Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “Ταύτιση εκτιμήσεων ως προς τον τρόπο ενεργείας και υλοποίησης στόχων με ευρύτερο ενδιαφέρον, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση της Διοίκησης της Π.Ο.Ε. με τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης.”

Το καλό  κλίμα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας και η περίπου προγραμματισμένη διεύρυνση του ρόλου της Θεσσαλονίκης, με την ανάληψη της EXPO και την αναβάθμιση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης,  θεωρήθηκε ότι συνιστούν την καλύτερη  χρονική συγκυρία, για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσης προς υλοποίηση στόχων με ευρύτερο ενδιαφέρον από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), εκπροσώπου της συντριπτικής πλειοψηφίας των σωματείων Ελλήνων  ποντιακής καταγωγής σε όλη την ελληνική επικράτεια .

Η εκτίμηση αυτή αποτέλεσε τον κοινό τόπο των ενδιαφερόντων των δύο πλευρών, κατά την πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας –  Θράκης το πρωί του Σαββάτου, μετά από αίτημα της Π.Ο.Ε. και επιθυμία του Υ.ΜΑ.Θ.  Νικολάου  Τσαρτσιώνη να ενημερωθεί από πρώτο χέρι, για τα σχέδια και τις δράσεις της Π.Ο.Ε.

Τα ζητήματα των νεοπροσφύγων από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τα κενά που παρουσιάζει η αποκατάσταση και η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα προβλήματα εκείνων που παρέμειναν στις εστίες τους, αλλά και των ποντιοφώνων μουσουλμάνων πολλών περιοχών του αλησμόνητου Πόντου, προβλήθηκαν και καταγράφηκαν ως περισσότερο επείγοντα. Ζητήθηκε επίσης η συστηματική και οργανωμένη αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού των νεοπροσφύγων και η απεμπλοκή των διαδικασιών αναγνώρισης των πτυχίων τους.

Ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε και για τα δύο κορυφαία ζητήματα, που αποτελούν καταστατικούς σκοπούς της Π.Ο.Ε. και σχετίζονται με την αναγνώριση της γενοκτονίας των 353 χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου και την προσθήκη της ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής στην ενιαία ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην επιβεβλημένη  εκ των πραγμάτων τροποποίηση του ισχύοντος καθεστώτος που διέπει το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»,  ώστε να καταστεί πραγματικά πανελλήνιο ίδρυμα κι αυτό να πιστοποιείται  από τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης  της περιουσίας του.

Ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε τα μέλη της Διοίκησης της Π.Ο.Ε. για τη προσέλευσή τους στη συνάντηση, με επικεφαλής τον πρόεδρό της καθηγητή Γεώργιο Παρχαρίδη και για την ενημέρωση που του έγινε. Για να έρθει αυτή η ώρα, τόνισε με νόημα ο κ. Τσαρτσιώνης, χρειάστηκε να περάσει ο ποντιακός Ελληνισμός πολλά κύματα και υπογράμμισε ότι υφίσταται πράγματι η ευνοϊκότερη συγκυρία για την ανταπόκρισή μας σε ευκαιρίες που θα δημιουργούνται με την επέκταση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην Τουρκία και κατέληξε λέγοντας ότι είναι κοντά στην Π.Ο.Ε., τα μέλη της Διοίκησης της οποίας μπορούν να βλέπουν το Υπουργείο σαν το σπίτι τους.