Θεσσαλονίκη,18/ 05/ 2022

Αρ.Πρ.:10799


Δελτίο Τύπου

Θέμα: “Εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στον Πειραιά.”

Στην κατάμεστη πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά, όπου δεσπόζει το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος & Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά, διοργάνωσαν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, την Κυριακή 15 Μαΐου 2022.

Η έναρξη της τελετής έγινε με την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των 353.000 ψυχών, η οποία τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, έμπροσθεν της εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Δημήτριος Καρύδης – Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά κ. Ιωάννη Μώραλη, ο κ. Χρίστος Δημόπουλος – Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος & Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και η κα. Φωτεινή Υψηλάντη εκ μέρους του δωρητή του μνημείου κ. Ευάγγελου Μαρινάκη.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων: από τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Δημήτριο Καρύδη εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά κ. Ιωάννη Μώραλη, από την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κα. Σταυρούλα Αντωνάκου, από την κα. Φωτεινή Υψηλάντη εκ μέρους του δωρητή του Μνημείου Γενοκτονίας κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων, ο πρόεδρος κ. Παλατιανός Αλέξανδρος αρχιπλοίαρχος (ε.α.) και από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας, η γραμματέας κα. Χαφουσίδου Χριστίνα. Την κατάθεση έκλεισε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης.

Καταλυτική ήταν η στιγμή που ακούστηκε η Ωδή στον Άγνωστο Στρατιώτη «Αητέντς επαραπέτανεν» από τον λυράρη Ηλία Υφαντίδη και στα κρουστά τον Παναγιώτη Κοπαλίδη. Ακολούθησε η αφήγηση της Άννας Καλαϊτζόγλου με το κείμενο «Χριστός Ανέστη» του Ηλία Υφαντίδη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Πυρρίχιο χορό από τους Πυρριχιστές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος & Νήσων της Π.Ο.Ε., με συντονιστή τον κ. Όμηρο Παχατουρίδη.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη βεβαιότητα πως ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχίζεται μέχρι να δικαιωθούν όλες αυτές οι ευλογημένες ψυχές που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα ιερά χώματα του Αλησμόνητου Πόντου.

 

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου