Θεσσαλονίκη, 28/ 10/ 2022

Αρ.Πρ.:11162


Εθνική Επέτειος 28ης Οκτωβρίου

28η Οκτωβρίου 1940. Μια επέτειος, ένας θρύλος, μία μνήμη κι ένα χρέος.

Μια επέτειος όπως και τόσες άλλες στο πλούσιο πάνθεον της ελληνικής ιστορίας, αλλά με τη δική της ξεχωριστή σημειολογία. Είναι η ημέρα της καθολικής αντίστασης του λαού μας απέναντι στον φασίστα εισβολέα, είναι η επέτειος του ΟΧΙ. Δεν παραχωρούμε σπιθαμή εδάφους, δεν παραδίδουμε την εθνική μας κυριαρχία, δεν ξεπουλάμε την ανεξαρτησία μας, δεν σκύβουμε το κεφάλι… αγωνιζόμαστε με κάθε μέσο για τη λευτεριά μέχρις εσχάτων. Όπως γράφει ο Γιώργος Θεοτοκάς «είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που αισθάνουμαι τέτοιαν ομόνοια να βασιλεύει στον τόπο». Και όλα αυτά για ένα και μόνον σκοπό, την ελευθερία του τόπου και του λαού μας.

Εκείνη την ημέρα, ένας θρύλος άρχισε να υφαίνεται στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας. Υφάνθηκε με ιδρώτα, δάκρυα και αίμα. Τον ύφανε η καρδιά και η ψυχή του Έλληνα, είτε βρισκόταν στη πρώτη γραμμή είτε στα μετόπισθεν. Οι λίγοι ύψωσαν το ανάστημα τους στους πολλούς, οι αδύναμοι αντιστάθηκαν αποφασιστικά απέναντι στους δυνατούς, το δίκαιο αναμετρήθηκε με τη βαρβαρότητα, η ιστορία με τους βεβηλωτές της. Κάπως έτσι έβλεπε τις εξελίξεις και ο ξένος παράγοντας που φέρεται να δήλωσε «στο εξής δεν πρέπει να λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Η μνήμη εκείνης της ημέρας δεν θα ξεθωριάσει και δεν θα σβήσει ποτέ. Σε κάθε επέτειο ανατρέχει όχι μόνο στον ηρωισμό και τα ανδραγαθήματα των προγόνων μας, αλλά με ιερό σεβασμό η μνημοσύνη σκεπάζει τα σκηνώματα των πεσόντων που με τη θυσία τους κέρδισαν εκείνοι μια θέση στο πάνθεον των ηρώων και εμείς το μεγάλο κληροδότημα της Ελευθερίας.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

     Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

 Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου