Θεσσαλονίκη, 4/ 12/ 2007


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “Συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου Π.Ο.Ε.”

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε) που εκλέχθηκε  από το Συνέδριο Αντιπροσώπων στις 25-11-2007 στην Αθήνα συνήλθε σήμερα Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2007 στην έδρα του στην Θεσσαλονίκη και καταρτίστηκε σε σώμα  ως εξής:

 • Πρόεδρος:Γεώργιος Παρχαρίδης, Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ
 • Αντιπρόεδρος Α: Θεόδωρος Στολτίδης  , Οδοντίατρος
 • Αντιπρόεδρος Β: Ιωάννης Αντωνιάδης, Εκπαιδευτικός, Αντινομάρχης Φλώρινας,
 • Γενικός Γραμματέας: Κωνσταντίνος Γαβρίδης, Δικηγόρος
 • Αναπληρωτής Γ.Γ. : Γαβριήλ Αβραμίδης, Δημοσιογράφος
 • Ταμίας : Ιωάννης Ανανιάδης, Οικονομολόγος, Καθηγητής Α.Π.Θ.

 

Ο Πρόεδρος  της Π.Ο.Ε κ. Γιώργος Παρχαρίδης συνεχάρη και καλωσόρισε τα εκλεγέντα μέλη του Δ.Σ και ευχήθηκε γόνιμη και δημιουργική θητεία σε όλους.  Τόνισε ότι οι σκοποί είναι κοινοί και η επίτευξή τους απαιτεί συλλογική προσπάθεια και την ενεργό συμμετοχή όλων. Υπογράμμισε ότι ο συνεκτικός δεσμός που πρέπει να κρατά ενωμένα και αποφασισμένα τα μέλη  είναι μόνο οι κοινοί στόχοι που συμπυκνώνονται σύμφωνα με το καταστατικό στη διατήρηση της ταυτότητας του ποντιακού ελληνισμού και σημείωσε πως είναι ένα χρέος ιστορικό και  εθνικό, στις γενιές των προγόνων  αλλά  και στις  μελλοντικές γενιές.

Ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. απευθυνόμενος στα μέλη του Δ.Σ μεταξύ άλλων είπε τα εξής: « Στην κοινή αυτή προσπάθεια σας καλώ να συστρατευθούμε όλοι,  παραμερίζοντας τις πολιτικές και κομματικές μας πεποιθήσεις και εντάξεις που είναι εύλογο και αυτονόητο να υπάρχουν.  Κεντρικοί άξονες και προτεραιότητες μας στην θητεία που αρχίζει πρέπει να είναι:

 1. Η προώθηση του παμποντιακού αιτήμάτος για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.
 2. Η κατάργηση της βάναυσης διαδικασίας απέλασης νεοπροσφύγων αδελφών μας και της δαιδαλώδους  γραφειοκρατίας στην διαδικασία αναγνώρισης και απονομής ιθαγένειας .
 3. Η αναζήτηση τρόπων διατήρησης της ποντιακής διαλέκτου και η λήψη μέτρων για την διάσωση των μνημείων μας στον ιστορικό Πόντο.
 4. Η ολοκλήρωση της προσπάθειας αλλαγής του νομικού και διοικητικού καθεστώτος που διέπει το θρησκευτικό και πατριωτικό σύμβολο των Ποντίων ίδρυμα Παναγία Σουμελά».

ΨΗΦΙΣΜΑ

 • Η Γενική Συνέλευση των 549 αντιπροσώπων των ποντιακών σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε) που συνήλθε στην Αθήνα στις 24, 25 Νοεμβρίου 2007  εκφράζει την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητα όλων των Ποντίων για την διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους νεότουρκους και κεμαλικούς και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να θέσει το ζήτημα στα διεθνή φόρα και να κινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες για την διεθνοποίηση και διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.
 • Αποδοκιμάζει την εθνικιστική αδιαλλαξία των Σκοπίων, όπως αυτή εκφράζεται στο θέμα του ονόματος  της Μακεδονίας και θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις των ευρωατλαντικών χωρών οφείλουν να προστατεύσουν τους διεθνείς οργανισμούς τους από επίδοξους ταραχοποιούς,  που  ασεβώντας απέναντι στην ιστορία, υπονομεύουν την σταθερότητα στα Βαλκάνια και την ευρύτερη  περιοχή .
 • Χαιρετίζει με ικανοποίηση το πρόσφατο ομόφωνο ψήφισμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που διαπιστώνει την ανάγκη αλλαγής  του νομικού και διοικητικού καθεστώτος που διέπει το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά και εκφράζει την βεβαιότητα ότι η  διαφαινόμενη και δρομολογηθείσα ήδη εξέλιξη θα αποκαταστήσει την νομιμότητα στο Ιερό Ίδρυμα, θα ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα  του ποντιακού ελληνισμού  και θα ισχυροποιήσει τους  παραδοσιακούς πνευματικούς και λατρευτικούς δεσμούς του με το θρησκευτικό και  πατριωτικό τους σύμβολο την Παναγία Σουμελά.
 • Διαμαρτύρεται έντονα για τις συνεχιζόμενες απελάσεις Ελληνοποντίων προσφύγων, ενέργεια που προσβάλει βάναυσα την ελληνική εθνική συνείδησή τους, που αιώνες συντήρησαν και διέσωσαν σε όλο τον ιστορικό Πόντο με αγώνες και θυσίες, απομονωμένοι και ξεκομμένοι από τον  εθνικό μητροπολιτικό κορμό.
 • Διαπιστώνει την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου, που κινδυνεύει στο μέλλον να εξαφανιστεί .
 • Κρίνει ως επείγουσα και επιτακτική ανάγκη να εκδηλωθεί άμεσο ενδιαφέρον και να ληφθούν μέτρα για την διάσωση των μνημείων που είναι διάσπαρτα στον ιστορικό Πόντο και κινδυνεύουν να καταστραφούν ολοσχερώς  από την αδιαφορία της τουρκικής πολιτείας, τον χρόνο και την καταστροφική μανία ασεβών.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Π.Ο.Ε. 2007-2010

1 ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
2 ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Α΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
3 ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Β΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
4 ΓΑΒΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
5 ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ Γ.Γ
6 ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΑΜΙΑΣ
7 ΑΓΤΖΙΔΗΣ ΒΛΑΣΗΣ ΜΕΛΟΣ
8 ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΕΛΟΣ
9 ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΛΟΣ
10 ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΕΛΟΣ
11 ΚΑΡΑΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΛΟΣ
12 ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑ ΜΕΛΟΣ
13 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΕΛΟΣ
14 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΛΟΣ
15 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΘΗΣ ΜΕΛΟΣ
16 ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΛΟΣ
17 ΣΑΒΒΟΥΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΛΟΣ
18 ΣΑΡΒΑΝΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΕΛΟΣ
19 ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΕΛΟΣ