Θεσσαλονίκη,12/ 03/ 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: ” Αναγνώριση της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής (Αρμενίων, Ασσυρίων και Ποντίων) από το  Σουηδικό Κοινοβούλιο.”

Ο ποντιακός Ελληνισμός χαιρετίζει με ιδιαίτερη ηθική ικανοποίηση την γενναία απόφαση του Σουηδικού Κοινοβουλίου της 11.3.2010 να αναγνωρίσει την γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής (Αρμενίων, Ασσυρίων και Ποντίων), που διαπράχθηκε από τους Νεότουρκους και το κεμαλικό καθεστώς.

Η απόφαση αυτή, αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών του τοπικού ποντιακού σωματείου «Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης», του ποντιακής καταγωγής βουλευτού του Σουηδικού Κοινοβουλίου Νίκου Παπαδόπουλου και του πολιτευτή Τάσου Σταφυλίδη, επιβεβαιώνει για τρίτη φορά τις δυνατότητες που έχει ο Ελληνισμός της Διασποράς.

Προηγήθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τον Σεπτέμβριο του 2006 και η απόφαση της Πολιτειακής Βουλής της Ν. Ουαλίας Αυστραλίας τον Απρίλιο του 2009.

Εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας προς τους βουλευτές του Σουηδικού Κοινοβουλίου που υπερψήφισαν την σχετική πρόταση, ιδιαίτερα δε προς τους Σοσιαλδημοκράτες και Οικολόγους που είχαν και την πρωτοβουλία της πρότασης.