Θεσσαλονίκη, 16 / 01/ 2013

Αρ.Πρ.:5692


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Διακοπή συντάξεων ανασφαλίστων υπερηλίκων ομογενών από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.”

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της στη διακοπή των συντάξεων των 25.000 ανασφαλίστων υπερηλίκων ομογενών από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. σύμφωνα με το νόμο 4093/2012, των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μια αντισυνταγματική διάκριση μεταξύ Ελλήνων ίσων πολιτών καθώς διακόπτονται οι συντάξεις μόνο των νεοπροσφύγων από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και των Βορειοηπειρωτών.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στο φάσμα της πείνας και της φυσικής εξόντωσης 25.000 αγέρωχους γέροντες και γερόντισσες του Ευξείνου Πόντου καθώς διακόπτεται και η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Επίσης λόγω της αδυναμίας της ελληνικής πολιτείας να προχωρήσει διαχρονικά σε επίτευξη διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. για την αναγνώριση της εργασιακής προϋπηρεσίας όλων των Ποντίων ομογενών, αφήνονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι σήμερα στο έλεος του Θεού καθώς έχασαν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα δεκαετιών στην πρώην Σοβιετική Ένωση, τους κόπους δηλαδή μιας ολόκληρης ζωής, ενώ την ίδια στιγμή σήμερα εδώ στην μητέρα πατρίδα, οι ανασφάλιστοι και υπερήλικοι ομογενείς οδηγούνται σε καθεστώς ανθρωπιστικής καταστροφής στον αφανισμό και την εξάλειψη .

Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα ιστορικό παράδοξο καθώς οι Πόντιοι ομογενείς επί δεκαετίες ολόκληρες στην πρώην Σοβιετική Ένωση πλήρωσαν με πολύ ακριβό τίμημα την προσήλωσή τους στα ιδανικά του έθνους και της Ορθοδοξίας. Η μάνα Ελλάδα όπως την αποκαλούν δεν πρέπει να γίνει γι’ αυτούς η κακιά μητριά, γι’ αυτούς όλους που είναι παιδιά της Μήδειας.

Εξάλλου το όνειρό τους ήταν μια φορά στη ζωή τους να πατήσουν στα ιερά χώματα της Ελλάδος, να τα φιλήσουν δακρυσμένοι και να πεθάνουν στην χώρα των παιδικών τους ονείρων. Ας πράξει επιτέλους η πολιτεία το αυτονόητο: Να πραγματοποιήσει το παιδικό τους όνειρο με αξιοπρέπεια.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θα πράξει τα πάντα εντός του νομίμου πλαισίου για την υποστήριξη του δίκαιου αιτήματος των ομογενών μας.

Γεώργιος Παρχαρίδης

Καθηγητής Ιατρικής

Πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος