Θεσσαλονίκη, 14/ 05/2020

Αρ.Πρ.: 9823


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Συλλυπητήριο Μήνυμα Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τον θάνατο του Πόλιου Παπαγιαννίδη.”

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια, προς την οικογένεια του σπουδαίου καλλιτέχνη Πόλιου Παπαγιαννίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή,  σε ηλικία 62 ετών.

Ο Πολυχρόνης Παπαγιαννίδης, γνωστός και ως Πόλιος, υπήρξε  γνήσιος εκφραστής της ποντιακής μουσικής παράδοσης. Καταξιωμένος στιχουργός και τραγουδιστής αλλά και εξαίρετος οργανοπαίχτης του αγγείου, της φλογέρας και του ζουρνά.

Γεννήθηκε στον Κεχρόκαμπο της Καβάλας. Ο πατέρας του Ιωάννης με καταγωγή από το χωριό Κοσμά της Ματσούκας ήταν γνωστός στην περιοχή ως οργανοπαίχτης του αγγείου από τον οποίο και διδάχθηκε το όργανο αυτό.  Ασχολήθηκε με το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι από νεαρή ηλικία και  συνεργάστηκε με πολλούς Πόντιους καλλιτέχνες. Το 1991 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Ο Σιμούλτς και ο Πόλιον» με τον αείμνηστο Γιώργο Αμαραντίδη, ο οποίος σημείωσε τεράστια επιτυχία. Το 1992 κατέβηκε στην Αθήνα ενώ εργάστηκε στο ποντιακό κέντρο «Κορτσόπον» μέχρι το 2002. Ακολούθησαν άλλες δύο δισκογραφίες: μία δεύτερη με το Γιώργο Αμαραντίδη με τίτλο «Ο Σιμούλτς και ο Πόλιον μίαν κι άλλο» καθώς και μία τρίτη με τον Αδάμ Αποστολίδη, με τίτλο «Ση παρχαρί τον δρόμον». Συμμετείχε σε πολλές δισκογραφικές επιτυχίες και εκδηλώσεις σωματείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η είδηση του θανάτου του έφερε μεγάλη συγκίνηση σε ολόκληρο τον ποντιακό χώρο.

Θερμά συλλυπητήρια.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου