Θεσσαλονίκη, 14/ 09/ 2009


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “Συνάντηση Δ.Σ. Π.Ο.Ε. με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη.”

Για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό ενημερώθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε συνάντηση του με τον πρόεδρο και αντιπροσωπεία μελών του Δ.Σ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος παρουσία του ποντιακής καταγωγής Βουλευτού του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης κ.Χάρη Καστανίδη αμέσως μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της 74η Δ.Ε.Θ  στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης».

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας του Α.Π.Θ. κ.Γιώργος Παρχαρίδης αναφέρθηκε στο έργο και την παρουσία του αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος υπήρξε ο πρώτος πρωθυπουργός που κήρυξε την έναρξη του 1ου Παγκόσμιου ποντιακού συνεδρίου το 1985 στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα επί πρωθυπουργίας το 1994 ομόφωνα η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε σχετική διάταξη νόμου που αναγνώριζε την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ο κ. Παρχαρίδης αναφέρθηκε στις συνεχείς και επίμονες προσπάθειες τόσο της Π.Ο.Ε. όσο και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας  Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.) για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από ξένα κοινοβούλια, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη ομόφωνη αναγνώριση από την Βουλή της Νότιας Αυστραλίας. Επίσης ο κ.Παρχαρίδης αναφέρθηκε στα ζητήματα των ομογενών από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και τα σημαντικά ζητήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με τα στεγαστικά δάνεια, την απόδοση ιθαγένειας και τις απελάσεις.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα των μνημείων στον ιστορικό Πόντο, το ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού στην εκπαίδευση και μια σειρά άλλων επιμέρους θεμάτων.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε απόλυτα ενημερωμένος για το σύνολο των θεμάτων και δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Γιώργος Παρχαρίδης αφού ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για τη συνάντηση δώρισε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το εξαίρετο συγγραφικό έργο – τόμο του κ. Χρήστου Σαμουηλίδη με τίτλο «Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντος». Η συνάντηση έγινε σε άριστο και φιλικό κλίμα και εκφράστηκε εκατέρωθεν η επιθυμία να επαναληφθεί και στο μέλλον.