Θεσσαλονίκη, 28-1-2020

Αρ.Πρ.: 9712


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Συλλυπητήριο Μήνυμα Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για το θάνατο του Γιώργου Κοτανίδη.”

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια προς την οικογένεια  του σπουδαίου Πόντιου ηθοποιού, σκηνοθέτη και συγγραφέα Γιώργου Κοτανίδη.

Μεγάλη απώλεια για τον ποντιακό ελληνισμό καθώς ο Γιώργος Κοτανίδης τίμησε την ποντιακή του καταγωγή συμμετέχοντας ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα,  ενώ τον Δεκέμβριο του 2019  συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο για το έγκλημα της Γενοκτονίας που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος  υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τον Αύγουστο του 2019 παρουσίασε στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων την Οδύσσεια στην ποντιακή διάλεκτο (μεταφρασμένη από τον πατέρα του, θεατρικό συγγραφέα και μεταφραστή Παύλο Κοτανίδη).

Ο Γιώργος Κοτανίδης με καταγωγή από τον Πόντο, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945. Τελείωσε το δημοτικό στη Δράμα και το γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε δύο χρόνια στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ  ασχολήθηκε κυρίως με τη δημιουργία του φοιτητικού θεάτρου και της κινηματογραφικής λέσχης (ΦΟΘΚ).    Το 1970 τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα και αμέσως μετά συμμετείχε στη δημιουργία του «Ελεύθερου Θεάτρου», όπου έμεινε ως το 1975.   Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους  και σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη.

Στον κινηματογράφο έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές. Εμφανίστηκε σε κωμικούς και δραματικούς ρόλους τηλεοπτικών σειρών της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης καθώς και σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές.  Έχει παρουσιάσει πολλά τηλεπαιχνίδια ενώ έχει ασχοληθεί και με την συγγραφή βιβλίων.

Έχοντας πολιτικοποιηθεί από πολύ νέος, στη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα  ενώ για τη δράση του συνελήφθη επανειλημμένα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε.

Θερμά συλλυπητήρια.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου