Θεσσαλονίκη, 19/ 5/ 2022

 


 Προς Τουρκικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα

ΨΗΦΙΣΜΑ

103η Επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Εμείς οι απανταχού Έλληνες απόγονοι των Ορθοδόξων Ελλήνων που για 30 αιώνες έζησαν και μεγαλούργησαν στη γενέθλια γη του Ευξείνου Πόντου, που σήμερα αποτελεί τμήμα της Τουρκικής επικράτειας με αισθήματα Δικαίου, Χρέους και Τιμής, νομιμοποιούμαστε να ζητήσουμε από την Τουρκική δημοκρατία την αναγνώριση των εγκλημάτων ενάντια στους προγόνους μας την περίοδο 1914-1923 καθώς οι 353.000 άταφοι νεκροί μας υπήρξαν πολίτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και γενοκτονήθηκαν μαζί με Αρμένιους και Ασσύριους στο όνομα της ισοπέδωσης της διαφορετικότητας.

Εφόσον η σύγχρονη τουρκική δημοκρατία συντίθενται και συναποτελείται τόσο από την Οθωμανική όσο και από την Κεμαλική κληρονομιά, διατηρούμε ακέραιο το δικαίωμα του αγωνίζεσθαι υπέρ της αίτησης συγγνώμης από τους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες της Τουρκίας για τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας στις Μητροπόλεις, τις πόλεις, τα χωριά του Ευξείνου Πόντου.

Η ειρήνη, η καλή γειτονία, η δημιουργική συνεργασία δεν μπορoύν να εδράζονται στο ιστορικό ψεύδος, την αναλγησία, τη διαστρέβλωση, την απροκάλυπτη επιθετικότητα και την άρνηση της Ιστορίας. Σήμερα έχοντας συμπληρώσει έναν αιώνα από τη Γενοκτονία στην καθ’ ημάς Ανατολή, εμείς οι απόγονοι των θυμάτων διατρανώνουμε την πίστη μας στις αξίες: Της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισότητας, της Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Σεβασμού των Πολιτικών Δικαιωμάτων και της Θρησκευτικής Ελευθερίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • Να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία που διέπραξε το κεμαλικό καθεστώς, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών, Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, οι οποίοι ζούσαν και άκμαζαν για χιλιετίες στα εδάφη της σύγχρονης Τουρκίας.
  • Να σταματήσει να διώκει τους ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες της σύγχρονης Τουρκίας, οι οποίοι μάχονται για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
  • Να αναστηλώσει τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού, να επιδείξει τον απαιτούμενο σεβασμό και να αποκαταστήσει τη χρήση όσων καταπατώνται, όπως η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης, η Αγία Σοφία Τραπεζούντας και η Παναγία Σουμελά.
  • Να ιδρύσει μνημεία και μουσεία Γενοκτονίας στην περιοχή του Πόντου, τα οποία θα λειτουργήσουν διδακτικά στις νέες γενιές, με στόχο την ουσιαστική συμφιλίωση των λαών.
  • Να σταματήσει την επιθετική πολιτική ενάντια σε γείτονες χώρες.