Θεσσαλονίκη, 24/ 04/ 2013

Αρ. Πρ. :6000


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Μεγάλος ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των Ποντίων Επιλέκτων και της εθνικής ομάδας πρωταθλήτριας του Euro 2004.”

93 χρόνια μετά, οι απόγονοι των γενοκτονηθέντων Ποντίων στο πρόσωπο καταξιωμένων Διεθνών Ποδοσφαιριστών βρίσκουν ηθική δικαίωση καθώς η θρυλική αθλητική εμφάνιση με τις οριζόντιες άσπρες και γαλάζιες γραμμές με το γράμμα “Π” στη μέση, που συμβολίζει τον Πόντο με τις οποίες κρεμάστηκαν οι αθλητές του Κολλεγίου της Μερτζιφούντας στην Αμάσεια του Πόντου το 1921 από τους Κεμαλικούς, ξανάρχονται στο προσκήνιο.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και ο Απόλλων Καλαμαριάς στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού διοργανώνουν από κοινού τον μεγάλο ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των Ποντίων Επιλέκτων και της εθνικής ομάδας πρωταθλήτριας του Euro 2004 στην Πορτογαλία.

Ο αγώνας θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2013 και ώρα 17.00 στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Αποτελεί μια ελάχιστη απότιση φόρου τιμής στους 353.000 αθώους που έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας.

Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός ως δίδυμα αδέρφια μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη, παράλληλα όμως μπορούν να γίνουν και οι διάκονοι της μνήμης η οποία δεν έχει ως σκοπό την εκδίκηση αλλά τον σεβασμό στα θύματα.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θέλει να ευχαριστήσει από βάθους καρδιάς όλη την οικογένεια του Απόλλωνα Καλαμαριάς για την συγκινητική υποστήριξη κάθε πτυχής αυτού του γεγονότος, την Οργανωτική επιτροπή με επικεφαλής τον Αντώνη Αντωνιάδη και όλους τους Παλαιμάχους  για τη μεγάλη τους προσπάθεια για την επιτυχή διεξαγωγή του αγώνος, τον Δήμο Καλαμαριάς για τη σημαντική βοήθεια που μας προσφέρει καθώς επίσης και τους χορηγούς, ΟΠΑΠ και ΕΠΟ.

Με εκτίμηση

Γιώργος Παρχαρίδης

Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ

Πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος