Θεσσαλονίκη,08/ 10/ 2015

Αρ.Πρ.:7251


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Ενημέρωση σχετικά με την 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας.”

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Το καλοκαίρι που μας πέρασε κληθήκαμε να λάβουμε μέρος στην 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας. Μία πρόσκληση που αρχικώς μας απευθύνθηκε προφορικώς από την Ο.Σ.Ε.Π.Ε. , στη συνέχεια ωστόσο υποκαταστάθηκε από κάτι το απροσδιόριστο αναφορικά με την ευθύνη της διοργάνωσης και τη θεσμικότητα της υπόστασης του. Καίτοι μας γεννήθηκε εύλογος προβληματισμός για το ποία στάση θα έπρεπε να κρατήσουμε, κάμψαμε τις επιφυλάξεις μας προκειμένου να προχωρήσει ο οργανωμένος χώρος συστρατευόμενος απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής. Δυστυχώς αυτά που επακολούθησαν αποτυπώνονται στην επιστολή αποχώρησης της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. από την οργανωτική επιτροπή της Συνδιάσκεψης και είναι ήδη γνωστά, το μόνο που χρειάζεται να τονίσουμε είναι πως η Νεολαία της Π.Ο.Ε. αποτελεί ένα αυτόνομο όργανο το οποίο λειτουργεί συμφώνως προς το καταστατικό και τον αξιακό κώδικα που ως Ομοσπονδία υπηρετούμε και ως εκ τούτου χαίρει της απεριόριστης εμπιστοσύνης μας ως προς τις αποφάσεις που καλείται να λάβει.

Ως Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος αποφασίσαμε να κρατήσουμε μια στάση αναμονής και να μην ταχθούμε ανοιχτά κατά της Συνδιάσκεψης, αν και προκληθήκαμε να το πράξουμε πολλές φορές έως και το πέρας αυτής. Δυστυχώς οι δημόσιες τοποθετήσεις παραγόντων της συνδιάσκεψης καθώς και το ψήφισμα που εκδόθηκε ως κατακλείδα των εργασιών αυτής δικαιώνουν απόλυτα την Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Π.Ο.Ε. Και δεν αναφερόμαστε στο σύνολο του Ψηφίσματος καθώς για τα περισσότερα σημεία που αναφέρονται σε αυτό η Ομοσπονδία μας εργάστηκε στο παρελθόν και εξακολουθεί να εργάζεται με μεθοδικότητα.

Αναφερόμαστε σε ζητήματα που καταδεικνύουν περίτρανα πως η διοργάνωση της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης είχε κρυφή «ατζέντα» και πως οτιδήποτε αποφασίστηκε σε οργανωτικό επίπεδο αλλά και στα πλαίσια της ίδιας της συνδιάσκεψης, σχετικά με τις στοχεύσεις και την επικοινωνιακή προβολή, είχαν κοινό πρόσημο τη βούληση του βασικού χρηματοδότη της και δεν αποτελούσαν προϊόν προβληματισμού και συναπόφασης της Ποντιακής Νεολαίας.  Και συγκεκριμένα ο τρόπος με τον οποίο η οργανωτική επιτροπή της Συνδιάσκεψης αυτοαναγορεύτηκε σε Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας. Πως είναι δυνατόν ένα άτυπο όργανο με περιορισμένη νομιμοποίηση, που του δόθηκε αποκλειστικά και μόνο για την διευθέτηση ορισμένων οργανωτικών ζητημάτων, που θα οδηγούσαν στην πραγματοποίηση της παγκόσμιας συνδιάσκεψης, χωρίς μάλιστα τη συμμετοχή του συνόλου του οργανωμένου ποντιακού ελληνισμού, να ζητά από το σώμα των συνέδρων, τη σύνθεση του οποίου ακόμα δεν γνωρίζουμε, οι οποίοι μάλιστα καμία εξουσιοδότηση δεν είχαν λάβει ούτε από τις ομοσπονδίες τους ούτε από τα σωματεία τους,  να νομιμοποιηθεί ως Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας δια βοής, όταν μάλιστα η συνδιάσκεψη αυτή ουδέποτε είχε τον χαρακτήρα συντακτικού συνεδρίου ούτε κάτι τέτοιο τέθηκε ποτέ υπόψη των συμμετεχόντων τόσο στο στάδιο της προετοιμασίας, κατά τις συνεδριάσεις της οργανωτικής επιτροπής, ούτε φυσικά κατά την διάρκεια των εργασιών της ίδιας της Συνδιάσκεψης.  Αυτές οι πρακτικές απέχουν πολύ από κάθε έννοια δημοκρατικότητας και παραπέμπουν σε πρακτικές του παρελθόντος που το σύνολο του ποντιακού κόσμου αποδοκίμασε.

Πέραν τούτου το άτυπο αυτό όργανο εξήγγειλε και τη συμβολή του στη διεξαγωγή του 7ου Παγκοσμίου Οργανωτικού Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού θέτοντας μάλιστα και χρόνο υλοποίησης, αγνοώντας ή σκοπίμως αποσιωπώντας πως το 7ο Παγκόσμιο Οργανωτικό Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε από την ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. στη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο του 2013. Έλκοντας από πού την νομιμοποίηση του ένα τέτοιο άτυπο όργανο, το οποίο προφανώς και εκφράζει μόνο τους συμμετέχοντες σε αυτό και τον χρηματοδότη του, καθίστα εαυτό ισότιμο συνομιλητή θεσμικών οργάνων όπως οι Ομοσπονδίες και το τριτοβάθμιο όργανο μας ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε..  Πως είναι δυνατόν να αμφισβητεί ένα νόμιμο Οργανωτικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε και να ζητά αυτό να επαναδιεξαχθεί. Τονίζουμε πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε οποιαδήποτε μορφή αντιδημοκρατικής και εξωθεσμικής παρέμβασης στον Οργανωμένο Ποντιακό χώρο που αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στον εκφασισμό αυτού και την χειραγώγηση του.

Καλούμε τους εμπλεκομένους στη Συνδιάσκεψη να μας ξεκαθαρίσουν ποιες ήταν αυτές οι «σκοτεινές δυνάμεις» που την αντιστρατεύονταν, κατά δήλωση τους, και ποιοι είναι εκείνοι που επωφελούνται από τον διχασμό. Για ποιόν λόγο, τόσο από τους ίδιους όσο και από μερίδα του ποντιακού τύπου, προβάλλεται συνεχώς ένας αρνητισμός απέναντι στην Ομοσπονδία μας και τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων με ταυτόχρονη υπερπροβολή του άτυπου αυτού οργάνου. Μήπως γιατί η Ομοσπονδία μας γνήσιο τέκνο της ανάγκης για δημοκρατική έκφραση και ισότιμη συμμετοχή όλων αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο απέναντι στα σχέδια χειραγώγησης του χώρου;

Επειδή θεωρούμε πως η ενότητα με τον τρόπο που τίθεται είναι ψευδεπίγραφο ζήτημα, καθώς δεν πιστεύουμε πως η «ομογενοποίηση» και διοικητική ενότητα αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για τον ποντιακό ελληνισμό. Επειδή, επίσης, θεωρούμε πως ο χώρος χρειάζεται την συστράτευση όλων για την επίτευξη των στρατηγικών διεκδικήσεων του ποντιακού ελληνισμού, πάντοτε μέσα από διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες. Καλούμε τις αδελφές ομοσπονδίες να λάβουν θέση απέναντι σε αυτήν την πραξικοπηματική προσπάθεια χειραγώγησης και εξωθεσμικής, εξόχως αντιδημοκρατικής παρέμβασης στον οργανωμένο ποντιακό χώρο.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης

H Γενική Γραμματέας Γεωργία Κυριακίδου