Λάρισα, 18-10-2023

                                                                                Αρ. Πρ.:128


Προς: Συλλόγους Σ.ΠΟ.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας 

 

Θέμα: “Ενημέρωση σωματείων μελών εν όψει του 17ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.”

 

 Το Δ.Σ. του Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας με την παρούσα επιστολή ενημερώνει τους συλλόγους του Σ.ΠΟ.Σ., μέλη της Π.Ο.Ε. ότι  το “17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών” θα διεξαχθεί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 19:00, στην πόλη της Κομοτηνής, στο Κλειστό Γυμναστήριο Σ.Ε.Φ.Α.Α. στην πανεπιστημιούπολη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και θα είναι αφιερωμένο στη Συνθήκη της Λωζάνης.

 

Οι χοροί που θα παρουσιάσει ο Σ.ΠΟ.Σ. είναι:

1.  Ομάλι 2. Ομάλ 3, Σαρίκουζ 4. Τρυφών 5. Τρομαχτόν.

 

Γενικός Συντονιστής Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας 

Φωτιάδης Νικόλαος  6973308484 

 

Βοηθοί συντονιστές ανά νομό    

 

Κιλκίς : Γιάννης Κοτανίδης 6945855546 – Παύλος Τσιλογλανίδης 6974389322

 

Σέρρες: Γούλος Δημήτρης 6971915479

 

Ημαθία: Λάχανης Βαγγέλης 6986599722 – Τσακμακίδου Μαρία 6989599763.

 

Θεσσαλία: Λέρας Αχιλλέας 6977649170

 

Πιερία: Τομπουλίδου Έφη 6937781888

 

Πέλλα:  Λάχανης Βαγγέλης 6986599722

  

Χαλκιδική: Κυριακίδης Βασίλης 6937437230

 

Οι Σύλλογοι του Σ.Πο.Σ. μέλη της Π.Ο.Ε. που θέλουν να συμμετέχουν στο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών να επικοινωνήσουν με τον Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας στο email: kmt@poe.org.gr στέλνοντας συμπληρωμένο το επισυναπτόμενο έντυπο συμμετοχής και με τους κατά νομό συντονιστές για να ενημερωθούν. 

 

Προτείνεται οι κατά νομούς πρόβες να διεξαχθούν την Κυριακή 05 Νοεμβρίου 2023. Κεντρική πρόβα του Σ.Πο.Σ. θα γίνει στην πόλη του Κιλκίς  την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 10:30 στο Παλαιό κλειστό Γυμναστήριο του Κιλκίς (ΔΑΚ Κιλκίς).

Απαραίτητη προϋπόθεση η εμφάνιση των χορευτών του Σ.Πο.Σ. να συμβαδίζει με την παράδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ:

Καταρχάς όλα τα εξαρτήματα της φορεσιάς ΕΠΙΜΕΛΩΣ φορεμένα.

ΟΧΙ σκουλαρίκια στη μύτη ή άλλα εμφανή σημεία του προσώπου, πλην ενός σε κάθε αυτί και να είναι παραδοσιακού τύπου. Ενδεικτικά αναφέρεται: φλουράκι, μαργαριτάρι, χρυσό ή ασημένιο σκαλιστό κρεμαστό.

ΟΧΙ κρίκοι, φο μπιζού ή άλλα σύγχρονα κοσμήματα. Στην περίπτωση αυτή καλύτερα η κοπέλα να μην φέρει σκουλαρίκια.

ΚΟΜΜΩΣΗ σε κάθε περίπτωση ΠΕΡΙΠΟΙΗΜΕΝΗ και ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ, δηλαδή μαλλιά μαζεμένα σε απλή πλεξούδα ή κότσο παραδοσιακό (χαμηλό).

ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΝΤΑΙ μαλλιά απεριποίητα, λυτά, κουρεμένα ασύμμετρα, βαμμένα σε εκκεντρικό χρώμα πέραν των φυσικών χρωμάτων. Στις παραπάνω περιπτώσεις η χορεύτρια προτιμότερο είναι να καλύψει το κεφάλι με μαντήλι.

Η χορεύτρια φέρει τάπλα με ή χωρίς μαντήλα, ή μόνο μαντήλα, πάντα παραδοσιακά δεμένη.

Το κοντό μαλλί σε καμία περίπτωση δεν απαντάται στην παράδοση και σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να καλύπτεται με μαντήλα.

 ΜΑΚΙΓΙΑΖ σε κάθε περίπτωση ΕΛΑΦΡΥ. Ας προτιμώνται τα «φυσικά» χρώματα που απλώς τονίζουν ελαφρά τα χαρακτηριστικά του προσώπου και ΟΧΙ έντονα χρώματα που «ταιριάζουν με τη ζουπούνα».

Η περιοχή του στήθους όσο το δυνατόν καλυμμένη (αφορά τις χορεύτριες με «ανοιχτό» καμίσ’) και μπορεί να φέρει επιστήθια παραδοσιακού τύπου ποντιακά κοσμήματα.

Απαραίτητα πάνω από τη ζουπούνα στη μέση «λαχώρ» ή «ταραπουλούζ».

Νύχια ΑΒΑΦΑ. Πλεκτά, δερμάτινα, πλαστικά και άλλα σύγχρονα βραχιόλια ή δαχτυλίδια δεν ταιριάζουν με τη φορεσιά. ΜΟΝΟ παραδοσιακά ποντιακά κοσμήματα.

Το μήκος της «κλασσικής» ζουπούνας με όριο τον αστράγαλο της χορεύτριας και να καλύπτει το «σαλβάρ», δηλ. το σαλβάρι να μην κρέμεται κάτω από τη ζουπούνα.

ΟΧΙ παπούτσια με πολύ ψηλό και λεπτό ΤΑΚΟΥΝΙ.

  

ΧΟΡΕΥΤΗΣ:

Καταρχάς όλα τα εξαρτήματα της φορεσιάς ΕΠΙΜΕΛΩΣ φορεμένα.

Το μοναδικό κάλυμμα κεφαλής που είναι αποδεκτό είναι το “Πασλούκ” και όχι καλύμματα τύπου παπάχ, τραγιάσκες και άλλα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται το φέσι.

ΟΧΙ σκουλαρίκια στη μύτη ή άλλα εμφανή σημεία του προσώπου.

Προτιμάται πουκάμισο τύπου «ιερατικό» (χωρίς γιακά), καλά κουμπωμένο και τα μανίκια κατεβασμένα.

ΟΧΙ ωρολόγια χειρός ή καδένες εμφανείς στο λαιμό με ανοιχτό πουκάμισο.

Μόνο παραδοσιακά ποντιακά ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ, ενδεικτικά: εγκόλπιο, ώρα, φυλαχτό, αλυσίδες.

Ζωνάρι (υφαντό ή ταραπουλούζ) επιμελώς δεμένο, ώστε να μην ξετυλίγεται κατά τη διάρκεια του χορού.

Στα ΠΟΔΙΑ πέραν των παραδοσιακών υποδημάτων, ΟΧΙ ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ιδιαίτερα με ΧΡΩΜΑΤΑ. Διαφορετικά, ας φορά μαύρο στρωτό παπούτσι.

 Όσοι θέλουν να συμμετέχουν στον Σέρρα χορό θα πρέπει αυστηρά να φορούν μαύρη ή σκούρη μπλε ζίπκα με το αντίστοιχο σκούρο χρώμα πουκάμισο.

Φέτος καλούνται να πλαισιώσουν τις χορευτικές ομάδες των συλλόγων, χορευτές άνω των 16 ετών.

Υπεύθυνοι για την άρτια εμφάνιση των χορευτών είναι οι συντονιστές χοροδιδάσκαλοι, οι οποίοι θα πρέπει να φροντίσουν στα σωματεία για την πιστή εφαρμογή του χορευτικού προγράμματος, της φορεσιάς και την πιστή απόδοση των χορών από τους χορευτές καθώς και μια λίστα όπου θα αναφέρεται η επωνυμία του  συλλόγου και το τηλέφωνο, ονοματεπώνυμο χορευτή και ηλικία, ονοματεπώνυμο χοροδιδασκάλου και τηλέφωνο.

Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω ώστε και φέτος να πραγματοποιήσουμε ένα επιτυχημένο Φεστιβάλ.

 Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Κατσίδης Ευστάθιος

Ο Γραμματέας Σεφερίδης Αθανάσιος