Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
Κομοτηνή, 25/10/2023
Αρ.Πρ: 385

Δελτίο Τύπου

Θέμα: “Συνάντηση και ενημέρωση εν όψει του 17ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.”

Την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου συνήλθε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στην Κομοτηνή. Αφορμή, οι εργασίες για το 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, που θα λάβει χώρα το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 στην πρωτεύουσα της Ροδόπης.

Ιδιαίτερη χαρά για τον Σύνδεσμο, η προσκύνηση του Πιστού Αντιγράφου της Σεβασμίας και Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, την οποία είχαν υποδεχτεί στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, πλήθος ιερέων και διακόνων, εκπροσώπων τοπικών, δημοτικών, περιφερειακών αρχών, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, καθώς και των μελών των Ποντιακών Σωματείων του Νομού Ροδόπης και του Νομού Έβρου, ντυμένα με τις παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές, στις 17 Σεπτεμβρίου 2023 και έχει τοποθετηθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Κατά την υποδοχή Της, η χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας ”Ο Εύξεινος Πόντος” έψαλε ύμνους προς την Παναγία με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας, ενώ στη συνέχεια πόντιοι χορευτές χόρεψαν την Σέρα μπροστά από την εικόνα, πριν αυτή μεταφερθεί στον ιερό ναό και τοποθετηθεί στον ειδικό χώρο που ετοιμάστηκε γι’ αυτή. Εκεί τελέστηκε η ακολουθία του Εσπερινού, χοροστατούντος του Μητροπολίτη, ενώ πολλοί ήταν οι πιστοί που έσπευσαν να ζητήσουν την ευλογία της Μεγαλόχαρης.

Η πρόεδρος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας του Συνδέσμου, λαμβάνοντας την χάρη της Παναγίας και τις ευλογίες του εφημερίου του Ιερού Ναού π. Γρηγορίου Βουλγαρέλη, προχώρησαν σε συνεδρίαση ευχόμενοι τα πάντα να κυλήσουν με τον καλύτερο τρόπο για το καλό της παράδοσης.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

του Σ.ΠΟ.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Η Πρόεδρος Αθηνά Νακούση

Ο Γενικός Γραμματέας Κωνσταντίνος Χατζημιχαηλίδης