Θεσσαλονίκη, 19/ 5/ 2023


Προς: Τη Βουλή των Ελλήνων

ΨΗΦΙΣΜΑ

104η Επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί, για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, μια ημέρα ορόσημο. Ημέρα τιμής, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των προγόνων μας. Παράλληλα, αποτελεί την κορύφωση των επιδιώξεών μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Ως απώτερος σκοπός του αγώνα μας για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, τίθεται η πρόληψη και η αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων, τα οποία, δυστυχώς, εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα.

Τη φετινή χρονιά συμπληρώνονται 100 έτη από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης και της Σύμβασης για την Ανταλλαγή των Ελληνικών και Τουρκικών Πληθυσμών. Η συνομολόγηση τους σήμανε το τέλος της παρουσίας του Ελληνισμού στα χώματα της Ανατολής. Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν της γενοκτονικής πολιτικής που ακολούθησαν Νεότουρκοι και Κεμαλικοί, εξαναγκάστηκαν στον δρόμο της προσφυγιάς. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι Έλληνες της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, οι οποίοι συνέχισαν να ακμάζουν μέσα σε ένα καθεστώς καταπίεσης και εκφοβισμού για λίγες ακόμα δεκαετίες, έως ότου νέα πογκρόμ εκδίωξαν και αυτούς από τις πατρογονικές τους εστίες.

Οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και τους Ασσύριους αλλά και τους άλλους λαούς που έχουν υποστεί γενοκτονία όπως οι Εβραίοι, θα έπρεπε να πρωτοστατούν στον παγκόσμιο αγώνα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και καταδίκης των γενοκτονιών. Ευελπιστούμε πως το Ελληνικό κράτος θα κινηθεί αναλόγως και θα υιοθετήσει τους στόχους των Ποντίων ακτιβιστών ανά τον κόσμο, ώστε να επιτύχουμε την ιστορική δικαίωση των προγόνων μας.

Επειδή η πολιτική του τουρκικού κράτους χρησιμοποιεί ρητορική μίσους, επιμένει στην άρνηση των γενοκτονιών, διώκει τους ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες της, εντείνει τις ιμπεριαλιστικές της προκλήσεις σε βάρος όλων των γειτονικών της χωρών,

Επειδή εμείς γνωρίζουμε «τι εστί» γενοκτονία και δεν θέλουμε να ξαναζήσει η Ανθρωπότητα το ίδιο δράμα,

Επειδή ο αγώνας μας, εδώ και χρόνια ως Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος είναι διαρκής και δεν θα ανακοπεί μέχρι και την οριστική δικαίωση,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Από την Ελληνική Βουλή:

Να αναλάβει διπλωματική πρωτοβουλία και να φέρει το θέμα της Γενοκτονίας των Χριστιανικών κοινοτήτων της καθ’ ημάς Ανατολής από τις οθωμανικές και κεμαλικές ορδές στα διεθνή φόρα και οργανισμούς.

Να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ασσυρίων, που συμπληρώνει την Τριάδα των Γενοκτονιών από τον ίδιο θύτη, το κεμαλικό καθεστώς, για τους ίδιους λόγους, στον ίδιο χώρο και κατά τον ίδιο χρόνο.

Να οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχετικά με το έγκλημα της Γενοκτονίας.

Να ολοκληρώσει τα Μουσεία Προσφυγικού Ελληνισμού που έχει εξαγγείλει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να ιδρύσει Μουσείο και Κέντρο Μελέτης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής.

Να τροποποιήσει το Π.Δ. 2193/1994 της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ώστε να τιμάται η ημέρα μνήμης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο τη 19η Μαΐου και όχι την επόμενη Κυριακή όπως ισχύει τώρα.

Να αποσταλεί ευχαριστήριο έγγραφο στην πολιτεία της Τασμανίας της Αυστραλίας που προχώρησε σε αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων.

Να τεθεί στον πρωθυπουργό της Αυστραλίας η αναγνώριση της Τριάδας Γενοκτονιών από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Να διοργανωθεί ετήσια εκδήλωση σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για το ζήτημα της διεθνοποίησης της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με σκοπό την ενημέρωση των Πρέσβεων και των Διπλωματικών αποστολών που βρίσκονται στην Ελλάδα.