Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νομού Θεσσαλονίκης

Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας Νομού Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, 10/ 04/ 2019


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Εκδήλωση – Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Γενοκτονίας στη Ρουάντα.”

Το απόγευμα της Κυριακής 7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Γενοκτονίας στη Ρουάντα, πραγματοποιήθηκε από την Π.Ε.Ν του Σ.Πο.Σ. Ν. Θεσσαλονίκης, κινηματογραφικό αφιέρωμα στην εν λόγω Γενοκτονία, με την προβολή της ταινίας “Hotel Rwanda”, ταινία που συγκλόνισε και συγκίνησε το κοινό που παρευρέθηκε στο χώρο της εκδήλωσης.

Πριν την έναρξη της προβολής τονίστηκε ο σκοπός του κινηματογραφικού αφιερώματος σε Γενοκτονίες άλλων λαών, όπως έχει ανακοινώσει η Επιτροπή Γενοκτονίας της Π. Ο. Ε. , δράση η οποία υλοποιείται σε σωματεία ανά τη χώρα.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε:

Πολλοί αναρωτήθηκαν “μα γιατί να προβάλλουμε άλλες γενοκτονίες και όχι τη δική μας;”

Η απάντηση βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο το έγκλημα. Η Γενοκτονία αποτελεί το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Μιας ανθρωπότητας στην οποία ανήκουμε όλοι μας…

Πώς μπορούμε εμείς, οι απόγονοι των επιζησάντων Γενοκτονίας να αποσιωπούμε το έγκλημα που λαμβάνει χώρα στο σύγχρονο κόσμο;

Πώς μπορούμε να γυρνάμε την πλάτη στο έγκλημα που εξαφανίζει ανθρώπινες αθώες ψυχές ακόμα και στις μέρες μας;

Πώς θέλουμε η διεθνής κοινότητα να μιλά για εμάς, αν δε μιλήσουμε εμείς γι’ αυτούς;

Στόχος λοιπόν, του κινηματογραφικού αφιερώματος στης Γενοκτονίες άλλων λαών, είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου για το μέγεθος του εγκλήματος της Γενοκτονίας.

Ως απόγονοι επιζησάντων γενοκτονιών, οφείλουμε να συστρατευθούμε στον αγώνα της πρόληψης και της αποτροπής τους.

Ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Ποντίων Ελευθερίου – Κορδελιού για τη φιλοξενία, τον κύριο Στέργιο Παπαδόπουλο και το 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθερίου-Κορδελιού για τη διάθεση του εξοπλισμού προβολής της ταινίας και τέλος τα διοικητικά συμβούλια και τα μέλη των σωματείων της πόλης, που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Με εκτίμηση

Π. Ε. Ν. Θεσσαλονίκης

Η Συντονίστρια, Ασλανίδου Μαρία

Η Γραμματέας, Κοσμίδου Γεσθημανή