Θεσσαλονίκη, 7/ 2/ 2023

Αρ.Πρ.:11351


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Συμπαράσταση Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.”

Μία ανείπωτη τραγωδία έπληξε τους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που είχε τη μορφή του εγκέλαδου και που άφησε πίσω του ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, αλλά κυρίως χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους. Η σειρά των σεισμών που σημειώθηκε την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023 στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, χαρακτηρίζονται ως οι πιο φονικοί κατά τα τελευταία 80 χρόνια.

Αυτές τις στιγμές, κάθε άλλη σκέψη ή κριτική παραμερίζουν και δίνουν τη θέση τους στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη. Πολύ περισσότερο για τα μέλη της Ομοσπονδίας μας που καθημερινά δίνουν αγώνα υπεράσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του δικαιώματος στη ζωή. Τώρα, τον πρώτο λόγο έχει ο Άνθρωπος που θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στον Συνάνθρωπο. Τώρα, μόνον η έμπρακτη βοήθεια μπορεί να δώσει νόημα και περιεχόμενο στην αλληλεγγύη των λαών.

Αυτό άλλωστε μας διδάσκει, ηθικά και ιστορικά, το παράδειγμα του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου, που όταν τον Απρίλιο του 1916 του ανατέθηκε η πολιτική διοίκηση της πόλεως από τον Ρωσικό στρατό, αντί να εκδικηθεί προστάτεψε και περιέθαλψε τον Μουσουλμανικό πληθυσμό της.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος εκφράζει προς τον Τουρκικό και Συριακό λαό, την οδύνη της για τις ανθρώπινες απώλειες και τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες των θυμάτων.

Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν τεράστιες ελλείψεις και προσπάθειες κάλυψης βασικών αναγκών των σεισμόπληκτων σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και ρουχισμό. Τις αμέσως επόμενες ημέρες η Ομοσπονδία μας θα ανακοινώσει πρωτοβουλίες στήριξης και βοήθειας προς τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου