Θεσσαλονίκη, 22/ 04/ 2013

                                                                                          Αρ.Πρ.: 5991


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Η Π.Ο.Ε. συντάσσεται με τις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριάρχου για τη μη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.”

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος από την πρώτη στιγμή έθεσε ως ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας την προσπάθεια κύκλων στην Τουρκία να μεταβάλλουν την ταυτότητα του Αυτοκρατορικού Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος από Μουσείο όπως λειτουργεί σήμερα σε τζαμί.

Μάλιστα με έκδηλη ικανοποίηση το Δ.Σ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος παρακολούθησε  τον Αύγουστο του 2012 τόσο τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου για το θέμα όσο και τις αντιδράσεις των Τούρκων πολιτών της συνοικίας Fatih όπου είναι κτισμένη η Αγία Σοφία που αρνούνται κατηγορηματικά την μετατροπή του Ναού σε Τζαμί.

Επίσης άμεσα ενημερώσαμε την πολιτική ηγεσία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα και συγκεκριμένα τον κύριο Αβραμόπουλο ο οποίος όμως αρνήθηκε οποιαδήποτε γραπτή υποστήριξη του αιτήματός μας για ανάληψη πρωτοβουλιών της χώρας μας για την ακύρωση των προσπαθειών στελεχών της Τουρκικής Κυβέρνησης να μετατρέψουν σε τζαμί ένα εκ των κορυφαίων Ελληνορθοδόξων προσκυνημάτων της Ποντιακής Γης.

Ως εκ τούτου ενημερωθήκαμε λίαν προσφάτως για δηλώσεις του Μουφτή Τραπεζούντος περί “διορισμού Μουφτή στο τζαμί της Αγίας Σοφίας” με τις οποίες επιχειρείται κατά την γνώμη μας να χειραγωγηθεί σχετική δικαστική απόφαση σε διένεξη μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας ( στο οποίο ανήκει το μουσείο της Αγίας Σοφίας) και στην Ανωτάτη Διεύθυνση Βακουφίων η οποία εργάζεται για την μετατροπή της σε Τζαμί.

Σε κάθε περίπτωση η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος συντάσσεται με τις ενέργειες και δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου για τη μη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας.

Καλούμε τις ηγεσίες των Υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού, τα κόμματα, την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Βουλή, τις Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Unesco, να πάρουν θέση στο ακανθώδες αυτό ζήτημα που αφορά στην εξαφάνιση κάθε Ελληνικού στοιχείου στον ιστορικό Πόντο.

90 χρόνια μετά την Γενοκτονία, πιστοποιείται η πρόθεση Γενοκτονικών πράξεων εναντίων συμβόλων χιλιόχρονης παρουσίας των Ελλήνων στις κοιτίδες τους στον Εύξεινο Πόντο.