Θεσσαλονίκη, 16/ 08/ 2012

Αρ.Πρ.:5283


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Πολυμελής αποστολή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στην Παναγία Σουμελά, στον Πόντο.”

Πολυμελής αποστολή 150 στελεχών, μελών και φίλων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος με επικεφαλής τον προέδρό της καθηγητή Ιατρικής Γιώργο Παρχαρίδη ακολουθώντας τα βήματα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου βρέθηκε στα πατρογονικά χώματα του Πόντου για την παρακολούθηση και συμμετοχή στην 3η κατά σειρά Πατριαρχική Θεία Λειτουργία ανήμερα στις 15 Αυγούστου στο όρος Μελά Τραπεζούντος προς τιμήν της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η αποστολή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ενώθηκε με αντιπροσωπείες αδερφών Ποντιακών Ομοσπονδιών από την Αυστραλία, Αμερική-Καναδά και Ευρώπη. Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Γιώργος Παρχαρίδης τόνισε ότι “η συμμετοχή σε ένα τέτοιας εμβέλειας ιστορικής και εθνικής σημασίας γεγονός αποτελεί ένα από τα κύρια καθήκοντα της Ομοσπονδίας τόσο για την ενίσχυση του έργου του Οικουμενικού Πατριάρχου όσο και για την σύσφιγξη των σχέσεων των Ποντίων της υφηλίου με τα γενέσια χώματα του Πόντου.

Κάνοντας αναφορά στα τρέχοντα γεγονότα ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. αναφερόμενος στην προσπάθεια κύκλων της Τουρκικής κυβέρνησης να μετατραπεί ο αυτοκρατορικός ναός της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί κάλεσε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Recep Tayip Erdogan να συνεχίσει τα βήματα εκδημοκρατισμού αποτρέποντας μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη η οποία στερείται κάθε Ιστορικής και ηθικής βάσης.

Ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση όλων των Ποντίων για τις άοκνες προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη να ανακαινιστούν και να επαναλειτουργήσουν τα άλλα δύο ιστορικά Σταυροπηγιακά Μοναστήρια της Τραπεζούντας, του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Πυργί της Γαλιαίνης και τους Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος στην Άνω Ματσούκα.

Επίσης τόνισε την ανάγκη πραγματικής ανιστόρησης της Ιεράς Μονής Σουμελά στο Βέρμιο Ημαθίας με τη μετατροπή της σε ανδρώα Μονή σύμφωνη με το τυπικό της Ορθοδόξου Πίστης.