Θεσσαλονίκη,24/ 04/ 2021

Αρ.Πρ.: 10123


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΘΕΜΑ: “106 χρόνια από την Γενοκτονία των Αρμενίων.”

Συμπληρώνονται φέτος 106 χρόνια από την Γενοκτονία των Αρμενίων. Κοινή ιστορική πορεία και κοινή μοίρα συνδέει τους Έλληνες και τους Αρμένιους. Ως εκ τούτου και ο αγώνας είναι κοινός, γιατί κοινός είναι και ο εχθρός. Η φασιστική ιδεολογία που βρήκε πρόσφορο έδαφος στη πολιτική εθνικής εξόντωσης που εφαρμόστηκε από τους Οθωμανούς και στη συνέχεια τους Νεότουρκους και οδήγησε στην Γενοκτονία των χριστιανικών λαών στην Μικρά Ασία.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σταθερά και ενεργά στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό των Αρμενίων και συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα τους. Ένας αγώνας που είναι και δικός μας, και όχι μόνον, είναι αγώνας ολόκληρης της ανθρωπότητας ενάντια στην βαρβαρότητα. Είναι αγώνας για την ιστορική μνήμη και την ηθική δικαίωση των εκατοντάδων χιλιάδων γενοκτονηθέντων. Είναι αγώνας για την αλήθεια, αγώνας για τη ζωή. Ποτέ πια άλλη Γενοκτονία, πουθενά πάνω στη Γη.

Η Ομοσπονδία μας χαιρετίζει την φετινή επέτειο και επαναδιατυπώνει τη δέσμευση της για κοινή δράση με Αρμενίους και Ασσυρίους στη διεκδίκηση της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Χριστιανικών κοινοτήτων της καθ΄ημάς Ανατολής από τις οθωμανικές και κεμαλικές ορδές.

Καλεί για μία ακόμη φορά την Ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών, να αναλάβουν διπλωματική πρωτοβουλία και να φέρουν το θέμα στα διεθνή φόρα και οργανισμούς. Είναι χρέος τιμής που δεν βαραίνει μόνον την κληρονομιά των προσφυγικής καταγωγής Έλληνες, Αρμενίους και Ασσυρίους αλλά ολόκληρο τον Ελληνικό λαό και την πολιτική του ηγεσία.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου