Θεσσαλονίκη, 12/ 4/ 2023

                   Αρ.Πρ.:11520


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “Εκδήλωση Μνήμης «Για τους Έλληνες του Πόντου – 19η Μαΐου: Ημέρα Μνήμης», Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος”

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος τάσσεται υπέρ της ένταξης της ποντιακής μουσικής στους ευρύτερους μουσικούς και πολιτιστικούς κύκλους, καθώς έτσι αναδεικνύεται τόσο ο πλούτος της, όσο και η δυναμική της. Το γεγονός ότι με αυτού του είδους τις ενέργειες, τις πράξεις και τις συμπράξεις επί της ουσίας «επικοινωνούμε» στην παγκόσμια κοινότητα τον πολιτισμό μας και τους στόχους μας, μας φέρνει κάθε φορά ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξή τους, τις μαζικές αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας και τη δικαίωση που διεκδικούμε ως λαός. Ο ποντιακός πολιτισμός μπορεί να εμπνεύσει και, κατά το δυνατόν, οφείλουμε να ανοίγουμε δρόμους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο των δράσεων υπέρ της εξωστρέφειας των καθ’ ημάς στον χώρο του πολιτισμού και της μουσικής, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θέτει υπό την αιγίδα της την αφιερωματική εκδήλωση:

«ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ – 19 ΜΑΪΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ».

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμά την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, στις 21:00, στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, οι συνθέτες, τα έργα αλλά και οι εκτελεστές της συναυλίας, θα αναδείξουν «τον αρχέγονο δυναμισμό και την εκφραστικότητα της ποντιακής μουσικής», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της Κρατικής Ορχήστρας. Ο δεξιοτέχνης της ποντιακής λύρας Ματθαίος Τσαχουρίδης και ο αρχιμουσικός Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, τιμώντας την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων συμπράττουν και φέρνουν στο φως αξιόλογες σελίδες της εγχώριας μουσικής δημιουργίας. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με την “Παθητική” του Συμφωνία του Τσαϊκόφσκυ , το συμφωνικό κύκνειο άσμα του.

Προμηθευτείτε έγκαιρα τα εισιτήριά σας και ελάτε να απολαύσουμε μια ξεχωριστή βραδιά με σημείο αναφοράς τον Πόντο, ιδωμένο υπό το πρίσμα της μουσικής.

Πληροφορίες στον ιστότοπο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και τον σύνδεσμο:

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – «Για τους Έλληνες του Πόντου – 19 Μαΐου: Ημέρα Μνήμης» – Υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

 

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας  Αθηνά Σωτηριάδου