Θεσσαλονίκη, 07/ 03/ 2019

Αρ.Πρ.: 9003


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ” Προβολή ντοκυμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά» στην αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α σε συνεργασία με την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.”

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδoς και το πρωτοβάθμιο σωματείο της, Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής σας προσκαλούν την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019, και ώρα 18:00, στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών – Ε.Σ.Η.Ε.Α. (Ακαδημίας 20, Αθήνα) για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά».

Η βραδιά αυτή αποτελεί μία από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, κατά τη διάρκεια του 2019, για την επέτειο των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μέσω δράσεων όπως η συγκεκριμένη, θα επιχειρηθεί όχι μόνον η προβολή του ιστορικού παραδείγματος της Γενοκτονίας των προγόνων μας, αλλά και η ταυτόχρονη ανάδειξη Γενοκτονιών που στιγμάτισαν άλλους λαούς στο πέρασμα των αιώνων. Στο πλαίσιο αυτό, επιλέχθηκε το παραπάνω ντοκιμαντέρ, το οποίο αναφέρεται στο Ολοκαύτωμα, τη Γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τη ναζιστική Γερμανία και η οποία στόχευε στην εξόντωση διαφόρων εθνικών, θρησκευτικών, πολιτικών και κοινωνικών ομάδων, με κύριο αποδέκτη τον εβραϊκό πληθυσμό της Ευρώπης.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό θα απευθύνουν η Πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. , κα Μαρία Αντωνιάδου, η Α’ Αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κα Αθηνά Σωτηριάδου, και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης.

Στην ταινία που θα προβληθεί, πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από το θάνατο χάρις σε οικογένειες Χριστιανών, πέντε «κρυμμένα παιδιά» που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων, που στάθηκαν στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα. Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών: εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν. Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα —ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια—, τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής. Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.

Σας περιμένουμε!

Υ.Γ. Στην εκδήλωση θα πραγματοποιούνται και εγγραφές συμμετοχής στον Διεθνή Μαραθώνιο “Μέγας Αλέξανδρος”. Μέρος της συμμετοχής εκάστου δρομέα θα δοθεί προς τον σκοπό που έχει επιλέξει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, ήτοι τη διανομή των τόμων του έργου του κυρίου Κ. Φωτιάδη “Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου”, μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα, σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Χρήστος – Δημήτριος Τοπαλίδης

Ο Γενικός Γραμματέας Παύλος Γαλεγαλίδης