Θεσσαλονίκη, 24/ 05/ 2023

Αρ.Πρ.:11630


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.”

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν οι Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου την Παρασκευή 19 Μαΐου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος έστειλε και φέτος ηχηρό μήνυμα αγωνιστικής διεκδίκησης για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Συγκεκριμένα:

ΑΘΗΝΑ

Η εκδήλωση της 104ης επετείου της Γενοκτονίας την Παρασκευή 19 Μαΐου, ξεκίνησε στις 19:00 με την αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με ευζώνους ενδεδυμένους την ποντιακή παραδοσιακή φορεσιά. Την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο κ. Ηλίας Υφαντίδης με τη συνεργασία της διεθνούς φήμης σοπράνο κα. Σόνια Θεοδωρίδου ενώ επίλεκτη ομάδα χορευτών του Σ.ΠΟ.Σ. Νότιας Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. παρουσίασε τον Πυρρίχιο χορό Σέρρα. Την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου απέδωσε το τμήμα φιλαρμονικής του Δήμου Λαυρίου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο αγώνας για την ηθική και ιστορική δικαίωση των 353.000 αδικοχαμένων προγόνων μας, η διεκδίκηση της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και συνάμα όλων των χριστιανικών κοινοτήτων στην καθ΄ ημάς Ανατολή, σε αυτές τις αξίες έχει τη ρίζα της, με αυτές τις αρχές γιγαντώθηκε, αυτές τις αντιλήψεις υπηρετεί.»

Κεντρικός Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος και Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Α. Κενεβέζος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Αισθάνομαι πραγματικά ιδιαίτερη τιμή αλλά και ευθύνη, καθώς βρίσκομαι σήμερα κοντά σας για να μεταφέρω τον θερμό και εγκάρδιο χαιρετισμό των Κυπρίων αδερφών σας, που και αυτοί 49 χρόνια τώρα, μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, εξακολουθούν να μετρούν ανεπούλωτες πληγές και να βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής.»

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές, δήμαρχοι, πολιτευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών αρχών, προσφυγικών και άλλων σωματείων και πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση και έγκριση σχετικού ψηφίσματος και στη συνέχεια ακολούθησε ειρηνική πορεία προς την Τουρκική Πρεσβεία.

Με το επετειακό λογότυπο της Γενοκτονίας φωταγωγήθηκε το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων καθώς και δεκάδες άλλα δημόσια κτήρια σε όλη την επικράτεια.

Το βράδυ της 19ης Μαΐου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και ο μαέστρος Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, με τη συμμετοχή του δεξιοτέχνη της ποντιακής λύρας Ματθαίου Τσαχουρίδη, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και της Π.Ο.Ε. διοργάνωσαν μια εξαιρετική, αφιερωματική εκδήλωση: «Για τους Έλληνες του Πόντου – 19 Μαΐου: Ημέρα Μνήμης», αναδεικνύοντας τον αρχέγονο δυναμισμό και την εκφραστικότητα της ποντιακής μουσικής.

Φέτος η απότιση φόρου τιμής στην επέτειο μνήμης, ξεκίνησε με την εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. την Κυριακή 14 Μαΐου, στον Πανεπιστημιακό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, Καπνικαρέας, με ομιλία από τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ε., κ. Γεώργιο Βαρυθυμιάδη ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, η εκδήλωση Τιμής και Μνήμης ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων. Για πρώτη φορά στην εκδήλωση δυναμικό παρόν έδωσε το τμήμα μουσικής της αστυνομίας, όπου ανέκρουσε τον Εθνικό Ύμνο. Τη μουσική επένδυση επιμελήθηκαν οι λυράρηδες Παναγιώτης Ασλανίδης και Δημήτρης Ξενιτόπουλος, στο τραγούδι συνόδευσε ο Στάθης Νικολαΐδης ενώ επίλεκτη ομάδα χορευτών του Σ.ΠΟ.Σ. Νομού Θεσσαλονίκης της Π.Ο.Ε. παρουσίασε τον Πυρρίχιο χορό Σέρρα.

Την έναρξη των χαιρετισμών έκανε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Εφραιμίδης, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου της ομοσπονδίας Γεωργίου Βαρυθυμιάδη. Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο επίτιμος Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιος Παρχαρίδης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Γεώργιος Διον. Πουκαμισάς, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Είμαστε εδώ και καμία δύναμη δεν μπορεί να μας αγνοήσει. Τιμούμε την 19η Μαΐου, για εμάς ημέρα αποφράδα, όχι απλώς για να διατρανώνουμε, οι Πόντιοι Τραντέλληνες την ταυτότητά μας, την κληρονομιά και το φρόνημά μας.»

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές, δήμαρχοι, πολιτευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών αρχών, προσφυγικών και άλλων σωματείων και πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση και έγκριση σχετικού ψηφίσματος και στη συνέχεια ακολούθησε ειρηνική πορεία προς το Τουρκικό Προξενείο.

Ανήμερα το πρωί της επετείου, στο μνημείο Γενοκτονίας στη Θεσσαλονίκη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας άναψε την «Φλόγα της μνήμης”, του δικτύου πόλεων της Κ.Ε.Δ.Ε. . Το παρόν έδωσε και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νομού Θεσσαλονίκης, όπου χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Παύλος Γαλεγαλίδης.

Εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος παρευρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την Κυριακή 14 Μαΐου, ενώ στεφάνι κατέθεσε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Αλέξανδρος Εφραιμίδης.

Με ιδιαίτερη θέρμη και ενθουσιασμό λειτούργησαν τα ενημερωτικά περίπτερα και οι δράσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ενημερωτικό υλικό καθώς και πλήθος φωτογραφιών και ντοκουμέντων που αφορούν και αναδεικνύουν τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εκτέθηκαν όλες τις ημέρες. Οι επισκέπτες των περιπτέρων είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διάφορα δρώμενα, ομιλίες, συνεντεύξεις και μουσικά αφιερώματα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ευχαριστεί θερμά όσους συμμετείχαν στις Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης και συνετέλεσαν στην άρτια οργάνωση και πραγματοποίησή τους.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου