για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στη νοηματική

Τετάρτη 17/5
20:00 – “Στρογγυλή Τράπεζα Νεολαίας για το ζήτημα της Γενοκτονίας”

Συζήτηση Εθνικοτοπικών Φορέων Νεολαίας για το ζήτημα της Γενοκτονίας και την ανάδειξη αυτού.

Πέμπτη 18/5

21:30: Μουσικό πρόγραμμα

Τραγούδι: Δημητριάδης Γιώργος, Μιχαηλίδης Γιάννης
Λύρα: Κοσμίδης Δημήτρης, Σοφιανίδης Νίκος
Νταούλι: Κοσμίδης Ορφέας

23:00 – “Ξημερώνει 19η Μαΐου”

Μετάβαση στην Πλατεία Αλεξάνδρας, στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και άναμμα κεριών στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Σας καλούμε όλους να γίνετε αρωγοί στον αγώνα μας, δίνοντας το παρόν στα Ενημερωτικά Περίπτερά μας, και παρακολουθώντας τις εκδηλώσεις που το πλαισιώνουν.

 Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  Χατζηκυριακίδης Γεώργιος

Η Γενική Γραμματέας Παλασίδου Ανθούλα