Θεσσαλονίκη, 13/ 10/ 2022

Αρ.Πρ.:11145


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη τύπου

Θέμα: «16ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών»

Σε λίγες μέρες η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού θα χτυπήσει στην Κοζάνη, σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας μας.

Το 16ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 7μ.μ. στο Κλειστό Γυμναστήριο Λευκόβρυσης Κοζάνης και είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, εκατό χρόνια μετά η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θα στείλει μηνύματα αποφασιστικότητας για τη διατήρηση της Μνήμης και δικαίωσης του Αγώνα της Διεθνούς Αναγνώρισης.

Μετά από δύο χρόνια διακοπής εξαιτίας της πανδημίας, το Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος επιστρέφει πιο δυναμικά. Υπό την ευθύνη του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου και συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Κοζάνης, χιλιάδες χορευτές των σωματείων μελών της Ομοσπονδίας μας από κάθε γωνιά της Ελλάδος, θα μας ταξιδέψουν μέσα από το ρυθμό και τη μουσική της πλούσιας πολιτιστικής μας παράδοσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον της φετινής διοργάνωσης αποτελεί η ένταξη του διημέρου ποντιακής διατροφής. Το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 από τις 11π.μ. και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή εκδήλωση και θα παρουσιαστεί στο κοινό η Ποντιακή Διατροφή, καθώς και η μεταποίηση γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και ζυμαρικών με τη μέθοδο και την τέχνη όπως αυτή κληρονομήθηκε από την πρώτη γενιά των προσφύγων στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση η Β΄ Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Ε. κα. Ελένη Κυριακίδου-Βασιλειάδου, παραγωγός παραδοσιακών προϊόντων, θα παρουσιάσει ζωντανά στο κοινό την τέχνη της ποντιακής κουζίνας και τη διατροφική της αξία ενώ παράλληλα θα απαντήσει σε ερωτήματα και απορίες που αφορούν την προετοιμασία και την παρασκευή των παραδοσιακών προϊόντων έως σήμερα.

Παρόν στην εκδήλωση θα είναι ο κ. Θωμάς Σαββίδης, Καθηγητής Χημείας και Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα τεκμηριώσει επιστημονικά την υγιεινή ιδιότητα των προϊόντων της ποντιακής διατροφής και αξίας.

Ένα γαστρονομικό ταξίδι στη Γη του Πόντου, με πίστη στο παρελθόν και αισιόδοξα μηνύματα μεταλαμπάδευσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το Livemedia, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος είναι χορηγός ζωντανής μετάδοσης του 16ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών και θα το μεταδώσει στις 15.10.202 σε υψηλή ανάλυση συμβάλλοντας, στη διάδοση της παράδοσης του Ποντιακού Ελληνισμού. Τα βίντεο θα είναι διαθέσιμα και για παρακολούθηση μετά το φεστιβάλ.

Η χρήση του οπτικοακουστικού υλικού και η λήψη ζωντανού σήματος από το 16ο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη σε τηλεοπτικά κανάλια, ιστοσελίδες και blogs, αρκεί να γίνεται αναφορά στην πηγή, Livemedia.gr.

https://www.livemedia.gr/poe16

 

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου