Θεσσαλονίκη,28/ 10/ 2021

Αρ.Πρ.:10427


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Εθνική Επέτειος του Έπους του 40′.”

28η Οκτωβρίου. Εθνική Επέτειος. Ημέρα μνήμης και τιμής. Μνημονεύουμε τους ηρωικούς νεκρούς, όχι μόνον του Αλβανικού μετώπου, αλλά και ολόκληρου του αντιφασιστικού αγώνα ενάντια στους επίδοξους εισβολείς. Τιμούμε την αδάμαστη ψυχή του λαού μας, που σύσσωμος όρθωσε περήφανα το ανάστημα του και βροντοφώναξε προς κάθε κατεύθυνση το μεγαλοπρεπές ΟΧΙ.

Όχι στην αναίτια επίθεση κατά της εδαφικής του ακεραιότητας. Όχι στην επιβουλή της ελευθερίας και ανεξαρτησίας του. Όχι στην υποταγή, τον συμβιβασμό, την σκλαβιά. Όχι στον φασισμό. Κάθε όχι, έχει στον αντίποδα του ένα αγέρωχο ΝΑΙ.

Ναι στην ελευθερία, ναι στην αξιοπρέπεια, ναι στην αντίσταση, ναι στη δημοκρατία. Με αυτά τα “όπλα” ξεχύθηκαν οι Έλληνες σε βουνά, αέρα και θάλασσα αλλά και σε κάθε σημείο κινητοποίησης, για να αποκρούσουν τον φασίστα εισβολέα.

Με το χαμόγελο στα χείλη αλλά και την πίστη βαθιά ριζωμένη μέσα τους για το δίκαιο του αγώνα, ενωμένοι όσο ίσως ποτέ άλλοτε, έδωσαν την μάχη της τιμής, της λευτεριάς, της ανθρωπιάς, προασπιζόμενοι τα ιερά και όσια ενός αδάμαστου, ακατάβλητου, περήφανου λαού.

Αυτό το μήνυμα κληροδότησαν στις επόμενες γενιές οι ήρωες του ΄40 και υπέγραψαν την παρακαταθήκη τους με το αίμα τους, την σωματική τους ακεραιότητα, υπομένοντας αβάσταχτα βάσανα και κακουχίες, πληρώνοντας το τίμημα με τη ζωή τους.

Αυτή η επέτειος δεν τιμάτε μόνον με παρελάσεις και συγκινητικούς πανηγυρικούς. Οι σημερινοί Έλληνες οφείλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα Εκείνων, που αψήφησαν τις φυσικές αντιξοότητες, αδιαφόρησαν για τους αριθμητικούς συσχετισμούς, αγνόησαν τη “σύνεση της λογικής” και αγωνίστηκαν αποφασιστικά για τα αυτονόητα δικαιώματα του λαού μας, και νίκησαν.

Η θυσία και οι αγώνες τους, φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

     Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

 Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου

Φωτογραφία: Ο Γιάννης Τσαρούχης με την εικόνα “Παναγία της Νίκης”, που ζωγράφισε στο Αλβανικό μέτωπο, 1940-41.
(Past in Color Χρώμα στο Παρελθόν)