Θεσσαλονίκη, 22/2/2007


Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Θέμα: “Τιμήθηκαν από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος οι ευρωβουλευτές που πρωτοστάτησαν για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.”

Τους ευρωβουλευτές που συνέβαλαν για να υπάρξει σαφής αναφορά για τη γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους, στο ψήφισμα της ολομέλειας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2006 για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τίμησε σε ειδική εκδήλωση το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2007 στις 12 το μεσημέρι σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Πάλας» στη Θεσσαλονίκη, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), με τη συμμετοχή βουλευτών, δημάρχων, αντινομαρχών, αντιδημάρχων, νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Για τη συμβολή τους, τιμήθηκαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ, ο εισηγητής της έκθεσης για τις σχέσεις Ε.Ε., Τουρκίας, Κάμιελ Έρλινγκς, ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Αντώνης Τρακατέλης, το μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου Γιώργος Δημητρακόπουλος, ο Σταύρος Λαμπριανίδης εκ μέρους των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και ο Θανάσης Παφίλης εκ μέρους του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ολιγόλεπτο αφιέρωμα για την ιστορική πορεία των Ελλήνων του Πόντου και τα όσα τράβηξαν κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας.

Χαιρετίζοντας τους προσκεκλημένους ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, καθηγητής ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Παρχαρίδης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Καλωσορίζουμε και υποδεχόμαστε με χαρά στην πόλη μας τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου, και τους τιμούμε, για την αναγνώριση της συμβολής τους, στην προώθηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο του παμποντιακού αιτήματος για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Χαίρομαι που ανάμεσά μας βρίσκονται και πολλοί οι οποίοι δεν είναι ποντιακής καταγωγής. Αυτό δείχνει πως το θέμα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, δεν είναι θέμα ποντιακό, αλλά ελληνικό, εθνικό.

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που διαπράχθηκε κατά τα έτη 1916 έως το 1923 από τους νεότουρκους και το κεμαλικό καθεστώς –Κεμάλ Αττατούρκ λοιπόν- είναι έγκλημα που στρέφεται συνολικά κατά της ανθρωπότητας και όπως και κάθε πράξη γενοκτονίας.

Με τις πολιτικές πρωτοβουλίες, κύριοι ευρωβουλευτές, που εσείς αναλάβατε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αλλά και με την ψήφο σας, τόσο στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων, όσο και στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που οδήγησαν σε απόφαση και σαφή υπόδειξη και σύσταση προς την Τουρκία να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν και να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες σε βάρος των Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων, ικανοποιήσατε το διεθνές περί δικαίου αίσθημα, άρατε μία ιστορική και ηθική εκκρεμότητα και ενεργοποιήσατε και προβάλατε το διεθνή ρόλο της Ευρώπης ως σταθερού ιστορικού θεματοφύλακα των πανανθρώπινων αξιών».

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν ένα βίντεο μικρής διάρκειας για την ιστορική πορεία του ποντιακού ελληνισμού και της γενοκτονίας από τους Τούρκους, υπό τους ήχους της λύρας του Κώστα Σιαμίδη. Ο τραγουδιστής Αχιλλέας Βασιλειάδης στη συνέχεια υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας του Κώστα Σιαμίδη, απέδωσε το τραγούδι «Την πατρίδα μ’ έχασα». Στους τιμώμενους απονεμήθηκε κασετίνα με έξι αργυρά νομίσματα. πιστά συλλεκτικά αντίγραφα των νομισμάτων της αυτοκρατορίας των Κομνηνών της Τραπεζούντας.

Στο χαιρετισμό του ο Γερμανός ευρωβουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όπως έβλεπα την προβολή αυτής της σημαντικής ταινίας, σκέφτηκα μία αντίστοιχη εκδήλωση την οποία είχαμε προ μηνών στο Βερολίνο, με θέμα τις γενοκτονίας στον 20ο αιώνα. Μέσα σ’ αυτήν την εκδήλωση, ήταν στο ίδιο επίπεδο, με την ίδια σημασία, οι γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων, με αυτά που έγιναν στην πρώην Γιουγκοσλαβία τον 20ο αιώνα. Ο προηγούμενος, ο τελευταίος αιώνας, χαρακτηρίζεται από ακρότητες και βιαιοπραγίες εναντίον των ανθρώπων. Οι διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει σαν βασικό στοιχείο της, την συμφιλίωση με την ιστορία και το παρελθόν. Αλλά, για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει το πρώτο βήμα να είναι η συνύπαρξη με ιστορικά γεγονότα μέσα από την αλήθεια. Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αρχίσει να αναγνωρίζει την ιστορία σαν τμήμα της διαδικασίας για την ένταξη των χωρών μελών. Μέσα απ’ αυτές τις τιμητικές διακρίσεις, γίνεται σαφής η ιστορία σας και σαφές το μήνυμα ότι τέτοιες γενοκτονίες δεν πρέπει ποτέ να ξαναγίνουν», κατέληξε ο κ. Μπροκ.

Στο χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής της ΝΔ Αντώνης Τρακατέλης μεταξύ άλλων τόνισε. «Θεωρώ τιμή μου που μου δόθηκε η ευκαιρία συμβολής από τη θέση του ευρωβουλευτή στην αναγνώριση της γενοκτονίας της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ενός αιτήματος που βασάνισε γενιές Ελλήνων του Πόντου. Η αναγνώριση της γενοκτονίας με την απόφαση της ολομέλειας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αποφορτίζει τις μνήμες του βίαιου ξεριζωμού και της εξολόθρευσης των προγόνων. Αλλά δεν είναι η μνήμη που ζητάει να εκδικηθεί. Είναι η ανάγκη, περασμένη από γενιά σε γενιά, να αναγνωριστεί το έγκλημα που έγινε σε βάρος των Ποντίων, να βγει στο φως της επίσημης ιστορίας. Το ίδιο λυτρωτικά όμως δρα και για την άλλη πλευρά. Τους απογόνους των θυτών. Η τουρκική κοινωνία οφείλει να συμφιλιωθεί με την ιστορική πραγματικότητα, την οποία οι ιθύνοντες επιμένουν πεισματικά να αποκρύπτουν, να παραχαράσσουν, να αλλοιώνουν. Πρέπει όλοι μαζί να πούμε γι’ αυτές τις γενοκτονίες, ποτέ πια!», κατέληξε ο κ. Τρακατέλης.

Στο χαιρετισμό του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης και εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Σταύρος Λαμπρινίδης, επισήμανε. «Είναι η πρώτη φορά που έκθεση ευρωκοινοβουλίου συμπεριλαμβάνει αναφορά για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Και αυτό δεν θα είχε επιτευχθεί, εάν δεν ήταν ενωμένοι όλοι οι Ευρωβουλευτές των κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Εάν δεν είχαμε από κοινού πολεμήσει να το πετύχουμε. Εάν δεν είχαμε συνεργαστεί στενά με τον Έλμαρ Μπροκ, τον Κάμιελ Έρλινγκς και με πάρα πολλούς άλλους. Είμαστε λίγοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές. Για να πετύχουμε νίκες πρέπει να μπορούμε να χτυπάμε πάνω από το μπόι μας. Πρέπει να χτίζουμε συμμαχίες. Πρέπει να πείθουμε με επιχειρήματα, ότι αυτό που ζητάμε δεν είναι μόνο καλό για μας, είναι καλά για την Ευρώπη, για τις αξίες της και είναι καλά και για την ίδια την Τουρκία. Πετύχαμε αυτή την προσθήκη μέσα στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου να αρχίσει η διαδικασία αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Αλλά αρχίζει τώρα. Η Τουρκία θέλουμε να είναι μέσα στην Ε.Ε, γιατί μας συμφέρει. Συμφέρει την Ευρώπη, συμφέρει την Ελλάδα και συμφέρει την Τουρκία».

Εκ μέρους του εισηγητή της έκθεσης για τις ευρωτουρκικές σχέσεις Ολλανδού ευρωβουλευτή Κάμιελ Έρλινγκς την τιμητική διάκριση παρέβαλε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Δημητρακόπουλος. Ο κ. Δημητρακόπουλος, μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος τιμήθηκε και για τη δική του προσφορά, στο χαιρετισμό του τόνισε. «Θα ξεκινούσα μια υπόκλιση στα θύματα της γενοκτονίας. Και θα έλεγα ότι ζουν ανάμεσά μας, στο νου και στις καρδιές μας και αποτελούν για μας έναν οδηγό στην πορεία και στους αγώνες μας. Αυτός ο αγώνας που όλοι οι συνάδελφοι στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ξεκινήσαμε είχε σαν αφετηρία το σεβασμό στα θύματα και στην ιστορία, ποτέ πια γεγονότα γενοκτονίας. Αυτό που πετύχαμε ήταν ένα μεγάλο βήμα για την υπόθεση του ποντιακού ελληνισμού, γιατί συνδέοντάς το με την παράλληλη ιστορία των Αρμενίων και των Ασσυρίων το διεθνοποιήσαμε ακόμη περισσότερο και τοποθετώντας το, εργαζόμενοι όλοι οι συνάδελφοι μαζί και με την συμπαράσταση του Έλμαρ Μπροκ και Κάμιελ Έρλινγικς σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε., ανοίξαμε μία μεγάλη πόρτα. Και είναι σήμερα μια στιγμή να στείλουμε ένα μήνυμα στη γείτονα χώρα της οποίας την ευρωπαϊκή προοπτική, στρατηγικά, διαχρονικά και διακομματικά στηρίξαμε και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά αυτή η ευρωπαϊκή προοπτική περνάει μέσα από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το σεβασμό στην ιστορία, από το σεβασμό και την προστασία των πολιτικών ελευθεριών, από το σεβασμό και την τήρηση της αρχής της ειρηνικής συνύπαρξης».

Τέλος εκ μέρους του ευρωβουλευτή και μέλους της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Θανάση Παφίλη, το βραβείο παρέλαβε ο ιστορικός – φιλόλογος Γιώργος Τεμεκενίδης, ο οποίος διαβάζοντας το μήνυμα του ευρωβουλευτή επισήμανε: «Δεν εμπιστευόμαστε καθόλου τις κολακείες που συνήθως απευθύνονται προς τους Έλληνες του Πόντου από κρατικά όργανα και ορισμένες πολιτικές ηγεσίες. Ο ποντιακός ελληνισμός δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιείται για τις τρέχουσες πολιτικές και εκλογικές ανάγκες, πολύ περισσότερο για τη διαχείριση αντιθέσεων στην περιοχή, όταν μάλιστα το υπόβαθρο των αντιθέσεων έχει να κάνει με το κυνήγι και τη διανομή του κέρδους. Δε μας συγκινεί καθόλου ότι το τελευταίο διάστημα ορισμένες ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ έχουν επικεντρώσει το παζάρι των διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση με την Τουρκία στα μεγάλα και σοβαρά ιστορικά θέματα της σφαγής των Ποντίων, όπως και των Αρμενίων. Πολύ φοβόμαστε ότι μόλις λύσουν τις επιμέρους διαφορές τους θα ξεχάσουν τη σφαγή, όπως βεβαίως έχουν βάλει στο χρονοντούλαπο μεγάλα εγκλήματα κατά των λαών.

Οι εγχώριες αστικές τάξεις είχαν και έχουν κάθε συμφέρον να καλύπτουν τα αντιδραστικά τους σχέδια με το διαχωρισμό των λαών και των μειονοτήτων με βάση τη θρησκεία και την εθνική καταγωγή, ώστε στη βάση του ‘διαίρει και βασίλευε’ να κυριαρχούν, να αποκομίζουν κέρδη, αδιαφορώντας αν αυτές οι διαιρέσεις οδηγούν σε σφαγές χιλιάδων αμάχων και απάνθρωπες αλληλοσφαγές λαών. Πλήρωσαν και οι Πόντιοι την πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να αποτρέψουν κάθε επηρεασμό από ριζοσπαστικά κινήματα, από τις ιδέες και τις αξίες του σοσιαλισμού».

Ακολούθησε το εμβατήριο από την όπερα του Μότσαρτ «Μιθριδάτης, ο Βασιλιάς του Πόντου», πιάνο για τέσσερα χέρια με τον Παύλο Τσακαλίδη και την Λαρίσα Τσακαλίδου και το πρώτο μέρος από την «ποντιακή ραψωδία» για συμφωνική ορχήστρα, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Η εκδήλωση έκλεισε με επίλεκτους χορευτές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, οι οποίοι χόρεψαν τον πυρρίχιο χορό, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.