Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας

Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα : 16η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας

 

«Προσφύγων Μνήμες»

Αυτό ήταν το θέμα της 16ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στις 23-24-25 Σεπτεμβρίου 2022 στις κατασκηνώσεις «Παιδικές Εξοχές» Νέας Περάμου, με μεγάλη επιτυχία.

Περισσότεροι από 170 νέες και νέοι ήρθαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας, κάποιοι να ανταμώσουν για μια ακόμη φορά και κάποιοι να συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Από το μεσημέρι της Παρασκευής οι νέοι κατέφθαναν στον χώρο της κατασκήνωσης, όπου τους υποδέχονταν η οργανωτική επιτροπή και οι εθελοντές. Με την άφιξη όλων των συνέδρων, ξεκίνησαν και οι διεργασίες της συνάντησης.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, ο Επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιος Παρχαρίδης, ο πρόεδρος του Σ.ΠΟ.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γρηγόρης Κεσαπίδης και ο Βουλευτής Καβάλας ΝΔ κ. Ιωάννης Πασχαλίδης.

Το παρόν έδωσαν ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Μποσμπότης, ο Αντιδήμαρχος Ελευθερών κ. Χρήστος Πριονίδης, ο πρόεδρος των κατασκηνώσεων Νέας Περάμου κ. Αναστάσιος Μεταξάς καθώς και η Γενική Γραμματέας της Παμποντιακης Ομοσπονδίας Ελλάδος κα. Αθήνα Σωτηριάδου.

Οι διεργασίες των ομιλιών ξεκίνησαν το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 με ομιλητή τον κ. Στέφανο Κορδώση Επίκουρο Καθηγητή στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Το θέμα ήταν Γεωπολιτική και μαζική βία : από την Αρμένικη Γενοκτονία (1915-16) στην σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (2020).

Στη συνέχεια ο κ. Αναστάσιος Αντωνιάδης, εκπαιδευτικός, μίλησε για την εκπαίδευση στον Πόντο. Πιο συγκεκριμένα έγινε παρουσίαση του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Ποντι-α-κη»: Όψεις του σήμερα, προοπτικές του αύριο , σκιαγραφώντας δρόμους και διαδρομές.»

Η νεολαία μετά τις ομιλίες έδωσε το παρόν στα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην κεντρική πλατεία Νέας Περάμου. Το βράδυ ακολούθησε το προκαθορισμένο γλέντι.

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου η ημέρα ξεκίνησε με ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Παπακοσμά, δημοσιογράφο, ερευνητή τοπικής ιστορίας τ.Αντιπεριφερειάρχη. Το θέμα ήταν: Η εγκατάσταση των προσφύγων από τις πατρίδες της Ανατολής στην Ελλάδα, οι δυσκολίες αλλά και η δύναμη ψυχής που είχαν.

Ψήφισμα 16ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας

  1. Διακηρύσσουμε την πίστη μας για συνέχιση και ολοκλήρωση των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση και ποινικοποίηση της Γενοκτονίας όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής καθώς επίσης και την απόφαση μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.
  2. Απαιτούμε να επανενταχθεί στην εξεταστέα ύλη του βιβλίου της Γ Λυκείου το κεφάλαιο που αναφέρεται στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων, καθώς επίσης και τον εμπλουτισμό του εν λόγω κεφαλαίου με περισσότερα στοιχεία, από την στιγμή που έχουν αναγνωριστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
  3. Ως νέοι της τρίτης και τέταρτης γενιάς Ελλήνων του Πόντου θεωρούμε σημαντικό και γι΄αυτό διαθέτουμε όλες τις δυνάμεις μας, προκειμένου να εμπλουτίσουμε να διατηρήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε την ταυτότητα των προγόνων μας στις επόμενες γενιές, και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια γι’ αυτόν τον σκοπό.
  4. Καταδικάζουμε την οικογενειοκρατία στον ποντιακό χώρο και απαιτούμε την εξυγίανση της διοίκησης του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά». Απαιτούμε την αποκατάσταση της νομιμότητας, της δημοκρατίας και της διαφάνειας στο Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά, που ως θρησκευτικό, πατριωτικό και ιστορικό σύμβολο ανήκει στην εθνική μας κληρονομιά και πρέπει να απαλλαγεί από τον σφιχτό προκλητικό εναγκαλισμό των ολίγων και να αποδοθεί στην κοινωνία των Ποντίων.
  5. Ζητάμε από την πολιτεία την ανέγερση μνημείων που αφορούν τους Γενοκτονημένους λαούς.
  6. Ενισχύουμε τη δράση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας για την ίδρυση υποτροφίας «Σεβαστού Κυμινήτη» στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στην Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο» του Διεθνές Πανεπιστημίου Ελλάδας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στο Δ.Σ. του Σ.ΠΟ.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Π.Ο.Ε., στον Δήμο Παγγαίου, στους υπεύθυνους και το προσωπικό της κατασκήνωσης Νέας Περάμου, σε όλους τους εθελοντές καθώς και σε όσους παρευρέθηκαν και στήριξαν τις διεργασίες.

Οι σύνεδροι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια των διεργασιών, συμμετέχοντας με ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Φυσικά δεν έχασαν ευκαιρία για γλέντι και παρακάθ σε ώρες ελεύθερου χρόνου, αφού αυτές είναι οι στιγμές που όλοι γίνονται ένας κύκλος, ενώνονται και τραγουδάνε.

Οι ευκαιρίες για συναντήσεις είναι πολλές. Η επόμενη συνάντηση αναμένεται ακόμα πιο δυνατή, όπως κάθε φορά άλλωστε! Οι νέοι δίνουν δυναμικά το παρόν, συναντιούνται, γνωρίζονται, ανταλλάσσουν ιδέες, γνώμες, απόψεις και κάθε φορά βάζουν ένα λιθαράκι σε όλο αυτό που λέγεται Ποντιακός Πολιτισμός.

Καλή αντάμωση!!!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε.

Ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Χατζημιχαηλίδης

Η Γενική γραμματέας Γεσθημανή Κοσμίδου