Θεσσαλονίκη, 13/ 5/ 2009


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “Διεκδικητικές αγωνιστικές εκδηλώσεις Μνήμης για τη διεθνή αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον τουρκικό εθνικισμό.”

 

Με την παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης της Νότιας Αυστραλίας κ. Michael Atkinson κορυφώνονται οι εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη.

Την Τρίτη 19 Μαΐου και ώρα 19:30 η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στην Πλατεία Αγίας Σοφίας διοργανώνει πανελλαδική εκδήλωση Μνήμης για τα 90 χρόνια από την 19 Μαΐου 1919  ημερομηνία σταθμό για την τελική εξέλιξη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με θύτη τον Μουσταφά Κεμάλ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Π.Ο.Ε. Καθηγητή Ιατρικής του Α.Π.Θ. κ. Γιώργου Παρχαρίδη, η παρουσία του Αυστραλού Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Michael Atkinson επιβεβαιώνει τη θετική πορεία της διεθνοποίησης του ζητήματος της Γενοκτονίας, καθώς με ενέργειες του Atkinson η Βουλή της Νότιας Αυστραλίας με ομόφωνη απόφασή της, την 30η Απριλίου 2009 αναγνώρισε, παρά τη λυσσώδη αντίδραση της Τουρκίας, τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. υπενθύμισε παλαιότερη παρέμβασή της στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου  αυτό κάλεσε με απόφασή της την Τουρκία το 2006 να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών (Ασσυρίων, Αρμενίων, Ελλήνων του Πόντου) και παράλληλα κάλεσε τη Δημοκρατία της Αρμενίας να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού τόσο για λόγους σεβασμού της Ιστορικής Αλήθειας, όσο και ως κίνηση ανταπόδοσης της Αναγνώρισης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της Αρμενικής Γενοκτονίας .

Ο κ. Παρχαρίδης δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση της ελληνικής πολιτείας, η οποία έμεινε στάσιμη από το 1994, όταν με ομόφωνη απόφαση της Βουλής καθιέρωσε Ημέρα Μνήμης, την ονόμασε «απούσα» από τους αγώνες του ποντιακού κινήματος σε όλο τον κόσμο. Η Π.Ο.Ε. έχει ήδη καλέσει τα κόμματα, εν όψει των ευρωεκλογών, να αποσαφηνίσουν και να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ως ακατάλυτο όρο και προϋπόθεση της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον κ. Παρχαρίδη, η φετινή εκδήλωση θα είναι μαζικότερη από ποτέ, με τη συμμετοχή χιλιάδων ένστολων τμημάτων νεολαίας με παραδοσιακές φορεσιές απ’ όλη την Ελλάδα, που θα ξεκινήσουν πορεία διαμαρτυρίας στις 18:00 με πανό, σημαίες, λάβαρα και μουσικά όργανα του Πόντου προς το Μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου θα τελεσθεί τρισάγιο.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών και χαιρετισμών θα ακολουθήσει πορεία με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών προς το Τουρκικό Προξενείο, όπου θα γίνει προσπάθεια να επιδοθεί ψήφισμα.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Παρχαρίδης