Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας

Θεσσαλονίκη,01/06/2023

Αρ.Πρ.:16


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “Ενημερωτικά Περίπτερα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ενόψει της 19ης Μαΐου.”

Με πλήθος δράσεων και μεγάλη επισκεψιμότητα ολοκληρώθηκε η λειτουργία των Ενημερωτικών Περιπτέρων για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.  Πιο συγκεκριμένα, τα περίπτερα λειτούργησαν από τις 14 έως 19 Μαΐου στην Πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής και στην Πλατεία Αριστοτέλους, στην Θεσσαλονίκη.

Χιλιάδες κόσμου διαφορετικών εθνικοτήτων που πέρασε από τα Περίπτερα είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το ζήτημα της Γενοκτονίας και για τις Κεντρικές εκδηλώσεις της 19ης Μαΐου μέσω του ενημερωτικού υλικού με το οποίου επενδύθηκαν τα Περίπτερα, από το ενημερωτικό φυλλάδιο της Ομοσπονδίας που διαμοιράσθηκε από τους εθελοντές, αλλά και των εκδηλώσεων που πλαισίωσαν τα Περίπτερα. Αναλυτικότερα για τις δράσεις του Ενημερωτικού Περιπτέρου της Θεσσαλονίκης:

Τη Δευτέρα 15 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Λογοτεχνία και Γενοκτονία» από το Τμήμα Εκμάθησης Ποντιακής Διαλέκτου του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης και την εκπαιδεύτριά του, Αναστασία Μαχαιρίδου, από την οποία αρχικά έγινε μία εισαγωγή μέσω της οποίας προσεγγίστηκε η Γενοκτονία  υπό το πρίσμα της τέχνης του λόγου,  αναπτύσσοντας  πτυχές του εγκλήματος, του ξεριζωμού και του ανθρώπινου ψυχισμού που βίωσε τα στυγερά ιστορικά γεγονότα.  Εν συνεχεία, διαβάστηκαν λογοτεχνικά αποσπάσματα στην Νεοελληνική, αλλά και την Ποντιακή από τους μαθητές του Τμήματος.

Την Τρίτη 16 Μαΐου, κατόπιν ανοικτού καλέσματος της Σ.Ε.Ν. συγκεντρώθηκαν  στην Πλατεία Αριστοτέλους η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Νέων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης σε μια «Στρογγυλή Τράπεζα» για το ζήτημα της Γενοκτονίας. Με την χρήση της μεθόδου Fishbowl, αναπτύχθηκε και συζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους, καθώς και από διερχόμενους, το ζήτημα της Γενοκτονίας και οι παράμετροί του στο σήμερα, όπως και προβληματισμοί, στόχοι και προοπτικές.

Κυριότερο προβληματισμό αποτέλεσαν τα μέσα και οι τρόποι ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου, ενώ έγιναν προτάσεις συνεργασίας και κοινών δράσεων. Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη και η σημασία πραγματοποίησης τέτοιων συναντήσεων σε συστηματικότερη βάση. Ομόφωνα συμφωνήθηκε να ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον η επόμενη συνάντησή μας.

Την Τετάρτη 17 Μαΐου προβλήθηκε η τουρκικής παραγωγής ταινία: «Ρώτα την καρδιά σου». Μέσω της ταινίας δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να ενημερωθεί και να προβληματιστεί για το ζήτημα των Κρυπτοχριστιανών στον Πόντο και τις συνθήκες διαβίωσής τους. Την ταινία παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι στο περίπτερο, ενώ προσέλκυσε και διερχομένους.

Την Πέμπτη 18 Μαΐου παρουσιάστηκε αρχικά στις 19:30  από το Τμήμα Νέων της Ε.Λ.Θ. η  κοινωνική προσφορά της Λέσχης κατά  την περίοδο 1933-1975. Έπειτα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε το Μουσικό Πρόγραμμα, το οποίο πλαισιώθηκε από τους: Χρήστο Καλιοντζίδη στην Λύρα και το Τραγούδι, τον Γιάννη Καμπά στο Γαβάλ και τον Χρήστο Ασλανίδη στο Νταούλι, το οποίο μεταδόθηκε ζωντανά από το Livemedia. Ταυτόχρονα, έγινε ο σχηματισμός του αριθμού 104 με κεριά, λόγω του ότι φέτος είναι η 104η επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, καθώς και του γράμματος του G, ως αναφορά στον επετειακό λογότυπο της Ομοσπονδίας. Τέλος, όταν το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες ο κόσμος μετέβη στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου ανυψώθηκαν φαναράκια στον ουρανό στη μνήμη των 353.00 αδικοχαμένων ψυχών. Περισσότερο υλικό από την συγκεκριμένη ημέρα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Livemedia.

Για τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ενημερωτικό Περίπτερο στην Αθήνα, μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες στη σελίδα της Ε.Πο.Ν.Α.

Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας θα ήθελε να ευχαριστήσει

  • Τους Εθελοντές, για την ανταπόκριση στο κάλεσμα της Επιτροπής, οι οποίοι αποτέλεσαν την προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση των δράσεων και της λειτουργίας του Περιπτέρου
  • Την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση χώρου με σκοπό την φύλαξη του υλικού του περιπτέρου
  • Τον Σύλλογο Ποντίων Σταυρούπολης «Οι Ακρίτες του Πόντου» που παραχώρησε τον χώρο του για την πραγματοποίηση της Ενημερωτικής Συνάντησης των εθελοντών
  • Την Ένωση Κρητών Φοιτητών Θεσσαλονίκης από την οποία παραχωρήθηκε το ηχοσύστημα για την πραγματοποίηση της μουσικής εκδήλωσης
  • Τους μουσικούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Σ.Ε.Ν. και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση της 18ης Μαΐου
  • Την εταιρεία LiveMedia, που και αυτήν την φορά βρέθηκε κοντά στις δράσεις της Ομοσπονδίας μας και κάλυψε τις δράσεις του Περιπτέρου

Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (Ε.Πο.Ν.Α.) για την άριστη συνεργασία και την παραχώρηση ενημερωτικού υλικού. Συνεργασίες όπως η συγκεκριμένη έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμάς, καθώς πετυχαίνουν τον σκοπό ύπαρξης της Επιτροπής: την συνεργασία μεταξύ των νέων για την προώθηση των ζητημάτων που αφορούν στην Γενοκτονία, ενώ παράλληλα συσφίγγονται οι σχέσεις των μελών.

Το ραντεβού μας, σε ό,τι αφορά τα Ενημερωτικά Περίπτερα ανανεώνεται για του χρόνου. Ο αγώνας όμως για την τελική δικαίωση δεν θα σταματήσει. Αδιάκοπα και δίχως να λαμβάνει αφορμές από Επετείους βρίσκεται και θα βρίσκεται στην καθημερινή ατζέντα δράσεων μας, διαμορφώνοντας έναν αγώνα συνεχή και αδιαπραγμάτευτο, όπως πρέπει να συμβαίνει για κάθε έγκλημα που καταπατά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση και μας αφορά όλους!

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας

Ο Πρόεδρος Χατζηκυριακίδης Γεώργιος

Η Γενική Γραμματέας Παλασίδου Ανθούλα