Θεσσαλονίκη, 25/ 10/ 2021
Αρ.Πρ.: 10425

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς
Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς
Σύλλογος Καυκασίων Καλαμαριάς “Ο Προμηθέας”
Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμαριάς “Οι Μίθριοι”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ: “Εορτή του Αγίου Ευγενίου, Πολιούχου της πόλης της Τραπεζούντας και της Καλαμαριάς.”

     Ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα, όχι μόνον της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, αλλά και σύσσωμου του Ποντιακού Ελληνισμού, έρχεται να επικαιροποιήσει, καταθέτοντας ρεαλιστική και βιώσιμη λύση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιουστίνος, με το αίτημά του προς το Δήμο Καλαμαριάς, για παραχώρηση οικοπέδου, προκειμένου να ανεγερθεί Ιερός Ναός προς τιμήν του πολιούχου της Καλαμαριάς Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου.
     Επισημαίνουμε και θυμίζουμε, ότι ο Άγιος Ευγένιος υπήρξε ο πολιούχος της πόλης της Τραπεζούντας στον ιστορικό Πόντο και ο προστάτης Άγιος της αυτοκρατορικής δυναστείας των Μεγάλων Κομνηνών. Η πίστη και η ευλάβεια των Ποντίων στο πρόσωπο του Αγίου Ευγενίου υπήρξε διαχρονικά μεγάλη, σε σημείο οι αυτοκράτορες να αποτυπώνουν τη μορφή του στα νομίσματα που έκοβαν, ενώ θεωρούνταν υποχρέωση του εκάστοτε αυτοκράτορα να εκδίδει χρυσόβουλα υπέρ της Μονής και να προσφέρει σημαντικές χορηγίες για την ενίσχυση της.

Ο “άστεγος” Πολιούχος
     Με την έλευση των προσφύγων στην Καλαμαριά -η πλειοψηφία των οποίων είχε ποντιακή καταγωγή-, αποφασίστηκε μαζί με τα ήθη και τα έθιμα να μεταφερθεί, όπως ήταν φυσικό, και η λατρεία και η τιμή του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου. Μάλιστα, ο Άγιος Ευγένιος ορίστηκε Πολιούχος και προστάτης της πόλης της Καλαμαριάς.
     Ο Σεβασμιώτατος, από την πρώτη στιγμή της ενθρόνισής του, ανέδειξε αυτήν τη σχέση του Αγίου με την Καλαμαριά, με σημαντικές δράσεις εξωστρέφειας, με κορυφαία έκφραση την καθιέρωση του ιδιαίτερα επιτυχημένου θεσμού των Ευγενείων, που περιλαμβάνει τη διεξαγωγή διεθνών συνεδρίων, πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών και συναυλιών.
     Παρ’ όλα αυτά όμως, ενώ είναι τόσο σημαντική η πνευματική μορφή και το ιστορικό υπόβαθρο του Αγίου Ευγενίου στην πόλη, ο πολιούχος Άγιος παραμένει άστεγος. Το γεγονός αυτό δεν τιμά κανέναν, όχι μόνο την πόλη της Καλαμαριάς και τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά σύσσωμο το Πανελλήνιο. Όπως τονίζει ο Σεβασμιώτατος στην επιστολή- αίτημά του, πράγματι η ανέγερση του Ιερού Ναού του πολιούχου Αγίου Ευγενίου, αποτελεί ιερό χρέος απέναντι στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ενώνει ο Άγιος Ευγένιος. Σύσσωμη η στήριξη του Ποντιακού Ελληνισμού.
     Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και τα Σωματεία μέλη της: «Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς», «Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς», «Σύλλογος Καυκασίων Καλαμαριάς “Ο Προμηθέας”» και «Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμαριάς “Οι Μίθριοι”» εξέφρασαν την ολόθυμη και αμέριστη στήριξη τους στο όραμα του Σεβασμιωτάτου, για την ανέγερση του Ιερού Ναού και Εκκλησιαστικού Μουσείου στο στρατόπεδο Κόδρα.
     Την ίδια στήριξη στο όραμα της ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού, εκφράζουν και τα 470 πρωτοβάθμια σωματεία μέλη της Ομοσπονδίας μας, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί χρέος, ιερό και εθνικό, προς τον πολιούχο Άγιο Ευγένιο, που πρέπει να εξοφληθεί.
     Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καλεί και από το βήμα αυτό, το Δήμαρχο και τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Καλαμαριάς να ανταποκριθούν άμεσα στο αίτημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ιουστίνου, για την παραχώρηση του προτεινόμενου χώρου στο στρατόπεδο Κόδρα, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τόσο το θρησκευτικό συναίσθημα όσο και την ιστορική μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού.
Για την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
Ο Πρόεδρος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης
Για την Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς
Ο Πρόεδρος, Ανέστης Αντωνιάδης
Για την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς
Ο Πρόεδρος, Κώστας Ζώης
Για το Σύλλογο Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας»
Ο Πρόεδρος, Χρήστος Πετανίδης
Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι»
Η Πρόεδρος, Φωτεινή Τζιδημοπούλου