Θεσσαλονίκη, 26/ 05/ 2022

Αρ.Πρ.:10832


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Εκδηλώσεις Π.Ο.Ε. για την 19η Μαΐου”

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν οι Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου την Πέμπτη 19 Μαΐου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος έστειλε και φέτος ηχηρό μήνυμα αγωνιστικής διεκδίκησης για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Συγκεκριμένα:

ΑΘΗΝΑ

Η εκδήλωση της 103ης επετείου της Γενοκτονίας την Πέμπτη 19 Μαΐου, ξεκίνησε στις 19:00 με την αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με ευζώνους ενδεδυμένους την ποντιακή παραδοσιακή φορεσιά. Την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο κ. Ηλίας Υφαντίδης ενώ επίλεκτη ομάδα χορευτών του Σ.ΠΟ.Σ. Νότιας Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. παρουσίασε τον Πυρρίχιο χορό Σέρρα. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Με αφορμή την αποψινή εκδήλωση, είμαστε εδώ για να ανανεώσουμε έναν όρκο τιμής στη μνήμη τους. Είμαστε εδώ, για να βροντοφωνάξουμε για ακόμη μία φορά, ότι δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ.»

Κεντρικός Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ.κ. Γεώργιος, ο οποίος κατά την έναρξη της ομιλίας του ανέφερε τα εξής: «Νιώθω βαθιά τη συγκίνηση να με κατακλύζει, ερχόμενον από την Κύπρο, το άλλο Ελληνικό μέρος στο οποίο πάτησε βαριά το πόδι της η Ιστορία, να μιλήσω για τον Πόντο, μπροστά σ’εσάς, τους απογόνους εκείνων των οποίων τα οστά λιπαίνουν την αγαπημένην πατρική γη».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, πολιτευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών αρχών, προσφυγικών και άλλων σωματείων και πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση και έγκριση σχετικού ψηφίσματος και στη συνέχεια ακολούθησε ειρηνική πορεία προς την Τουρκική Πρεσβεία.

Με το επετειακό λογότυπο της Γενοκτονίας φωταγωγήθηκε το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων καθώς και δεκάδες άλλα δημόσια κτήρια σε όλη την επικράτεια.

Η απότιση φόρου τιμής στην επέτειο έκλεισε με την προβλεπόμενη από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα εκδήλωση, που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής με την Ομοσπονδία μας την Κυριακή 22 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στη Μητρόπολη Αθηνών ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Επιτακτικό χρέος της Πολιτείας, είναι η γνώση και η πληροφορία να ενταχθεί άμεσα στη διδακτέα και εξεταστέα ύλη των σχολικών εγχειριδίων. Η νέα γενιά είναι η ελπίδα κάθε έθνους. Θα γίνει πιο φωτεινή και ελπιδοφόρα, αν γνωρίζει ποιες είναι οι ρίζες και οι καταβολές της. Αν γνωρίζει επίσημα την ιστορική αλήθεια, χωρίς δισταγμούς και αμφισβητήσεις.»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, η εκδήλωση Τιμής και Μνήμης ξεκίνησε με την άφιξη ομάδας 15 λαμπαδηφόρων από την Πτολεμαΐδα όπου μετέφεραν τη Φλόγα Της Μνήμης των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας, συνδέοντας συμβολικά το «χθες» με το «σήμερα» του αγώνα διεκδίκησης της Αναγνώρισης.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, την οποία τέλεσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης πατήρ Ειρηναίος και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων. Τη μουσική επένδυση επιμελήθηκαν οι λυράρηδες Δημήτρης Ξενιτόπουλος και Γιώργος Μωϋσιάδης ενώ στο τραγούδι συνόδευσαν οι Αχιλλέας Βασιλειάδης και Κώστας Καλούσης.

Την έναρξη των χαιρετισμών έκανε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Εφραιμίδης, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου της ομοσπονδίας Γεωργίου Βαρυθυμιάδη. Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κα. Παρασκευή Πατουλίδου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο επίτιμος Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιος Παρχαρίδης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δρ. Νικόλαος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Ανθρωπολογίας και Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, Σεν Λούις, Η.Π.Α., ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Απόψε δεν είμαστε εδώ μόνο εμείς ορατοί, αλλά είναι μαζί μας και οι δεκάδες χιλιάδες ψυχές εκείνων των ανθρώπων, περιμένοντας υπομονετικά από εμάς τους ζωντανούς, να αφηγηθούμε τις τραγικές ιστορίες τους, και να τις διαδώσουμε στον κόσμο ώστε οι ψυχές αυτές να βρουν δικαίωση και ανάπαυση».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές, δήμαρχοι, πολιτευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών αρχών, προσφυγικών και άλλων σωματείων και πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση και έγκριση σχετικού ψηφίσματος και στη συνέχεια ακολούθησε ειρηνική πορεία προς το Τουρκικό Προξενείο.

Με ιδιαίτερη θέρμη και ενθουσιασμό λειτούργησαν τα ενημερωτικά περίπτερα και οι δράσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ενημερωτικό υλικό καθώς και πλήθος φωτογραφιών και ντοκουμέντων που αφορούν και αναδεικνύουν τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εκτέθηκαν όλες τις ημέρες. Οι επισκέπτες των περιπτέρων είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διάφορα δρώμενα, ομιλίες, συνεντεύξεις και μουσικά αφιερώματα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ευχαριστεί θερμά όσους συμμετείχαν στις Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης και συνετέλεσαν στην άρτια οργάνωση και πραγματοποίησή τους.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου