Θεσσαλονίκη, 14/ 08/ 2012

Αρ.Πρ.: 032


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: “Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 8ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.”

Στις 10, 11 και 12 Αυγούστου 2012 πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα η 8η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Για 8η συνεχόμενη χρονιά 300 νέοι ποντιακής καταγωγής από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στις εργασίες της συνάντησης, ενίσχυσαν την επικοινωνία μεταξύ τους, αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις. Το θέμα της συνάντησης ήταν «Η μετεγκατάσταση των προσφύγων του Πόντου και η δραστηριοποίηση των νέων στον Ελλαδικό χώρο».

Η έναρξη της συνάντησης έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 10 Αυγούστου με τους χαιρετισμούς του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, καθηγητή, Γεωργίου Παρχαρίδη, του προέδρου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου Στυλιανού Μωυσιάδη, του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. Γρηγόρη Κεσαπίδη καθώς και των επισήμων που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Αρωγοί στη υλοποίηση της συνάντησης ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ο Δήμος Εορδαίας, το Επιμελητήριο Π.Ε. Κοζάνης καθώς και άλλοι χορηγοί και σωματεία της περιοχής, οι οποίοι προσέφεραν την απαραίτητη  οικονομική υποστήριξη. Την έναρξη των ομιλιών τίμησαν  με την παρουσία τους: ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Σόκουτης Ιωάννης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παπαδόπουλος Γιώργος και Κιοσές Ιωάννης, η δήμαρχος Εορδαίας Βρυζίδου Παρασκευή, ο αντιδήμαρχος Εορδαίας Ασπράγκαθος Ιωάννης, ο αντιπρόεδρος του Ε.Β.Ε. Π.Ε. Κοζάνης Παντελίδης Ιάκωβος, ο αναπληρωτής πρόεδρος Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποντιακού Ελληνισμού Αντωνιάδης Ιωάννης, ο Γ.Γ. Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης Μαυρίδης Ηλίας, ο πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας Σαρβανίδης Λεωνίδας, ο αντιπρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Θεσσαλονίκης Μαυρομάτης Γεώργιος και η Γ.Γ. του Σ.Πο.Σ. Θεσσαλονίκης Κυριακίδου Γεωργία.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας σημείωσε ότι η νεολαία με τις συναντήσεις της, οι οποίες έχουν γίνει πλέον θεσμός, δείχνει τη διάθεση να κρατήσει ζωντανή την παράδοση, αποτελεί ένα δυναμικό κομμάτι της Ομοσπονδίας και του οργανωμένου ποντιακού χώρου. Τόνισε πως αξίζουν συγχαρητήρια στη νεολαία, η οποία κατάφερε παρ’ όλη την οικονομική κρίση να πραγματοποιήσει για άλλη μια χρονιά την συνάντηση των νέων. Τέλος,  έκλεισε λέγοντας πως στη συνδιάσκεψη αυτή βλέπουμε τους νέους πως σκέφτονται, τι προτείνουν, τι αποφασίζουν, και μένουμε άναυδοι παρατηρώντας το επίπεδο των συνέδρων.

Η βραδιά έκλεισε με δείπνο και γλέντι που κράτησε μέχρι αργά με καλλιτέχνες της νεολαίας.

Το πρωί του Σαββάτου οι εργασίες της 8ης Συνάντησης ξεκίνησαν με την παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού το οποίο περιελάμβανε μαρτυρίες Ελλήνων του Πόντου 1ης προσφυγικής γενιάς. Οι πρόσφυγες διηγούνταν στις καταγραφές σκηνές της καθημερινής τους ζωής στην πατρίδα τους, τον Πόντο, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την μετεγκατάστασή τους στον Ελλαδικό χώρο. Στη συνέχεια, ακολούθησε ζωντανή μαρτυρία του κ. Ιωαννίδη Αναστάσιου, Έλληνα του Πόντου 1ης προσφυγικής γενιάς. Οι νέοι ακούγοντας τα γεγονότα της μετεγκατάστασης από «πρώτο χέρι» βομβάρδισαν τους πρόσφυγες με τις εύστοχες ερωτήσεις τους θέλοντας να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες της ιστορίας τους.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Πελαγίδης Ευστάθιος στην εισήγησή του «Η αναγέννηση της Ελλάδος με την εγκατάσταση των προσφύγων, 1923 έως και σήμερα» αναφέρει: «Θέλω να πιστεύω ότι αν οι πρόσφυγες του 1923 χάρισαν στην Ελλάδα το μεγαλείο και τη δόξα και η Ελλάδα μπήκε στο δρόμο της Νεοελληνικής Ιστορίας, μέχρι τότε ήταν στην Νεότερη Ιστορία, οι νεοπρόσφυγες που μας ήρθαν στα τέλη του 20ου αιώνα και στις αρχές του 21ου αιώνα θα αποτελέσουν τη μεγάλη ελπίδα και την μεγάλη εγγύηση για τον 21ο αιώνα.» Στη συνέχεια, ακολούθησε η ανάλυση του ερωτηματολογίου, το οποίο περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τη δραστηριοποίηση των νέων στα σωματεία, και απαντήθηκε από τους συνέδρους κατά  τη διάρκεια της συνάντησης. Αργότερα, οι νέοι παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε κατασκευές παραδοσιακών ποντιακών μουσικών οργάνων από κατασκευαστές της περιοχής, αλλά και μαγείρεψαν μαζί με γυναίκες 2ης προσφυγικής γενιάς παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα.

Η βραδιά έκλεισε με δείπνο και γλέντι που κράτησε μέχρι αργά με καλλιτέχνες της νεολαίας.

Οι εργασίες της 8ης Συνάντησης έκλεισαν την Κυριακή με την δεύτερη θεματική ενότητα «Η δραστηριοποίηση των νέων στον ελλαδικό χώρο». Στην εισήγησή του με τίτλο «Η συμβολή της Νέας Γενιάς των Ποντίων στα Ποντιακά δρώμενα και τον οργανωμένο Ποντιακό χώρο» ο Θεοδωρίδης Παναγιώτης  χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η Νέα Γενιά των Ποντίων και ο οργανωμένος χώρος της, είναι αλήθεια ότι έχει καταφέρει να καταξιωθεί στη συνείδηση της Παγκόσμιας Ποντιακής οικογένειας. Έχει πετύχει πολλά και μπορεί ακόμη περισσότερα. Μπορεί να επεκτείνει την ατζέντα όχι αποκλειστικά και μόνον με ζητήματα ποντιακού περιεχομένου, λαογραφικής φύσεως, αλλά να έχει και το μάτι στραμμένο έντονα σ’ ένα προσανατολισμό ευρωπαϊκό, οπτικοακουστικό, επαγγελματικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και σαφώς πολιτισμικό. Έτσι πιστεύω ότι, σήμερα με τις δικές σας φιλότιμες προσπάθειες, εδώ, της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και αύριο με τη σκυτάλη να παραδίδεται στα δικά σας παιδιά, θα είναι πιο ελκυστική η συμμετοχή προς όλους, μιας και θα έχει σύγχρονα και επίκαιρα χαρακτηριστικά, αλλά το κυρίαρχο είναι ότι με αυτούς τους προσανατολισμούς θα θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας Νέας Γενιάς των Ποντίων ιστορικά, πολιτικά και πολιτισμικά επιμορφωμένης. Αυτή η Γενιά, το αύριο του Ποντιακού Ελληνισμού, όχι μόνον θα διασφαλίσει τη συνέχεια αλλά θα είναι και έτοιμη να προωθήσει τα κοινά συμφέροντα της παγκόσμιας κοινότητας των πολιτών ποντιακής καταγωγής.» Στη συνέχεια, οι σύνεδροι ενημερώθηκαν για τη συμμετοχή της Σ.Ε.Ν. στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του Youth in Action “Europe in Perpetuum Mobile” καθώς και για τη διαδικασία συμμετοχής των νέων σε διάφορα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και κατ’ επέκταση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Youth in Action.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την έκδοση των ψηφισμάτων.

Ψηφίσματα 8ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας

  • Διακηρύσσουμε την πίστη μας για την συνέχιση και την ολοκλήρωση των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας, καθώς και την ποινικοποίηση της αλλά και τη διάθεση και την απόφασή μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.
  • Απαιτούμε την αλλαγή του διοικητικού και νομικού καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά που δυστυχώς επί 48 συνεχή έτη διοικείται από μία οικογένεια και αποτελεί παγκόσμια πρωτιά οικογενειοκρατίας.
  • Ζητούμε την ίδρυση κέντρου σπουδών με κεντρική βιβλιοθήκη και αρχειακή συλλογή, όπου θα μελετώνται θέματα που αφορούν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη λαογραφία του Πόντου.
  • Καλούμε την ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει για την αναστήλωση και ανάδειξη όλων των μνημείων του πολιτισμού μας, που καταρρέουν σήμερα στον Πόντο.
  • Στηρίζουμε τη προσπάθεια διεκδίκησης της ανταλλάξιμης περιουσίας των προσφύγων.
  • Καταδικάζουμε την εκπρόσωπο του ελληνικού κοινοβουλίου κυρία Ρεπούση, που εμμένει στην εγκληματική παραποίηση της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, καθώς και την απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της με την έξοδό της από το χώρο του κοινοβουλίου κατά τη διαδικασία του ενός λεπτού σιγής που πραγματοποιήθηκε προς τιμή των θυμάτων της γενοκτονίας του Πόντου.
  • Καταδικάζουμε την απαγόρευση της καθιερωμένης εκδήλωσης μνήμης των θυμάτων της 19ης Μαΐου, που διοργανώνεται από τα 410 ενεργά σωματεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στην πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, καθώς και την απαράδεκτη επιβολή προστίμου από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κύριο Γιάννη Μπουτάρη στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.
  • Καθιερώνουμε το μήνα Σεπτέμβριο ως μήνα ποντιακής διαλέκτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στην επικοινωνία μεταξύ των νέων.
  • Εμείς οι νέοι ποντιακής καταγωγής, αγωνιζόμαστε καθημερινά με όλα τα μέσα προκειμένου να μεταλαμπαδεύσουμε τη πολιτιστική μας ταυτότητα και να τιμήσουμε τη μνήμη των προγόνων μας στις επόμενες γενιές Ποντίων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε.

Ο Πρόεδρος Γρηγόρης Κεσαπίδης

Η Γενική Γραμματέας Αφροδίτη Ζαμανίδου