Θεσσαλονίκη, 09/ 02/ 2022
Αρ.Πρ.: 10552


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Χορός Σέρρα, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.”

     Ο χορός Σέρρα, ο Πυρρίχιός μας, ο χορός των χορών, με τις πανάρχαιες καταβολές, εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού. Το πλέον εμβληματικό και αναγνωρίσιμο στοιχείο της παράδοσής μας, ο ιερός πολεμικός χορός, κοσμεί πλέον το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
     Κατόπιν της ηλεκτρονικής ενημέρωσής μας, στις 07/ 02/ 2022, από το Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, με θέμα: Εγγραφή του στοιχείου «Χορός Σέρρα» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (48362/07-02-2022), η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, αισθάνεται ξεχωριστή ικανοποίηση, συνάμα και υπερηφάνεια, που στήριξε από την πρώτη στιγμή και τέθηκε επικεφαλής φορέας στο αίτημα εγγραφής του, το οποίο τεκμηριώθηκε επιστημονικά από την κα. Ιωαννίδου Αλεξία, μέσω της πρωτογενούς έρευνας που διεξήγαγε στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής της εργασίας.
     Ο χορός Σέρρα κράτησε υψηλά το ηθικό των Ελλήνων του Πόντου- των γιαγιάδων και των παππούδων μας- στα δύσκολα χρόνια των διωγμών, αλλά και μετέπειτα. Η διαφύλαξη και η ανάδειξη του Σέρρα – Πυρρίχιου εξακολουθεί να είναι πρωτίστης σημασίας ζήτημα για τον οργανωμένο ποντιακό χώρο και σήμερα.
Με εκτίμηση,
για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος, Γεώργιος Βαρυθυμιάδης
Η Γενική Γραμματέας, Αθηνά Σωτηριάδου