Θεσσαλονίκη, 25/ 10/ 2022

Αρ.Πρ.: 11159


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για την Ποντι-α-κή.”

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Ποντι-α-κή: Όψεις του σήμερα προοπτικές του αύριο. Σκιαγραφώντας δρόμους και διαδρομές», το οποίο τέλεσε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Γενικό ήταν το αίσθημα απόλυτης ικανοποίησης που διακατείχε όλους τους συντελεστές, τους εισηγητές και τους συνέδρους, με τα θετικά σχόλια να ξεπερνούν κάθε προσδοκία των διοργανωτών.

Το Συνέδριο ξεκίνησε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας, στην αίθουσα «Θόδωρος Αγγελόπουλος», με την παρουσία πλήθους κόσμου, υπό τον συντονισμό και την παρουσίαση του Παναγιώτη Θεοδωρίδη, που με τα εξαιρετικά ποντιακά του, έθεσε με γλαφυρότητα το προβληματισμό που «γέννησε» το Συνέδριο, αλλά και τη βάση της στοχοθεσίας του.

Στην αρχή τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαλέκτου της Π.Ο.Ε. και της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας κύριος Αντωνιάδης Αναστάσιος, καλωσορίζοντας τους συνέδρους και τους συμμετέχοντες στην ακριτική Φλώρινα. Έπειτα, στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Βαρυθυμιάδης Γεώργιος, ο οποίος καλωσόρισε τους εισηγητές και τους επίσημους καλεσμένους, περιγράφοντας το πλαίσιο των προσδοκιών του Συνεδρίου. Ο κύριος Βαρυθυμιάδης ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον κύριο Τασούλα, που έχει έμπρακτα σταθεί αρωγός σε όλες τις δράσεις της Ομοσπονδίας. Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο βουλευτής Φλώρινας κύριος Αντωνιάδης Ιωάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας κύριος Βόσδου Σωτήριος, ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Φλώρινας κύριος Γρηγοριάδης Νικόλαος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας κύριος Ρωμανίδης Μιχαήλ.

Η οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ομόφωνα αποφάσισε να τιμήσει στην τελετή έναρξης δύο εξέχουσες πνευματικές προσωπικότητες που ασχολήθηκαν με την ποντιακή, ο καθένας από τη δική του σκοπιά τον Καθηγητή Γλωσσολογίας κύριο Τομπαΐδη Δημήτριο και τον ερευνητή της ποντιακής λαογραφίας κύριο Χριστοφορίδη Χριστόφορο (Σάρπογλη). Το Συνέδριο χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κύριος Θεοδουλίδης Θεόδωρος, τονίζοντας πως «το Συνέδριο αποτελεί μια ευκαιρία ανάδειξης της ποντιακής στο ακαδημαϊκό πεδίο και ταυτόχρονα ένα υπόδειγμα για μελλοντικές δράσεις όχι μόνο για την ποντιακή, αλλά και για άλλες διαλέκτους και ιδιώματα των Ελλήνων». Ο Πρύτανης κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου, δίνοντας ευχές για καλές παρουσιάσεις και παραγωγικές συζητήσεις.

Η πρώτη συνεδρία το πρωί του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου με θεματολογία γενικώς θεωρητική, υπό την προεδρία της κυρίας Αναστασιάδη-Συμεωνίδη Άννας (Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Α.Π.Θ.) και τις ανακοινώσεις των κυρίου Καρατσαρέα Πέτρου (Επίκουρος Καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Westminster, Λονδίνο), της κυρίας Berikashvili Svetlana (Ερευνήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Georg-August, Göttingen, Πανεπιστήμιο Ilia State, Τιφλίδα), του κυρίου Kisilier Maxim (Αναπληρωτής Καθηγητής Νέας Ελληνικής Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Αγίας Πετρούπολης) και της κυρίας Καραλής Μαρίας (Επίκουρη Καθηγήτρια, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), σκιαγράφησαν με τον καλύτερο τρόπο την πορεία της ποντιακής στον χώρο και στον χρόνο καθώς και ζητήματα αποτύπωσής της.

