Θεσσαλονίκη, 04/ 05/ 2020

Αρ.Πρ.: 9811


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Ενημέρωση για τις εκδηλώσεις μνήμης της 19ης Μαΐου 2020.”

Χριστός Ανέστη!

Το μήνυμα της Ανάστασης να ριζώσει στις καρδιές όλων μας και να φωτίζει τις πράξεις και τα έργα μας.

Ο μήνας Μάιος είναι ταυτισμένος στη συνείδηση των Ελλήνων με δύο από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του Ελληνισμού. Την έναρξη της τελευταίας φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Για τους ποντιακής καταγωγής Έλληνες, ο συμβολισμός της 19ης Μαΐου έχει αποκτήσει ιερό περιεχόμενο και χαρακτηριστικά πανεθνικού προσκλητηρίου. Η μακραίωνη ιστορία του Πόντου, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, η θρησκευτική και λατρευτική παράδοση, οι καθημερινές συνήθειες του λαού μας, το στίγμα των πνευματικών ταγών των γραμμάτων και των τεχνών του Πόντου, οι αγώνες για την διάσωση της εθνικής μας ταυτότητες, οι διωγμοί και οι κακουχίες, τα βάσανα και η προσφυγιά, η Γενοκτονία σε όλες τις εκφράσεις της, το κάθε τι που θυμίζει Πόντο, η κάθε ικμάδα της ύπαρξης μας είναι όλα συμπυκνωμένα σε αυτή την ημερομηνία.

Μόλις πριν λίγους μήνες ολοκληρώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η χρονιά που διανύουμε είναι η πρώτη στο κατώφλι της επόμενης εκατονταετηρίδας. Έχοντας πλέον μεγαλύτερη εμπειρία και εφόδια είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε ενισχυμένοι τον πολιτικό αγώνα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, ενώ η ακτιβιστική μας δράση παραμένει αταλάντευτη και διαρκώς διογκούμενη με τον επιπλέον στόχο, να συνδράμουμε ώστε η ανθρωπότητα να απαλλαγεί από το έγκλημα της Γενοκτονίας.

Παρόλα αυτά, η πανδημία που ενέσκηψε άλλαξε άρδην μαζί με την καθημερινότητά μας τον προγραμματισμό για τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης ενόψει της 19ης Μαΐου. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος από την πρώτη στιγμή με σαφήνεια και καθαρότητα πήρε θέση για την ανάγκη υλοποίησης των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Προέβαλε το σύνθημα «πρώτα η ζωή». Ένα  σύνθημα που  μετουσιώνει σε πράξη τον αγώνα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εμμένοντας στο ίδιο πλαίσιο είναι συνεπώς, προφανές πως ο προγραμματισμός για τις φετινές εκδηλώσεις έχει αλλάξει καθώς οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση των μεγάλων συγκεντρώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αξιοποιώντας, ωστόσο, και τις εφαρμογές της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας θα τιμήσουμε, όπως οφείλουμε την 19η Μαΐου, τηρώντας το χρέος μας, προσαρμοζόμενοι στη διαμορφούμενη κατάσταση.

Η 19η Μαΐου θα είναι φέτος διαφορετική, όμως ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε το χρέος μας και τον αγώνα μας για αναγνώριση της Γενοκτονίας μένει πάντοτε ίδιος. Με την ίδια ευθύνη θα τιμήσουμε και φέτος την ημέρα μνήμης.

Ο Πόντος ζει μέσα στις καρδιές και τις ψυχές μας. Κι είναι καλά ασφαλισμένος.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου