Θεσσαλονίκη, 10/ 07/ 2008


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “Συνάντηση αντιπροσωπείας της Π.Ο.Ε. με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στο προεδρικό μέγαρο.”

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, είχε την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008, στο προεδρικό μέγαρο αντιπροσωπεία της Π.Ο.Ε με επικεφαλής τον πρόεδρο της κ. Γιώργο Παρχαρίδη.

Ο κ. Παπούλιας καλωσόρισε την Π.Ο.Ε. λέγοντας τα εξής: «Σας καλωσορίζω με συγκίνηση και αγάπη, είστε ένα κομμάτι του ελληνισμού, που στην ιστορία σας σκύβουμε όλοι με σεβασμό». Ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ.Παρχαρίδης μετέφερε στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την αγάπη και την εκτίμηση όλου του ποντιακού ελληνισμού και ακολούθως του προσέφερε τα δώρα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, το βιβλίο του Χρήστου Σαμουηλίδη «Ιστορία της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας», το βιβλίο της Τhea Ηalo «Ούτε το όνομά μου» και 3 αντίγραφα νομισμάτων της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών. Προσφέροντας το βιβλίο της Thea Halo o κ. Παρχαρίδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της άρνησης της ελληνικής πολιτείας για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στη συγγραφέα και την 98χρονη μητέρα της, Σάνο Χάλο η οποία διασώθηκε από την γενοκτονία.

Ο κ. Παρχαρίδης στη συνέχεια ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ιστορία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος η οποία όπως τόνισε προέκυψε μέσα από ένα Πανελλαδικό Οργανωτικό Συνέδριο, συσπειρώνει στους κόλπους της 356 σωματεία και εκφράζει ενιαία τον ποντιακό ελληνισμό. Ο κ.Παπούλιας άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον πρόεδρο της Π.Ο.Ε. που τον ενημέρωσε για τα βήματα που έχουν γίνει και τις προσπάθειες, που γίνονται στην υπόθεση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Επίσης ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. αναφέρθηκε στο ζήτημα της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού η οποία, όπως σημείωσε, δεν διδάσκεται όσο θα έπρεπε σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και στην προσπάθεια για την διατήρηση, καλλιέργεια και διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου. Ιδιαίτερη  αναφορά έγινε στο θέμα του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, όπου διορίζονται τα 8 από τα 11 μέλη του Διοικητικού και ο πρόεδρος εδώ και μισό αιώνα περίπου προέρχεται από την ίδια οικογένεια. Ο κ. Παρχαρίδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ομόφωνη απόφαση της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η οποία ζητά την αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του Ιδρύματος και αναφέρθηκε στις σχετικές προτάσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Για τα θέματα των νεοπροσφύγων Ποντίων ο κ. Παρχαρίδης σημείωσε πως παραμένουν άλυτα τα προβλήματα των απελάσεων, της γραφειοκρατίας και του προγράμματος των δανείων για στεγαστική αποκατάσταση. Τέλος για το θέμα αυτό της ανταλλάξιμης περιουσίας ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. τόνισε πως η διαχείριση από την πολιτεία δεν έγινε δίκαια και πως θα πρέπει το υπόλοιπο της ανταλλάξιμης να αποδοθεί στους συλλόγους των προσφύγων ποντίων και άλλων.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Π.Ο.Ε. για την ενημέρωση και δήλωσε ότι αποδέχεται την πρόταση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας να θέσει υπό την αιγίδα του το 4ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Μετά το τέλος της συνάντησης η αντιπροσωπεία της Π.Ο.Ε. παραβρέθηκε μαζί με αντιπροσωπεία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων στην παρασημοφόρηση από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας του ποντιακής καταγωγής, κοσμοναύτη κ. Θεόδωρου Γιουρτσίχιν με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικος. Ο κ. Γιουρτσίχιν απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην ποντιακή διάλεκτο του χάρισε δύο φωτογραφίες της Ελλάδος από το διάστημα. Ο κ. Κάρολος Παπούλιας δήλωσε πως καταλαβαίνει τα ποντιακά γιατί γνωρίζει καλά τα αρχαία ελληνικά.