Η δεύτερη συνεδρία το απόγευμα του Σαββάτου, με Προεδρεύοντα τον κύριο Ντίνα Κωνσταντίνο (Καθηγητής Γλωσσολογίας, Π.Δ.Μ.) και τις ανακοινώσεις των κυρίας Καρυολαίμου Μαριλένας (Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου), της κυρίας Andreea Pascaru (Ανθρωπογλωσσολόγος, Vanishing Languages and Cultural Heritage Commission, Βιέννη), της κυρίας Μαχαιρίδου Αναστασίας (Φιλόλογος, Μ.Α. Γλωσσολόγος, Διαπ. Εκπ/τρια Ποντιακής Διαλέκτου), της κυρίας Τζακώστα Μαρίνας (Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης), του κυρίου Παναγιωτίδη Φοίβου (Καθηγητής Θεωρητικής Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου) εξέτασε την ποντιακή υπό το πρίσμα της κοινωνιογλωσσολογίας και των γενικότερων κοινωνικών χαρακτηριστικών των χρήσεων και των χρηστών της. Η δεύτερη Συνεδρία ολοκληρώθηκε με μια Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «τι είναι τελικά η ποντιακή;», όπου ακούστηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις και τοποθετήσεις από όλους τους εισηγητές, λαμβάνοντας υπόψη πολλά από τα χαρακτηριστικά της ποντιακής, όπως τον χαρακτήρα της ως γλώσσας κληρονομιάς και τη συναισθηματική διάσταση που της δίνουν οι ομιλητές της, ή ως διασπορικής γλώσσας.

Την Κυριακή το πρωί, κατά την 3η Συνεδρία προήδρευσε η κυρία Τζακώστα Μαρίνα (Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης) και συμμετείχαν με τις ανακοινώσεις τους η κυρία Κωνσταντινίδου Αρχόντισσα (Φιλόλογος, M.Εd. «Διδακτική της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας», Πιστ. Εκπ/τρια Ποντιακής Διαλέκτου), ο κύριος Κωτόπουλος Τριαντάφυλλος (Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Π.Δ.Μ.) και η κυρία Ιακωβίδου Σοφία (Διπλωματούχος Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός, Μεταπτ. Φοιτήτρια Κ.Δ.Μ.Π.Σ. «Δημιουργική Γραφή») και ο κύριος Kahl Thede (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Jena & Διευθυντής του Vanishing Languages and Cultural Heritage Commission, Βιέννη), οι οποίοι έκαναν λόγο για την ποντιακή σε διαφορετικά πλαίσια, το διδακτικό, το λογοτεχνικό και τέλος το ευρύτερα πολιτισμικό.

Η τέταρτη Συνεδρία περιελάμβανε τις πρακτικές εφαρμογές ως δράσεις των μελών της ποντιακής και ποντιόφωνης κοινότητας, υπό τον συντονισμό της κυρίας Παμπουκίδου Αγγελικής, (Φιλόλογος – Συγγραφέας) με τις παρουσιάσεις των κυρίου Τερζίδη Ιωάννη (Φυσικός Α.Π.Θ., Συγγραφέας, Επιμελητής έργων στην Ποντιακή, Συνεργάτης του περιοδικού «Ποντιακή Εστία», Εκπ/τής Ποντιακής Διαλέκτου), του κυρίου Απλακίδη Ιωάννη (Μαθηματικός), της κυρίας Προκοπίδου Μαρίας (Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας, Μ.Α. Επιστήμες Αγωγής και Νέες Τεχνολογίες- Ανθρωπιστικές Σπουδές (Π.Δ.Μ.) & Μ.Α. Ειδική Ενιαία Εκπαίδευση (Ε.Π.Κ.), της κυρίας Ηλιοπούλου Μαρίας (Εκπαιδευτικός Α΄ βάθμιας Εκπαίδευσης, M.Sc. στις Ψηφιακές Εφαρμογές στην Εκπαίδευση των STEM), της κυρίας Παπαδοπούλου Αναστασίας (Φιλόλογος Μέσης Εκπαίδευσης, Μ.Α. Γλωσσολόγος), της Ομάδας «Ποντιακός Στίχος» και του εκπροσώπου της, κυρίου Καρακασίδη Κωνσταντίνου, καθώς και του Τμήματος Νέων της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης και την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, και της εκπροσώπου του, κυρίας Ευθυμιάδου Μαρίας, σε κάθε περίπτωση ενδεικτικές ατομικές ή συλλογικές δράσεις, οι οποίες αφενός καταδεικνύουν την ανάληψη και λειτουργία καθοριστικών για την ποντιακή γλώσσα πρωτοβουλιών, και αφετέρου μπορούν να λειτουργήσουν ως «δεξαμενή ιδεών» τόσο για τα σωματεία, όσο και για τους εκπαιδευτικούς, με σκοπό την προσέγγιση των μαθητών όλων των βαθμίδων.

Μετά το τέλος των εργασιών του συνεδρίου, η Επιστημονική Συνεργάτης της Ομοσπονδίας, κυρία Μαχαιρίδου Αναστασία, ανέγνωσε τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από τις ενδελεχείς παρουσιάσεις των εισηγητών. Την τελική αποτίμηση του Συνεδρίου πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Βαρυθυμιάδης Γιώργος. Συγκεκριμένα, εξέφρασε θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες προς όλους τους εκλεκτούς ομιλητές που παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους στο Διεθνές Συνέδριο για την Ποντιακή, τον Δήμο Φλώρινας, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τη Βουλή των Ελλήνων, τη Δ.Ε.Η., το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και την εταιρία Livemedia για την τεχνική υποστήριξη του Συνεδρίου, αλλά και γενικώς της Ομοσπονδίας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στον Πεταλίδη Φόρη για τη δημοσιογραφική κάλυψη και συνολική στήριξή του στην Π.Ο.Ε., την Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας, την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή, τους εθελοντές του Συνεδρίου, το διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και τους συνεργάτες της. Προσωπικά ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας κύριο Εφραιμίδη Αλέξανδρο και την Επιστημονική Συνεργάτη κυρία Μαχαιρίδου Αναστασία, η οποία «σε οργανωτικό και επιστημονικό επίπεδο, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, στάθηκε δίπλα στο εγχείρημα της Ομοσπονδίας και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του Συνεδρίου, με τη στελέχωση του προγράμματος, γεγονός που προϋποθέτει εις βάθος γνώση του αντικειμένου της Γλωσσολογίας».

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται εκ μέρους της Ομοσπονδίας, για δράσεις εξωστρέφειας και υψηλού επιστημονικού επιπέδου, με τη διοργάνωση του παρόντος Συνεδρίου, αλλά και του Διεθνούς Συνεδρίου για το Έγκλημα τη Γενοκτονίας, το 2019, αποδεικνύοντας πως μπορούμε να ανακτήσουμε, αλλά και να διασώσουμε την ταυτότητά μας. Νωρίτερα, κατά τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Καθηγητής κύριος Κωτόπουλος Τριαντάφυλλος, εκ μέρους και του Πρύτανη του Π.Δ.Μ. ανακοίνωσε επίσημα την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για τη δημιουργία κατεύθυνσης «Ποντιακής Λογοτεχνίας» στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δημιουργικής Γραφής. Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. έθεσε την Ομοσπονδία αρωγό αυτής της σπουδαίας πρωτοβουλίας, όπως άλλωστε δεσμεύτηκε και προσωπικά στον κύριο Πρύτανη, επισημαίνοντας πως «μέσα από αυτήν τη συνεργασία ευελπιστούμε ότι θα καλύψουμε από κοινού όλο και περισσότερα κενά στη διάσωση της ποντιακής και θα διαμορφώσουμε συνθήκες για περαιτέρω ουσιαστικές δράσεις, καθώς μετά τη διοργάνωση του παρόντος Συνεδρίου, αλλά και του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Πόντου Έμπνευσις», που έχει μόλις ολοκληρωθεί και του οποίου τα αποτελέσματα αναμένονται στο προσεχές διάστημα, δείχνουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για τη γλώσσα.».

Η επιτυχία του συνεδρίου επιβεβαιώνεται από τον απόηχο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, τόσο από μέλη της ποντιακής κοινότητας, όσο από τους ακαδημαϊκούς που συμμετείχαν σε αυτό, είτε ως εισηγητές είτε ως σύνεδροι. Θεωρούμε πως ο απώτερος στόχος του συνεδρίου, η ένταξη της ποντιακής στο επιστημονικό «μικροσκόπιο» και παράλληλα η εκ των έσω ενίσχυσή της, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στο άμεσο μέλλον, άλλωστε, είναι ήδη προγραμματισμένη η έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου, που θα λειτουργήσουν ως αρχειακό υλικό και τεκμηριωμένη βιβλιογραφία για νεώτερους ερευνητές.

Οι ανακοινώσεις των έγκριτων ειδικών προσπάθησαν να δώσουν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε κάθε γόνιμο προβληματισμό. Μέσα από το παρόν Συνέδριο μπαίνει ξανά στην ατζέντα το ποντιακό γλωσσικό ζήτημα, και αναδεικνύεται μια γερή βάση, πάνω στην οποία η επιστημονική κοινότητα εργάζεται ήδη. Η τριήμερη γόνιμη συζήτηση καθώς και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος και άλλων γλωσσικών ποικιλιών.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου