Θεσσαλονίκη, 30/ 05/ 2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “Ακύρωση απόφασης Κεντρικού Συμβουλίου Nεοτέρων Mνημείων για το «Σπίτι του Κεμάλ».”

 

Κοινοποίηση: Πρόεδρο Δημοκρατίας

Πρωθυπουργό

Πρόεδρο Βουλής των Ελλήνων

Αρχηγούς κομμάτων

ΜΜΕ

Βουλευτές

Λίγες μέρες μετά τις μεγάλες πανελλαδικές εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και ταυτόχρονα με την έναρξη των πτήσεων της κρατικής τουρκικής εταιρείας Θεσσαλονίκη -Κωνσταντινούπολη, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων με εποπτεύουσα αρχή το Υπουργείο Πολιτισμού με ομόφωνη απόφασή του ανακήρυξε το δήθεν «Σπίτι του Κεμάλ» όπισθεν του τουρκικού προξενείου Θεσσαλονίκης ως μνημείο νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεoτέρων Μνημείων της Ελλάδος είναι ταυτόσημη με αντίστοιχες αποφάσεις του τουρκικού κράτους που εντός της επικράτειάς του  έχει ονομάσει ακόμα και επαύλεις διακεκριμένων Ελλήνων όπως π.χ του Τραπεζίτη Καπαγιαννίδη στην Τραπεζούντα ως «Σπίτι του Κεμάλ». Είναι κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους το Τουρκικό κράτος προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες .

Στην Ελλάδα όμως αντίστοιχες αποφάσεις ύστερα μάλιστα από την ομόφωνη απόφαση αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Ελληνική Βουλή τον Φεβρουάριο του 1994 εγείρουν ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη με τα 397 σωματεία μέλη της, δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι η απόφαση αυτή του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων μνημείων είναι απαράδεκτη, ανιστόρητη, υβριστική για την μνήμη των θυμάτων των 353.000 αθώων του Ποντιακού Ολοκαυτώματος. Εκφράζουμε δε τη λύπη μας για το γεγονός ότι η ηγεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης για μια ακόμη φορά πρόσβαλλε τη μνήμη των θυμάτων καθώς έσπευσε να χαιρετίσει αυτή τη διάτρητη και επιστημονικά απαράδεκτη απόφαση.

Καλούμε όλους τους ποντιακής και ευρύτερα προσφυγικής καταγωγής Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να τεθούν επικεφαλής πολιτικού αγώνα στο Κοινοβούλιο με σκοπό την κατάργηση αυτής της αντεθνικής απόφασης που σαν στόχο έχει την εκμηδένιση του πολιτικού μηνύματος της αναγνώρισης της γενοκτονίας το 1994 και την επιβολή της λατρείας ενός κεμαλικού Τοτέμ-τέρατος στην καρδιά και τον πυρήνα της προσφυγομάνας συμπρωτεύουσας Θεσσαλονίκης .

Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι οι Βουλευτές που έλκουν την καταγωγή τους από τον ιστορικό και μαρτυρικό Πόντο θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων καθ’ ότι το θέμα τούς αφορά και προσωπικά, διότι δεν υπάρχει οικογένεια Ποντίων που να μην έχει τουλάχιστον ένα θύμα κατά την διάρκεια της γενοκτονίας.

Η θέση της Π.Ο.Ε. είναι αταλάντευτη, αδιάλλακτη και θα είναι επίμονη μέχρι το τέλος αυτής της προσπάθειας η οποία οδηγεί στην καταδίκη του Κεμαλισμού, στην εμπέδωση του νοήματος της γενοκτονίας στον ελλαδικό χώρο, τη διεθνή αναγνώρισή της.

Τα τρία εκατομμύρια Ελλήνων ποντιακής καταγωγής με εμπροσθοφυλακή την Π.Ο.Ε. και τα 397 σωματεία μέλη της αποτελούν ήδη και θα συνεχίσουν να αποτελούν τον αμυντικό βραχίονα και την ασπίδα έναντι οποιουδήποτε επιβουλέα, που τολμά να επιχειρήσει να ακυρώσει τις κατακτήσεις  του Ποντιακού Ελληνισμού και να αλώσει την εθνική μνήμη. Έχουσιν γνώσει οι φύλακες.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Παρχαρίδης Γεώργιος

Ο Γενικός Γραμματέας Γεωργιάδης Γεώργιος