Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων

της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

 

Αθήνα, 22 Μαΐου 2017

Αρ. Πρωτ.:  0046/17


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 21 Μαΐου 2017, στην Πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων ξεκίνησε με την άφιξη της λιτανευτικής πομπής που συνόδευε την αυθεντική Ιερή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ.

Η σκυτάλη δόθηκε στον πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.) ομότιμο καθηγητή Ιατρικής κ. Γιώργο Παρχαρίδη, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στο ιστορικό πλαίσιο της περιόδου της Γενοκτονίας.

Η μεγάλη στιγμή των αποκαλυπτηρίων ήρθε, όταν ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Μώραλης και ο δωρητής του Μνημείου κ. Μαρινάκης μαζί, απελευθέρωσαν το γλυπτό από το κόκκινο πανί που το κάλυπτε.

Ακολούθως, χαιρέτησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης ο οποίος  στην  συνέχεια  προσέφερε αναμνηστική πλακέτα στον δωρητή του έργου κ. Βαγγέλη Μαρινάκη που με τη σειρά του πήρε το λόγο στο βήμα. Φανερά συγκινημένος αφιέρωσε την δωρεά του, στην μνήμη της μητέρας του Ειρήνης με καταγωγή από την ιστορική οικογένεια των Υψηλαντών.

Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Χρήστος- Δημήτρης Τοπαλίδης ο οποίος μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του, κατονόμασε με σαφήνεια το διαπραχθέν από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς ειδεχθές έγκλημα, ως Γενοκτονία απορρίπτοντας απερίφραστα την χρήση του όρου Εθνοκάθαρση.

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών κ. Αντώνης Παυλίδης ο οποίος απαίτησε την επαναφορά στην διδακτέα ύλη των σχολικών εγχειριδίων των εδαφίων που αφορούν την ιστορία των Ελλήνων της Ανατολής. Και  ο  ίδιος  όπως  και  ο  προηγούμενος  ομιλητής  δεν  παρέλειψαν  να  ευχαριστήσουν  εξ’ ονόματος του Ποντιακού Ελληνισμού τόσο στον Δήμαρχο Πειραιά όσο και στον δωρητή του Μνημείου.

Ιδιαίτερα θετικά σχόλια απέσπασε η ολιγόλεπτη παρέμβαση του κ. Δημοσθένη Δαββέτα, καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, που ανέλυσε το τρισυπόστατο του έργου και ανέδειξε την εμπνευσμένη καινοτομία του “γλυπτού μέσα στο γλυπτό”.

Μέσα σε φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, ο δημιουργός του έργου Παναγιώτης Τανιμανίδης, αποκάλυψε την προσωπική βιωματική του σύνδεση με το “Πυρρίχιο Πέταγμα”, και από που εμπνεύστηκε τις φόρμες με τα “βαρέλια”, καθώς ο παππούς του, το πρώτο βράδυ που πάτησε το πόδι του στη στεριά ως πρόσφυγας, το πέρασε μέσα σ’ ένα βαρέλι.

Τέλος, η ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου χαιρέτησε την ιστορική στιγμή και αναφέρθηκε στον ρόλο της μάνας-πρόσφυγα, συνδέοντας τον με την σημερινή πραγματικότητα.

Το όλο τελετουργικό διανθιζόταν με κείμενα του Ηλία Υφαντίδη, που είχε και την συνολική καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης, και που απέδωσαν η Σουλτάνα Βαρυτυμιάδου και η Άννα Καλαϊτζόγλου. Με την συνοδεία του Γιώργου Κουλαξουζίδη στη λύρα και των Παναγιώτη Κοπαλίδη, Κωνσταντίνου Ευθυμιάδη στο ταούλ, ο Ηλίας Υφαντίδης τραγούδησε με το γνήσιο παραδοσιακό του ύφος γνωστά ποντιακά άσματα του ακριτικού κύκλου. Στο αποκορύφωμα της εκδήλωσης, ομάδα πυρριχιστών του Συνδέσμου μας υπό την καθοδήγηση του Όμηρου Παχατουρίδη, χόρεψαν την Σέρρα μπροστά στην αψίδα του Μνημείου.

Το  τελετουργικό  συνεχίστηκε  με  την  κατάθεση  στεφάνων  από  τους  επισήμους.  Ο πρόεδρος του Συνδέσμου μας κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης κατέθεσε δίπλα στον βωμό διαφανές δοχείο με χώμα από τον Πόντο και αγίασμα από το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, σε μια συμβολική κίνηση σύνδεσης της παλιάς με τη νέα πατρίδα. Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου που απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά, ενώ το τιμητικό άγημα του Πολεμικού Ναυτικού έψαλλε μαζί με τον κόσμο τον Ύμνο.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης μοιράστηκαν κόκκινα τριαντάφυλλα για να τα αποθέσει ο καθένας από τους παρευρισκόμενους στη βάση-βωμό του Μνημείου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, εκπρόσωποι του Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου της Βουλής, των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι της Τοπικής & Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, των κομμάτων, ο πρόεδρος  της  Ένωσης  Ασσυρίων  κ.  Κυριάκος  Μπατσάρας,  εκπρόσωποι  της  Εθνικής Αρμενικής Ένωσης Ελλάδος, πρόεδροι και μέλη των πρωτοβάθμιων ποντιακών σωματείων του Λεκανοπεδίου και πλήθος κόσμου.

Για το Δ.Σ.

Του Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδος & Νήσων

Της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.)

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Ο Γενικός Γραμματέας Παναγιώτης Λεσγίδης