Θεσσαλονίκη, 22/ 05/ 2019

Αρ.Πρ.: 9276


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Παρουσίαση μουσικού έργου στο Κatowice της Πολωνίας.”

Την Κυριακή 26.05.2019 στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, μελωδές του Πόντου θα συμφωνηθούν από την ορχήστρα κλασικής μουσικής NOSPR, τη λύρα του Φίλιππου Κεσαπίδη και της Ειρήνης Παρμακτσίδου. Η πρωτότυπη σύνθεση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου,Trigona,με διευθυντή ορχήστρας τον SzymonBywalec, θα δώσει την ευκαιρία στο πολωνικό κοινό να γνωριστεί με τις νότες της ποντικής λύρας αλλά και την τραγική ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, με φροντίδα της VideoArt δημιουργίας του Mιχάλη  Χρυσουλίδη.

Μερικά μόλις χιλιόμετρα μακριά από το κολαστήριο του Άουσβιτς – Μπίρκεναου, στην πόλη του πολιτισμού και της μουσικής τέχνης Κατοβίτσε, 100 χρόνια μακριά από την αποφράδα ημέρα της 19ης Μάη 1919, οι Μνήμες των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα σμίξουν με τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος της μαρτυρικής εβραϊκής κοινότητας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, καθώς οι δύο φορείς ανέλαβαν την επικοινωνιακή προώθηση του συμφωνικού έργου του Ο. Κωνσταντινόπουλου “Pontische Suite´´, του οποίου μουσικό μέλος αποτελεί η σύνθεση ´´Trigona´´.

H συναυλία στο Κατοβίτσε αποτελεί πρελούδιο της προγραμματισμένης παρουσίασης του συνολικού έργου στην Ελλάδα στο τέλος του 2019, όπως αυτή θα επικοινωνηθεί με λεπτομέρειες από τις δύο συλλογικότητες σύντομα.

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης   Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος