Θεσσαλονίκη, 11/ 07/ 2020

Αρ.Πρ.: 9918


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η μετατροπή της Αγίας του Θεού Σοφίας σε τζαμί.”

Το όργιο των προμελετημένων και καλά σχεδιασμένων προκλήσεων της κυβέρνησης Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου, κορυφώθηκε χθες με την επικύρωση της απόφασης του Σ.τ.Ε της Τουρκίας για τη μετατροπή του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που από το 1934 λειτουργεί ως Μουσείο.

Οργή και ιερή αγανάκτηση προκαλεί σε κάθε Έλληνα και κυρίως στους προσφυγικής καταγωγής συμπατριώτες μας, η από καιρό διαβλεπόμενη αυτή εξέλιξη, που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο κάθε ειλικρινή προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών. Πρόκειται για μία απόφαση, που αφορά άμεσα τόσο την Ελλάδα, όσο και τη Διεθνή Κοινότητα, προσβάλλοντας ευθέως θεσμούς παγκόσμιου κύρους και αναγνώρισης.

Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η τακτική του κατευνασμού και των υποχωρήσεων απέναντι στη θηριώδη, επιθετική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, όχι μόνο δεν αποφέρει αποτελέσματα, αλλά αντιθέτως αποθρασύνει τους νεο-οθωμανούς του Ερντογάν να ζητούν και να απαιτούν όλο και περισσότερα. Όποιος δεν έχει αντιληφθεί μέχρι τώρα ότι με τη στάση που κρατούν συνολικά, τόσο η Δύση, όσο και η ομόδοξη Ρωσία στη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, επωάζει έναν σύγχρονο Χίτλερ με καταστροφικές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής, είτε απλά κοιμάται, είτε προσποιείται για να προστατεύσει και να προωθήσει ίδια οικονομικά συμφέροντα.

Κανένα οικονομικό ή πολιτικό συμφέρον δεν είναι ικανό να δικαιολογήσει τέτοιου είδους συμπεριφορές και ανοχές. Ειδικά από την ελληνική κυβέρνηση περιμένουμε, επιτέλους, την έντονη και ουσιαστική αντίδραση που επιβάλλουν οι συνθήκες και η μεγάλη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, που βαραίνει σημειολογικά το μνημείο της Αγίας  Σοφίας. Η τακτική του κατευνασμού και των υποχωρήσεων απέτυχε παταγωδώς.

Έφτασε η στιγμή, να ορθώσει ανάστημα σύσσωμος ο ελληνισμός και ολόκληρος ο χριστιανικός κόσμος, ώστε να σταματήσει τις βλέψεις και τις ορέξεις της τουρκικής άρχουσας τάξης. Σταματήστε τώρα το αίσχος των αυθαιρεσιών του Ερντογάν  και των υποστηρικτών του, πριν να είναι πολύ αργά. Τα μνημεία που έχουν αναγνωρισθεί από τη διεθνή κοινότητα ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οφείλουν να έχουν και την απαιτούμενη προστασία της διεθνούς κοινότητας.

Η εποχή των ευχολογίων και των χλιαρών διαμαρτυριών πέρασε ανεπιστρεπτί.

Ήρθε η εποχή της αποφασιστικότητας και της δράσης.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου