ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Θεσσαλονίκη, 02/ 07/ 2009


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “5η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.”

Στις 10, 11 και 12 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στην Κατερίνη, η  5η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Το θέμα της 5ης Συνάντησης είναι «Έθιμα του Πόντου».

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης θα παρουσιαστούν ενώπιον του κοινού δώδεκα έθιμα, τα οποία θα αντιστοιχούν σε κάθε έναν από τους μήνες του χρόνου. Θέλοντας αυτή τη φορά να διαθέσουμε τον μεγαλύτερο χρόνο της Συνάντησης στα ίδια τα μέλη της Νεολαίας αποφασίσαμε την αναπαράσταση κάθε εθίμου να αναλάβει ένας ή περισσότεροι Σύλλογοι της Π.Ο.Ε. Με τον τρόπο αυτό τα μέλη της Νεολαίας θα γίνουν οι πρωταγωνιστές της 5ης Συνάντησης, θα ασχοληθούν γόνιμα με την Ποντιακή Λαογραφία μελετώντας τα έθιμά της και θα προαχθεί η ομαδική εργασία και δημιουργικότητα.

Η έναρξη της πανελλαδικής συνάντησης θα γίνει την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009 και ώρα 12 το μεσημέρι με τις πιστοποιήσεις των νέων από όλη την Ελλάδα και η λήξη της το μεσημέρι της Κυριακής 12 Ιουλίου 2009 με την έκδοση των συμπερασμάτων και του ψηφίσματος.

Η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί  την Παρασκευή 10 Ιουλίου και ώρα 19.00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης με την λήξη της οποίας θα ακολουθήσει ποντιακή βραδιά.  Οι εργασίες της Πανελλήνιας Συνάντησης θα συνεχιστούν το Σάββατο 11 Ιουλίου όπου Σύλλογοι – Μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας θα παρουσιάσουν ήθη και έθιμα του Πόντου ενώ την Κυριακή 12 Ιουλίου θα ακολουθήσει συζήτηση γύρω από τα θέματα της διεθνοποίησης  της Γενοκτονίας των Ποντίων, της αλλαγής του διοικητικού καθεστώτος στο Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά», τους ποντιόφωνους της Τουρκίας και του κοινωνικού αποκλεισμού των νεοπροσφύγων από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Θέση επί των θεμάτων θα λάβουν εκπρόσωποι νεολαίας από τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Ελλάδος .

Λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα της Πανελλήνιας Συνάντησης στο www.neolaia.poe.org.gr

Ο Πρόεδρος  Χαράλαμπος Κωτίδης

Ο Γενικός Γραμματέας Θεόφιλος Κωτσίδης